• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jj, ja prodavala 14-150 asi za 7500 nekdy rok zpet, kdyz vsechny staly 8500+ a hned byla pryc. zajimavy ale je, ze panaleicu za 8500 dlouho nidko nechtel ani spekulanti co jen zkousi srazit cenu ale kupovat stejne nechteji:D pritom bych rekla ze dobra cena, kdyz krasny sou za 13+ a moje byla odrena
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Beru to jako objektiv na toulani nalehko. Ocekavam zhruba stejny pouziti jako Pentaxi 18-135, ktera ma bez cloneni slaby kraje na sirokym konci i na dlouhym konci. Ale stejne je to muj nejpouzivanejsi objektiv na K, prave proto, ze je relativne malej a pokryva hodne.

12-100/4 si necham na planovany foceni, kdyz mi jde vic o vystup. Aspon bude mensi sance, ze se mu neco nekde stane, kdyby mi to pes vyskubl voditkem na zem nebo tak.

A kombinace 14-42 a 40-150 je asi lepsi opticky, ale uz jsou to dva objektivy, takze prehazovani. A utesnene to taky neni, coz mi na EPL-6 ani tak nevadilo, protoze samotny fotak neprezije lijak. Ale EM5III uz zatesneny je, tak nemusim resit jestli zmoknu. Coz zvlast posledni mesic neni nic vyjimecnyho, ze se prizene nejaky prekvapeni.

A za tu cenu to jde. Mel jsem na to strop do 5k. Ve ctvrtek mi volal nejaky pan, ze ho ma na prodej a pry kolik dam. Tak rikam ze uz mi nejake utekly kolem peti tisic a ze to je tak ma cena. Tak ho to zarazilo a pry zadarmo to nedava. Tak enjoy. Za 7k se to povaluje po internetovych bazarech dlouhe mesice. Za 6k tydny. Za 5k to zmizne behem par dni. Ted se na olympus FB bazaru nekdo snazi prodat 14-150 s vylomenym kusem filtroveho zavitu asi po nejakem padu na predek za 6? A to ten objektiv asi bude i rozhozenej opticky.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm F4.0-5.6 II lens review: Promising all-round option? - DXOMARK
    https://www.dxomark.com/olympus-m-zuiko-digital-ed-14-150mm-f4-0-5-6-ii-lens-review-promising-all-round-option/

ROBIN WONG : Shooting with Olympus M.Zuiko 14-150mm F4-5.6 II Lens
    https://robinwong.blogspot.com/2015/07/shooting-with-olympus-mzuiko-14-150mm.html
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: musim se podivat co o to II pisou ale asi nebude o moc lepsi opticky:(
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA:
    Olympus 14-150II. Panasonic ma 14-140. Od Panasonicu bych si koupil leda objektiv bez stabilizace, protoze proc ji tam mit, kdyz ji fotak ignoruje. Laka me 15mm F1.7 ale cenove je to ulet, takze ho asi nikdy mit nebudu, pokud ho nekde zase haluzove neuvidim za 4k :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tak to su zvedava teda. neni to panak 14-150 ?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: no ja su zvedavy jak ten 14-150 bude teda kreslit.. vypada to, ze jsem jeden za 4900 vykresal na aukru :) V nejhorsim ho poslu dal.

12-100 je super ale kdyz se tu toulam se psem, tak staci neco malyho a 14-42 je moc kratkej.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: no prave je aspon malej, 14-140 uz se do kapsy nevejde a k tomu ani nestoji za moc
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: To je taky otazka, jestli 12Mpix na 1/1.7" Stylus1s nabidne vic jak ten 14-150, kdyz to stahnes na stejnou velikost vystupu z 20Mpix. Jakoze Stylus1 je dobrej, ale uplne zazrak to taky neni. Jen je na nem super jak je malej a pritom "300"/2.8.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jo a taky neostrej jak svina. mela sem ho 14 dni a uz ho znova doma nepotrebuju:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 14-150 je prece mensi nez 12-100/4 :)

Stylus1s uz se shani tezko dneska. Nebo stoji nesmysl.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak jo. panaleica 12-60 je pryc.

neni to sice k tematu 4/3 ale nutne potrebuju nejakej kompakt se zoomem alespon 5x... epl7 + 14-42 me dost stve s tim zoomem, ale co jsem mela 12-50 tak nebyla moc ostra a vubec ta velikost uz neni kapesni... a kdyz nechci brat 12-100 tak neco kapesniho by se hodilo. jenze co... jojo, potrebuju nutne novej olympus stylus 1, nemam ho uz tak 3 roky a rozhodne mel neco do sebe.

achjo... potrebuju neco mensiho nez 12-100 ale delsiho nez 14-42... ale co...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    GH7 - Micro Four Thirds is Not Dead
    https://www.youtube.com/watch?v=_Wbs4F7zoTY
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ted fotim veterany na slunku a presne zase ty AF zaskobrty na odlescich. Asi specifikum bezzrcadlovek.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Vcera jsem si fotil kompozitem blesky a odmitalo to treba zaostrit na svetylka na panelacich na horizontu. Jasne noc atd, ale K3 to zaostri bez kecu. Tak jsem to potahal manualne nakonec.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja to prave ani nevnimam ze by to byl nejakej problem, ale jak sem se na to zamerila tak to nejaky mouchy ma, ale proste nic, co by me prekvapilo, asi sem se uz s tim naucila zit vsechno vyfotit 2x ("makro"), jinak krom "makra" mi to neprijde.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ted s tim fotim porad, tak uz jsem se s tim vic naucil a vic to predvidam.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tak mas s tim ostrenim pravdu, ja se na to moc nezameruju + mi to prijde v pohode treba co jsem driv mela kompakty a tak, ale je pravda, ze s ostrenim sem dost casto mela problem na autofocus naostrit to, co sem chtela... kdyz se na to nesoustredim, tak si to ani neuvedomuju u 12-100
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    How to repair Panasonic lens 12-60 f/3.5-5.6 - broken bayonet and damaged flex
    https://www.youtube.com/watch?v=AAz3xcRwpHw
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Zjistil jsem zajimavou vec. 14mm na M4/3 by melo byt ekvivalent 28mm a tedy ekvivalent 18mm na APS-C. Jenze 18mm na APS-C je sirsich. Takze 14-42 na Olynovi nezabere tolik, co 18-135 na Pentaxu. Vychazi to tak, ze teprve 13mm na m4/3 je stejna sirka zaberu jako 18mm na APS-C. A samo jen sirka, protoze m4/3 ma vetsi vysku zaberu.

A nebo to Olympusaci pocitaji jako surovy ohnisko bez zasahu korekci. Pak by to mozna sedelo, protoze kdyz si RAW nactu v Rawtherapee a nejsou tam korekce obrazu, tak je tam jeste videt o neco sirsi zaber.

12-100/4 (EQ 24mm) je od oka stejne sirokej jako Sig17-70 (EQ 25.5mm), takze tam taky bude nejaky orez. DA*16-50/2.8 je o fous sirsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam