• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    DAWYT: koření většinou kupuji u pakistánců nebo indů, mívají i čerstvou zeleninu.. na bio kašlu.. většina koření se v indii pěstuje za takových podmínek, že patlat se s bio nemá smysl.. přidaná hodnota je pouze pro obchodníka.. ;-))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT: rozhodně to není OT ;)

Nejspíš to bude mít nějaké vysvětlení, jak to s tou ejakulací myslel, ale to fakt netuším ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    A ještě k těm kořením:
    cenovej rozdíl bio vs. obyčejné mi nepřijde až tak velkej, a vidím přímo rozpoznatelnej rozdíl v kvalitě, chuti, vůni.

A přijde mi fajn, mít alespoň nějakou možná-trochu záruku, že někdo kontroloval, jakým způsobem, kde atd byly ty rostliny pěstovány a co obsahují. Nedělám si velké iluze, že by to bylo stoprocentně spolehlivé, ale ze všeho, co jsem slyšela o situaci v Indii, co se týče chemikálií atd, mi přijde o hodně lepší zvolit alespoň to bio, pokud mám tu možnost. Vycházím mj. z toho, co mi říkal první učitel ájurvédy, kterého jsem potkala, o tom, jak to tam chodí s pěstováním bylin, a jak je zásadní, aby člověk znal své zdroje, pokud nechce místo léčivých skončit s vyloženě neléčivými..... Taky doporučoval minimálně hledat solidní bio značky.
    (pokud na to máte někdo jiný názor, třeba z první ruky,velice vítáno)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Rajčata

z učebnice Védského institutu

Rajčata jsou sladká, kyselá, zahřívající a mají kyselý účinek po strávení. Snižují vátu a jen mírně zvyšují kaphu. Protože jsou kyselá, budou při nadměrném požívání nebo při konzumaci se solí a kořením zvyšovat pittu. Jejich kyselost je možno vyrovnat pojídáním s trochou cukru. Čerstvá rajčata jsou méně kyselá než komerční rajčatový protlak nebo vařená rajčata.
    Rajčata zahání žízeň, podporují krevní oběh a pomáhají tvorbě krve. Mohou však zhoršit toxické stavy krve. Jsou dobrá pro srdce a pro prevenci cholesterolu a vysokého tlaku.
    -------------------------------
    Z tohohle by vyplývalo, že pokud jsi pitta, rajčata ti nejspíš chutnají podle principu stejné ke stejnému ;-D, ale pokud jich nejíš opravdu mega moc a nesypeš na ně sůl a koření a nemáš pittu extrémně vysokou, není to až takovej problém. Bylo by asi dobré je omezit, pokud bys měl nějaké potíže z vysoké pitty. Všechny potraviny, co zvyšují pittu, budou mít ten efekt víc v horkém létě (pitta období roku)
    Přijde mi ale, že jsou o hodně extrémnější potraviny než rajčata ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT:

Doporučila bych třeba od Dr. Vinod Verma: Ájurvéda: cesta zdravého života
    a Ájurvéda na každý den
    (výborná paní, Indka, co napřed vystudovala medicínu, a až po letech praxe se pustila do ájurvédy, žila různě po světě, léčila spoustu lidí)

teď čtu od Dr. Frawleyho: Jóga a ájurvéda, taky výborná knížka, nejen o józe ;)
    od stejného autora jsou super Rostliny v ájurvédě, to je o používání bylin a je tam přehled ájurvédských vlastností a léčebného použití všeho možného, včetně sekce věnované vyloženě našim evropským bylinám, a spousty teorie, jak to s bylinami funguje a jak je užívat

Na rajčata se ti kouknu do učebnice. Rozhodně se k nim všichni nestaví tak extrémně.

Každá dóša má svoje výhody a nevýhody. Kapha hodně vydrží a dobře snáší dráždidla a stimulaci všeho druhu. Ale chtělo by se ti např. ze všeho, co sníš, hnedka ztloustnout ?;)...pitta to často vůbec nemusí řešit, co sní, to spálí ;)...kdežto kapha i relativně málo jídla velmi efektivně zpracuje na špek ;)....takže to "může všechno" je dost relativní, často si potřebuje dávat pozor na tučné, sladké, mléčné atd, prostě zase věci, které jsou příliš podobné jeho nátuře, takže z nich tloustne, těžkne a zahleňuje se.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    CONTINUITY: no rajčata jsou zakázaná(nebo nejsou doporučovaná) u všech doš, akorát u kafy jsou povolená vařená. Mě vyšel mix všech, aspon podle dotazníku co je v knize. Nejvíc Pitta. Chtěl bych být Kapha, ta může skoro všechno:)

Mě přijde, že bioobchody jsou zbytečně předražené, když občas narazím na nějakých trzích na stánek s kořením tak to mají levnější. Ale ok, zajdu do rozmarynu.DM mám hned vedle práce, al doted jsem tam chodil akorat pro pěnu na holení, tak to tam zkusím.

Jeste mě tam také zaujala věc, kdy říká, že je 13 nutkání, které by člověk neměl odkládat a jedním z nich je ejakulace. Pak ale také píše, že pokud není partnerka při sexu uspokojena, tak jí to přínáší problémy se vším možným, zažívání, psychika (=>slabé ódžas =>slabá imunita), atd. Jenže kdybych neodkládal ejakulaci, tak svou partnerku pohlavním stykem moc neuspokojim. Tohle je jedna z věcí co mě zaujala, ale je tam toho daleko víc, co mi přijde, že si odporuje. Asi je to OT, tak se omlouvám, to jen tak první dojmy z knihy o ajurvédě.

Dál bych se chtěl zeptat jestli někdo četl i jiné knihy v češtině? Do aj se mi zatím moc nechce
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Dr. Frej mi přijde, že občas prohlašuje nějaké rezolutní věci, co je špatně a tak, které v jiných zdrojích třeba jsou jinak.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    často taky člověk tu věc může, pokud si ji vhodně upraví a doplní si ji třeba kořením, které kompenzuje její účinky
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAWYT: oření kupuju v bioobchodech :) Výběr koření z ájurvédských receptů mi přijde naprosto dostačující :)

Rýži, mungo, tofu, atd, atd tamtéž :) Některé věci mají výhodné v drogérii DM.

Rajčata jsou zakázaná komu? Nedoporučují se tvému typu?
    Obecně rozhodně zakázaná nejsou :)

Většinou je to tak, že nedoporučené potraviny by ti ještě víc zvyšovaly energii, které už máš hodně. Ale prakticky každý z nás je smíšený typ a souvisí s tím spousta dalších faktorů. Nebrala bych to úplně totálně doslova. Pokud se jedná o něco, co hodně jíš a máš rád, jsou dvě možnost: buď je to pro tebe dobré, platí u tebe nějaké faktory, kvůli kterým to obecné pravidlo je neplatné ;) A nebo to pro tebe moc dobré není, ale přitahuje tě to právě proto, že je to podobné tvé energii (tak některé hubené váta ženy chroustají saláty, pitty milují kafe nebo káfy stejky a sladkosti ;-D).
    Je jen na tobě se pozorovat a všimnout si, co s tebou ta věc dělá, jak se po ní cítíš psychicky a fyzicky, jak ti mění vědomí a tělo, a podle toho se zařídit :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, čtu tuto knížku http://www.prozdravi.cz/ajurveda-medicina-zdravi-a-dlouhovekosti-v-praxi-ceskeho-lekare-david-frej.html

Nekolik veci mi je tam nejasnych, napr. proc jsou zakazana rajcata (ktere miluju) nebo treba o tantre rika, ze muz pri vysava, ze zeny energie (ale neuvadi, proc, jak)

Nicmene, zajimalo by me kde kupujete koreni? Shanim idealni pomer kvalita/cena :) Ryzi kupuji v SAPA a pry na narodce maji pakistanci taky dobrou. Tak jestli vite, jeste o nečem budu rad.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    EGEL:
    popis třeba tady
    Mouth Care (Daily Regimen) - Ayurvedic Lifestyle
    http://www.ayushveda.com/ayurvedic-lifestyle/gandusha.htm
    EGEL
    EGEL --- ---
    ZIKE: kua zajímavé a k čemu to tak jako je dobré neboco?:)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    EGEL: to je takove vyplachovani drrzky olejem :) ho cedis mezi zubama..kloktas a tak...
    EGEL
    EGEL --- ---
    ZIKE: hmmm co to ta gandusha je neboco?:)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KOKES: v ajurvede je spousta veci podle "lidove moudrosti", skoro vetsina bych rekl. Vis jak, to co tak nejak vyvstalo, ze je prirozeny a osvedcilo se.

Ted me napada, ze trabe obed by mel byt na stole "uderem 12h", ajurvedsky faze rocnich obdobi taky zajimave korespnduji s lidovyma pranostikama a tak :)

dneska, kdyz jsem se mazal olejem, tak me napadlo, ze to je vlastne taky dost tradickni..jsem trosku citil jako gladiator :D (jeste teda nabusit ty svaly ehm)
    KOKES
    KOKES --- ---
    CONTINUITY: není to jen v ájurvédě, podle lidové moudrosti "jedna hodina spánku před půlnocí jsou jako dvě po půlnoci" tyhle věci asi mají všeobecnou platnost
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZIKE: To vypadá úplně nádherně :o)....dík moc za sdílení a za inspiraci :))
    Když budeš mít chuť reportovat, jak to jde, bude to úplně super :))

ZIKE: jů, nová věc, zajímavá, to bude asi fajn :)....díky za tip....
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    jeste jsem zapomel, ze rano delam kratkou "gandushu" se sezamovym olejem. To mi prislo celkem dobry, ale nevim...tohle delam jenom kratce...
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    CONTINUITY: urcite mas pravdu, ze laik jsem. Nejvic potrebuju nejak vyladit to jidlo, protoze doposud jsem se stravoval dost chaoticky. Jako nekdy jsem nezrozeme celej den, pak treba zapomenu jist a nejim nic pres den, uplne nahodne - proste chaos :) no k tomu bych chtel pridat par tech "principu", ktery uz jsem obacas delal a prisly mi celkem dobry, myslim, ze by se vyplatily delat systematicky. K tomu stavani me asi nejvic nuti jogova praxe, bo to je fakt super po ranu!

Muj program tady je zatim tak:

Budicek mam zatim na 6h a uvidim. Potom si dam amaroli + sklena vody, pak ustni hygiena (cisteni zubu + jazyka), potom si dam masaze (na sucho houbou a pak olejovou masaz, ted na to mam bio konopnej olej, ale stridam to) - ta rani masaz je fakt luxusni vec a z toho vseho mi dela asi nejlip, clovek je pak tak dobre eletrizujici. Potom si dam rani jogovou praxi (naka pomala vinyasa na rozdychani + pranajama + meditace). Potom kratka prochazka (se psem). Potom lehka snidane (ovoce).

S tim, ze objed bych chtel skoncit nejpozdej v 13h

Potom v 17h odpoledni hlavni jogova praxe (zase vinyasa se zemerenim nakou konkretni asanku, na ktery mam chut pracovat + naka variace pranajamy + meditace)

a pak vecere v 19h a spat bych chtel chodit, tak nejpozdeji v 11h (7h je pro me celekm ideal)

Byl bych rad za jakekoliv rady, hinty ;) nebo, co treba za veci se vam jeste osvedcilo a tak. Jinak to je jenom experiment, a sam jsem zvedavej, jak mi to vydrzi..(hlavne to stavani a stravovani se no...jogu asi delat neprestanu :)

Ahoj!
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    CONTINUITY: Ahoj, diky diky za info! Zitra napisu, co vlastne bych chtel vsechno implementovat a jak to jde :)

Btw jsem taky asi Vata (nebo alespon tusim), ale zadnou profesionalni indikaci nemam :(

Uz musim jit spat, tak dobrou noc a preji hodne lasky a ticha ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam