• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje nový fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který vyvíjí společnost Olympus společně s firmou Panasonic.

    Nový micro 4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka, a to odstraněním optického hledáčku a zrcátka z těla fotoaparátu podobně jako u Dálkoměrných fotoaparátů. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander.

    Budoucnost ukáže, zdali i Canon, Nikon, Fuji, či Pentax rozšíří řady tohoto exklusivního klubu.

    Zatím se o tom jenom "šušká" ... ;-)

    ODKAZY:
    43 Rumors – Panasonic and Olympus Digital Camera News
    http://43rumors.com/
    Micro Four Thirds
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum
    OLYMPUS PEN
    PANASONIX LUMIX
    http://e-p1.net/
    rozbalit záhlaví
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: EM5III ma i fazovy, ma to stejny system jako EM1II. Rozhodne je to uplne jinej level nez EPL-6.

    Ale rychle se hybajici objekty v seru..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: a ma i fazovy ostreni, nebo jen kontrastni?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    OXYMORON: nepsals, ze uz toho mas moc? :D
    objektiv panasonic leica 12-60 f2,8-4,0 - Brno-město - Sbazar.cz
    https://www.sbazar.cz/mawenzi/detail/207131992-objektiv-panasonic-leica-12-60-f28-40
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 12-60 uz zni docela pouzitelne. Neco jak kdyz jsem roky mel jako nejpouzivanejsi objektiv Sigmu 17-70/2.8-4.5 a dodnes ji mam rad a beru ji, kdyz mam i neco delsiho. Na APS-C to je bezkonkurencni univerzal, jen teda kratkej na zvirata a letadla, tak to chce nejaky 55-300/50-200 k tomu jeste.


    Jinak vzal jsem si ve stredu EM5III s 12-100/4 na firemni hokej. Ten rozsah objektivu je na to uplne super. Jen jak je tuhej zoom, tak to trochu setrim. Ale mam o neco vetsi odpad fotek zaostrenych mimo nez s Pentaxem K3 a relativne pomalu ostricim DA*50-135/2.8.
    Jednak je to samozrejme tim, ze s Pentaxama fotim 16 let a s timhle telem ctyri roky. Ale prece jen je to fotak z 2013 a objektiv z 2007 a cekal bych, ze to moderni mirrorless EM5III nasazi trochu rozhodneji. Ten problem vznika, kdyz prvni prubeh ostreni mine a pak znova projizdi rozsahem sem a tam. Vsechno beru AF-S na stredovy obdelnikovy bod. AF-C jsem chvili zkousel s rameckem 3x3, ale fotak si nahodne vybiral co se mu zrovna libilo, treba uplne jinyho hokejistu, co byl bliz, tak jsem to zavrhl. Ted dumam jestli nejak jinak neprepnout nastaveni AF (jaky je prakticky rozdil mez Scanner AF mode 1 a mode 2 nebo mode 2, nastavenou jsem mel dvojku) pripadne jestli mu tam nevnutit focus limiter na nejaky rozsah 3-20m aby to ani nezkousel projizdet celym rozsahem (protoze ten objektiv je skoro makrac a zaostri klidne kamsi 5cm pred objektiv podobne jako ta Sigma 17-70 umi takhle nablizko).

    Jinak to beru M, ISO2000, 1/500s, F4
    Vystup zhruba srovnatelny s K3, kde mivam ISO2500, 1/640s, F3.2

    Vyvazeni bile ten Olympus trefuje lip, mam s tim min otravovani pri vyvolani. No zase neumi rovnat horizont snimacem, tak pro zmenu vic rezu a rovnam.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KRISKA: Pošleš link na ten inzerát ? :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: hlavne ta 12-60 je desne kratka:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: asi nezijes ve svete, kde na takovej bazarovej kus setris rok:D a pristi rok bych mela moznost jet na island, jen mi to meli rict o 5 let driv, abych stihla nasetrit:D takze sem udelala mozkovy prepocet a bude lepsi to prodat a pouzivat v tech par pripadech lumix kompakt:D orad je tu varianta, ze to nikdo nekoupi a stejne mi to zustane:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: To neprodavej, nic to neji :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak jo, hecla sem se a dala inzerat na panaleicu 12-60 f2.8-4:D muz lumix skoro nepouziva, a kdyz mit kompromisy s panaleicou ,muzu mit kompromisy s lumixem...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jo, to jo. ja mela canon g1x mk2, paradni kousek, nez sem ho utopila ve vzsusny vlhkosti na zimnim vandru, pak canon g7x mk2, ten tak dobrej nebyl, ale muzi vypad z auta na dlazbu na ulici:D
    ted mame doma jeste lumix lz1000 myslim, taky neni marnej, ale uz to neni moc rozdil proti olymu...

    tak sem si koupila penika s 14-42, sice asi ty canony byly o neco lepsi, ale...

    hm, asi bych mela prodam panaleicu 12-60 a vic si od muze pujcovat ten lumix:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: no novej neches, ale 2nd hand za 6k koupis sikovnej :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: presne a pak mas lidi co nechtej smartphone a pro ne je segment fotaku za 6t ale to nechces...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: I na FB/IG je ale dost videt mobilni blato, nema to jemne detaily, kontrast, barvy sjete v unylou hmotu. Jakekoliv pokusy s takovym materialme pak delat jeste nejake upravy treba i jen na ten IG to jeste zhorsi. I proto me bavi moznost z EM-5III nebo Stylus1s poslat neco z fotaku rovnou do mobilu. Na XZ-2 a EPL-6 to buhuzel chybi (a Pentax to taky neumi, pac muj je uz starej a K3III s fixnim LCD nechcu).

    Lidi jsou klidne schopni utratit 25-30 tisic za mobil "protoze foti lip nez ten co maji" a pritom produkuji vystup hluboko pod tim, co vyrobi i ten kompakt XZ-2 (raw) za 2-3k kc. Natoz dospelej fotak s velkym snimacem. Vzdyt treba EPL-7 s wifi se da s 14-42 setakem splasit za 3-4k, k tomu treba panak 25/1.7 kc a vsechny ty Iphony uplne setre.

    Samo, taky fotim mobilem nekolik tisic cvaku rocne, hodne i v praci na ruzne pracovni instrukce, protoze to skonci jen v powerpointu a nenicim si fotak tisicema cvaku, ale malokdy neco seriozniho.
    Jedine kdyz u sebe nic jinyho lepsiho nemam, nebo nestacim pouzit.
    Na displeji mobilu to casto vypada ok, ale pak otevreny na PC i s obyc 24" monitorem je to strasny. Nemluve o vyvazeni bile, hodne omezenych moznostech nastaveni expozice..

    I proto je skoda, ze se cela ta rodina pokrocilych malych kompaktu v urovni 10-12k kc a novej s nejakym tim 1/1.7" BSI-CMOS snimacem a F1.8 ~ F2 objektivem vyparila :(

    Chtelo to jen dotahnout poradne prave to propojeni s mobilem, aby to bez zaseku zvladnulo nahrnout na par tuknuti fotky do telefonu, idealne i kdyby se to umelo pripojit na lokalni wifi hotspot a byt pristupne z vic povolenych zarizeni a bylo by to ok :)

    Uz jen vzit ten XZ-2, vymenit snimac za neco schopne tocit 4k video (jinak neprodejny), ale drzet se nekde pod 14Mpix, mit tam soudoby procesor+DNR, trochu novejsi displej s citlivejsim dotykacem, AF system klidne ze Stylus1s s fungujici detekci xichtu, wifi a prodavalo by se to dobre.
    Navic tomu nahravaji dve veci. Je ted moderni skupovat stare digifotaky a fotit se s nimi na socialni site, takze rada lidi znova objevuje, ze se fotakem foti lip nez mobilem, protoze ergonomie.
    A zaroven doba, kdy kopce tech starych fotaku uz jsou mrtvoly, tezko se shani baterky, nebo jsou prilis pomale a foti priserne, takze je tendence to necim nahradit.
    Nekolik kolegu se vyptavalo na nejake doporuceni prave na malou vec, ale bohuzel neni skoro co jim rict.. vetsinou to konci ve smyslu Canon GX7 nebo Sony RX100 ve verzi podle penez. Nebo M4/3, kdyz snesou/chteji vymenny objektiv. Uz ten XZ-2 se tezko shani, natoz Stylus1s apod. Teda za pricetnou cenu, platit za ozvykanej 6k je blbost.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nojo ale vem si, ze vetsina lidi foticich mobilem konzumuje zas prave na mobilu... naopak neznam moc lidi foticich na mobil, kteri by si stahli fotky do PC, nahraly treba na rajce a regulerne nekoku ukazovali treba na navsteve nebo se sami divali po 3 letech na dovolenou... proste na mobil se neco vyfoti, nahraje na insta nebo fb a pak dej se vule bozi...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Premyslim, ze ve stredu vemu na firemni hokej EM-5III s tim 12-100/4 misto K3 s 50-135/2.8.

    Sice to nema F2.8 a budu muset vic tlacit citlivost nekam k ISO3200+, ale uz s F4 je to ostry az az, rozsah je DALEKO zajimavejsi pro rychle-se menici akci a rychlost ostreni bude zajimavy porovnat i vzhledem k presnosti. 50-135/2.8 neni ani rychlej ani presnej, jen opticky slusnej F2.8 zoom.

    Nebo vemu oboji a uvidim co se vic chytne. EM5-III s 40-150/4-5.6 se trochu pouzit dal, ale nebylo to zadny terno. Ten objektiv je fajn, ale spis na min akcni veci. A samo na tom Olympusu chybi to automaticky rovnani horizontu. To je ficura, co znacne zrychli zpracovani fotek. Taky ma jen jeden slot, takze sice zvladne nadelat rychlou sekvenci, ale pak to brzdi karta, kdezto K3 to tlaci na dve stejne rychly zaroven.






    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OXYMORON: To je slozitejsi, cisty raw data z mobilu videt nechces, je to absolutni zmet hnusu. Soudobe mobily bezne delaji nekolik subframu na rekonstrukci jedne fotky a i tak je to mimo base ISO dost sileny. Jen tomu pak hrozne pomuze prave totalni SW rekonstrukce snimku procesorem. Dost vyrazne je to poskozene i difrakci.

    M4/3 se tomu taky trochu blizi s posledni generaci OM-1, kde to zvlada oddelavat aberace, vinetace a soudkovitost 120x za vterinu, ale porad je ten zdroj dat uplne jinej level.

    A objektivy na mobilu jsou jinej svet. Uz jen ty ohniska, Samsung S24 ma na nejvetsim fotaku 200Mpix snimac s crop factorem 3.65:1, objektiv 6.6mm F1.7 a sklada z toho 12Mpix fotky, ktere ani nemaji detaily jako 12Mpix fotak.

    Krome schopnosti ultrasirokyho zaberu dostanu i z Olympusu XZ-2 pres RAW obvykle lepsi fotku, nez kdokoliv kolem jakymkoliv mobilem. Vcetne kapacit jako Iphun 14Pro apod.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Co se týče MFT, mám i nějaký Panasonicy :-) ale i kompakty - např. DMC-LX15 fotí skvěle, je prťavej. Jen si říkám - když koukám na fotky z mobilu - proč neexistuje čip se srovnatelným dynamickým kontrastem třeba ve velikosti MFT nebo APS-C. Jaký by to mělo rozlišení se dá spočítat trojčlenkou a co by z něj padalo bych fakt rád viděl.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    OXYMORON: tak ja bych o sobe teda nerekla, ze su fotograf... spis je to takovej konicek, dokumentace na vandrech, na moje foceni by teda uprimne stacil mobil taky uplne v pohode :D ale ja sem se musela to trochu naucit poustet, protoze kdyz na jety telo setrim dva roky, tak proste musi jit neco na protivahu. Spis sem driv i hodne experimentovala, koupila, chvili s tim jezdila na vylety a prodala a zkusila neco jinyho.

    nakonec sem se rozhodla, ze nez kompakt a oly + 12-100, tak lepsi koupit pena + 14-42, aspon mam tu univerzalnost v jednom systemu... a nakonec dobre ze tak, pac pen + macro se tak vleze do brasnicky na kompakt kolem krku a je to takovy malicky, da se s tim v pripade nouze jit i jako s jedinym kusem :D

    ja si taky myslim, ze neda :D (muz si me tuhle dobiral ohledne meho poctu fotaku, ale ne, nemam jich moc, mam jich akorat, jenze mam malo rukou! :D
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KRISKA: Já už jsem spíš sběratel než fotograf. Od Oly (MFT) mám 4 peny počínaje PL1, nějak se mi to nahromadilo, neumím to pouštět dál. Mám i první OMD M10, ale i OMD M10 Mark IV. OMD 5 Mark III. Objektivy radši zmiňovat nebudu, visí v nich násobně víc, než v těch tělech :-)
    Poslední dobou jsem si oblíbil Nikon z fc - ale přiznám se, že jsem si ho pořídil spíš kvůli tomu retro designu, než kvůli tomu, jak fotí. Ale když potom někam jedeme a představím si, že to budu tahat na krku s brašnou na rameni nebo v batohu, strčím si radši do kapsy mobil.
    Asi jsem poznamenanej dobou, kdy jsem začínal fotit a koupit se dal pouze Ljubitěl či Zenit, ti šťastnější se zmohli na Flexaretu nebo Praktiku. Tak to možná chci dohnat. Žena si myslí, že se to dá léčit, já tomu nevěřím :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: 30mm na peniku :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam