• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    ZABKA
    ZABKA --- ---
    Hlasim ze v Praze na Hradcanske je novy obchod s ayurvedskymi produkty (Siddhalepa) a produkty TCM. ul. Pod Bastami!
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: :) taky chci zajít k pořádnýmu doktorovi zas a zjistit, co mi řekne :))

K tobě - když je váta vyčerpaná, vypadá jako kapha. Na to má Prashanti pěkné tabulky, které imho dávají smysl :) - každý typ, pokud má hodně málo energie, upadá do stavu, kdy působí jako jiný typ. Tuším je to tak, že vyčerpané pitty ztratí zaměření a zůstane jim jen úsilí, takže ta jejich síla jede neefektivně a rozlítaně a vypadají jako váty.... A vyčerpané kaphy, to si nepamatuju, ale vylučovací metodou tipuju, že začnou být vzteklé a podrážděné a působit jako neharmonické pitty....

Takže ty můžeš být váta, co se trochu přetěžuje, a pak musí odpočívat a je zpomalená ... (nebo nemusíš, jen nápad).
    Při chronickém vyčerpání můžeš klidně působit jako kapha skoro pořád....včetně toho, že váta pak může i nabírat tuk, pro "obalení nervů" (ale co si vzpomínám, to nebyl tvůj případ;D).
    Myslím si, že zrovna u těchhle typů určení toho skutečně dominantního není takovej problém. Koukni se na svou kosterní stavbu, ta nelže. Pokud máš pevné, těžké, velké kosti, které potenciálně udrží spoustu hmoty (ať už svalů, tuku nebo vody), jsi kapha. Pokud jsi lehce stavěnej, jsi váta....
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY:
    doktorka Zitova a i Michel, který tu občas přednáší, tohle zdůrazňují, někdy jsou ty běžné učebnice zkostnatělé. Stejně prý není úplně dobré se řídit zaškrtávacími tabulkami. Měření tepu ayurvédickým doktorem je ale prý moderní, spolehlivou diagnostikou, která v tom může pomoct. Já osobně to chci projít, protože se moje tělo pohybuje mezi kapou a vátou, a tím většinou převažujícím typem si nejsem vůbec jistý.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Procházím takovým vystřízlivěním ohledně ájurvédy.

Tedy, ájurvéda je úžasnej systém.
    Pokud jí člověk skutečně rozumí a aplikuje ji správně.

Jak dodělávám kurz, je mi jednak čím dál jasnější, že je to všechno mnohem složitější, než mi zpočátku připadalo.
    A zadruhé, narazila jsem na kapitolku, kde je to úplně nejzásadnější sdělení - které jsem zároveň objevila v praxi.

Původně vznikla ájurvéda přímým pozorováním ve stavu meditace. Mudrci pak vytvořili terminologii, jazyk, systém. Ale základem zůstává přímé pozorování. Pacient se potřebuje hlavně naučit vnímat, co s ním co dělá.

Způsob, jakým jsem na sebe aplikovala ájurvédu poslední 2 roky, nebyl úplně správnej.
    Hlavní chyba, předpoklad typu: mám dominantní vátu, mám jíst, pít dělat to, co je podle příručky správně pro vátu.
    Když se stalo, že jsem začla víc vnímat, jak to reálně je (cca poslední 2 měsíce), zjistila jsem, že jen některé ty věci jsou správně. Některé vůbec, ani trochu.
    Teď vycházím z reality, a spíš se zpětně dívám, jaký smysl dává to, jak to vnímám, podle systému ájurvédy.
    Nějaký ano. Opravdový ayurvedik by mi nepochybně vysvětlil, proč přesně mi dělá dobře to, a to zas ne. Protože už tuším něco o těch složitějších úrovních, kdy ájurvéda řeší stav různých druhů tkáně, elementů v těle, prán, atd, umím si představit, na čem budou ta vysvětlení založena.... Ale i když to nemám přesně vysvětlené, potřebuju se řídit tím, jak to skutečně je.

Takže: pozor na systém. Všichni dobří učitelé tohle říkají hned na začátku. Řiďte se jen tím, co VÁM funguje. Ale stejně se na to často zapomíná. Tak to tu připomínám :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DAWYT: ja si to matne pamatuju taky tak. Spis je pak zuzo stat tech 9 hodin u sporaku. Lepši rovnou usporadat vecirek :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    DAWYT: nemas se ceho bat, takova bavlnena uterka je oproti platenku velice hrube sito, takze don't worry and go for it.. :]
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    HESPELER: oki, je je daleko, tak to prostě asi zkusím:) ale nechce se mi zničit kilo másla (ani kostku na zkoušku)
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    DAWYT: zalezi jak je hruba ta latka, neni uterka jako uterka, ja to filtroval pres takovou tu za 9kc z ikea a success..
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    HESPELER: to veme hodne toho masla, ne? Aby tim neco proteklo :)
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    DAWYT: v kuchyni - uterka.. :]
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, rád bych si udělal ghí, v instrukcích je, že se to má přecedit přes nějaké pláténko.

Máte někdo tip, kde takové plátenko opatřit?
    ZABKA
    ZABKA --- ---
    SEDIQ: jak to? :)
    SEDIQ
    SEDIQ --- ---
    ZABKA: kucharka je velmi dobra, ale uplne "podle Ajurvedy" nevari ;-)
    ZABKA
    ZABKA --- ---
    nalezeno na webu!

Krsnova_vegetarianska_kucharka[1].pdf (901726 B)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    jeden pěknej malej přehledík, co jsem teď našla:)

VATA
    positive-Prana: pure energy that arises through the proper digestion of food
    negative: waste (gas) - large intestine

PITTA
    positive: Tejas – pure vitality, arising through proper development and circulation of blood
    negative: acid – small intestine

KAPHA
    positive: nourishing power, arising through proper development and circulation of plasma
    Ojas – subtle energy of water – creativity, sexuality, immunity
    negative: phlegm, stagnation – stomach, chest
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    jeho základní popisy jednotlivých typů mi přijdou taky moc fajn...přepisuju poznámky do kompu, tak sem sem tam něco dám:)

VATA
    Principle: Movement, transport, kinetic energy
    light-cold-dry-fast-changing
    Essence: Prana, life-force
    Creative groups, visionaries
    In Balance: Alert, spontaneous, energetic, communication, comprehension
    Out of Balance: Worry, indecisive, nervous, superficial
    Way out of Balance: Depressed, fearful, self-destructive
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    jedna z krásných definic ájurvédy od Prashantiho:

AYURVEDA
    Knowing Life
    Being Rightness
    - Physical sense of rightness – not hurting myself
    - Emotional rightness
    - Social rightness
    SENSE OF RIGHTNESS – YOU HAVE A SENSE OF WHAT NEEDS TO HAPPEN
    Ayurveda helps you to be more skillful in attaining the state of being rightness
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj. Nevíte prosím, kde koupit v Praze curry lístky, čerstvý, kromě Lipanský? Sháním dozítra, a pakistáncům došli...
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Taky mám výbornou zkušenost s ajurvédským centrem v Šeříkové - byla jsem jednou, už to bude skoro rok a stále z toho čerpám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam