• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FADEKÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
    FADE
    FADE --- ---
    Právě čtu, že káva byla démonizovaná nejen v souvislosti se zdravím tělesným

    "V 17. století byla v Itálii zahájena kampaň proti kávě jako nápoji ďábla. Papeži Klimentu VII. však natolik učarovala, že ji posvětil. Nebyl jediným svatým mužem, kterému tento aromatický nápoj velmi chutnal. Leo XII. o něm dokonce napsal ódu." To bylo tedy v době, kdy se káva rozšířila do Evropy.

    Zároveň ale podle jedné z legend o objevení pití kávy praví, že opat, který si sám na sobě vyzkoušel, jak je káva povzbuzující ji začal nechávat vařit mnichům při nočních modlitbách... . ani se mu nedivím, pořád někoho budit... :-)

    Kuriózní je i protest Londýnských žen: "v Londýně byla v roce 1674 zveřejněna Petice žen proti kávě, která mj. uváděla: „Káva způsobuje, že muži jsou po ní neplodní jako poušť, ve které se ta nešťastná zrna rodí.“ Možná tou pravou příčinou, proč muži nejevili o ženy takový zájem jako dříve, bylo jejich sdružování se nad šálkem černé kávy při pravidelných pánských jízdách."
    FADE
    FADE --- ---
    Káva brzdí kariogenní bakterie

    "Druh kávy, stupeň pražení a dekafeinace ovlivňují antibakteriální aktivitu kávy vůči Streptococcus mutans.

    Kávě je připisován antibakteriální účinek proti Streptococcus mutans, což je kariogenní bakterie. Studie provedená na univerzitě v Rio de Janeiro zkoumala účinek kávových výluhlů a Coffea arabica a Coffea canephora (robusta) včetně vlivu míry pražení a různého obsahu kofeinu. Byly zjišťovány koncentrace, při nichž se růst bakterií zastaví (minimum inhibitory concentrations). Bakteriostatický účinek vykazovala kyselina 5-kofeoylchinová, trigonelin,. a kyseliny kávová při koncentraci 0,8 mg/ml. Světlejší extrakty z méně pražené kávy působí proti bakteriím silněji než z více pražené kávy. Baktericidně účinná je zřejmě kombinace kyseliny chlorogenové, trigonelinu a kofeinu, které se však při dekofeinování odstraňují.


    Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 10, s. 618"
    http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=150&ch=13&typ=1&val=96109
    FADE
    FADE --- ---
    Káva bez kofeinu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění
    - a to více u obézních osob

    "Na základě poznatků získaných v rámci studie „Metabolizmus kávy a lipoproteinů“ (CALM), financované Americkým národním institutem zdraví, upozorňují američtí výzkumníci, že káva bez kofeinu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění více než normální káva. ...Získané výsledky jsou prvními svého druhu, které ukazují na vazbu mezi změnami NEFA, resp. ApoB, a konzumací určitého druhu kávy."

    více zde: http://www.spotrebitel.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=100574&Itemid=90
    FADE
    FADE --- ---
    Káva jako prevence diabetu II. typu: 3 - 5 šálků denně

    - je však potřeba zohlednit i způsob přípravy kávy
    http://www.solen.cz/pdfs/far/2009/02/08.pdf
    FADE
    FADE --- ---
    Kofein nezvyšuje krevní tlak

    "Osoby, které normálně pijí kávu jen občas, vypily během pokusu nárazově tři kávy. Jedna skupina konzumovala kávu s kofeinem, druhá bez kofeinu. Tlak se přitom zvedl oběma skupinám stejně, což znamená, že za stimulaci kardiovaskulárního systému mohou jiné složky kávy než kofein.

    Z výzkumu je také zřejmé, že pravidelní konzumenti kávy se postupně stávají proti těmto účinkům imunní. U těchto osob se byla prokázána větší stimulace nervových drah, ale nikoliv zvýšení krevního tlaku. "

    http://www.zdn.cz/clanek/svycarska-studie-kofein-nezvysuje-krevni-tlak-149732
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam