• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    dik za rady. ohledne nejake dobre rozmne kucharky, kde sou popsane nize popsane veci....a trochu vice rozebrane
    chleba je blbost to mi je jasny. jako pit nepiju, kourit nekourim, doclea mam ale vykon, makam venku na sve zahrade a v praci sem venku a celej den litam s koleckem. nejsem typ co zrovna presel an ayuervedu, sem 15 let vegetarian/vegan .pomoci jogy a ayuervedy sem vyresil atopicky exem.
    skusim to ghi, s ovocem a zeleninou je docela problem tady na vesnici.Obcas mam ale problem ze mam fakt hlad a chybi mi sila. cukry ve sladkych ovoce sou v pohode, ale ani sladke jablicko se mi nedari koupit obcas, tak asi klesnu k nerafinovanemu trenivoemu cukru.pit piju bylinkove caje a nebo zeleny caj nebo ayuervedske caje, nebo meltu. Jo este otazecka k mleku, takove to kokosove mleko v prasku...? jasny ze lepsi je poraden poctive mleko ale nejak ho tu stejne na vesnici nemuzu sehnat.leda kozi nebo kozi syry,ale to sem este nezistoval. stale mi chybi poradny zdroj informaci. jako na internetu sou pro pitta typ navody na stravu, ale podle 2 stran se nemuzu stravovat.
    mam vlastnou permakulturny zahradku a ta mi hodne zelenini a ovoce dava.
    ta knizka od freje s receptama rpej sou tam ceske myslite ze je to dobra knizka, nebo ayeuerveda cesky.?
    odporucte nejakou dobrou knizku.
    kazdopadne diky za rady, sem prekvapen kolil v pohode lidicek v pohode odpovida
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DRUDRIGER2: Jinak, takové to "standardní ájurvédské jídlo", kde osmahneš koření, a postupně přidáš zeleninu, obilninu, luštěninu, dle chutí, je extrémně levné, a to i při použití všech surovin v biokvalitě. V době, kdy jsem to počítala, jsem teda nepoužívala moc zeleniny, protože jsem neměla přístup k biozelenině a ta "obyčejná" mi prostě nechutná...a tak mě porce vycházely třeba na 5,- Kč :) ... Když použiješ zeleninu, a nějaké ty kvalitní bio živočišné výrobky, bude to o něco více, ale pořád mnohokrát levnější než všecky možné standardní hospodské pokrmy nebo průmyslové poživatiny ;) Nejvíc peněz v téhle společnosti platíme právě za ty věci, které k jídlu nejvíc nejsou.

    Zkusím udělat nějakej novej výpočet pro to, co jím teď, kde je právě bio zeleniny hodně :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DRUDRIGER2:

    Myslím, že daleko důležitější než jíst z obilnin jen pšenici a ječmen, je hlídat si pitta emoce (hněv, podráždění apod), nepřepínat se a nepřehánět to s bojovností a konkurencí v čemkoli a dopřávat si dostatek klidu a pohody, kdy se o nic nesnažíš (výborná věc jsou třeba procházky při měsíci:), jíst celkově chladivý a zklidňující kombinace (syrový saláty, druhy zeleniny a ovoce s ochlazujícím účinkem) a zdržet se věcí, co by tě přehřívaly a přestimulovaly....(kafe, ostré koření....)

    Pitty by hlavně neměly smažené (tedy dělané dlouho na pánvi ve spoustě oleje), a oleje obecně málo. Jídlo máš jako Pitta nejlepší připravovat na ghí (koupíš u krišňáků nebo snadno uděláš z másla). Pokud olej, tak bio olej na vaření (drogérie DM např...)... S běžnými "oleji" ze supermarketu je problém, že kvalita je tak šílená, že to vůbec není jídlo, nehodí se pro žádnou konstituci, jediné rozumné použití je IMHO, pokud na to někomu jezdí auto :)

    Ájurvéda vůbec ani trochu není o ingrediencích zdaleka, doporučuje naopak jíst co nejvíc lokálně.

    Docela dobré řešení u chleba mi připadá omezit ho :) Tedy nejíst ho jako základ stravy, ale jen občas (celozrnný bio chleba jako mňamka:). Pak je celkem jedno, z jakého je obilí. Budeš se sice muset zamyslet, co jíst místo něj, ale to vyřešíš, a většina toho, co vymyslíš, bude kvalitnější výživa než většina pečiva.

    Standardní bílý "chleba" (nebo rohlík;) je další taková pseudopotravina, která se nehodí vůbec pro nikoho, bez ohledu na konstituci, takže pokud jsi ji dosud jedl pravidelně, nechat toho ti určitě přinese příjemné změny na těle i vědomí :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    muzes si taky nadelat chapati a pak je dat do igelitky, nejaky cas vydrzi
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DRUGDRIGER2: peceni chleba ale tolik casu nezabere - kdyz si kupit pec na chleba, hodis to tam a pres noc to mas hotovy - a kvalitni chleba vydrzi v pohode i tyden. Cibulku smaz na panenskem oleji, nebo si muzes vyrobit ghi, na vesnici urcite budes mit dobre maslo, ze ktereho se to dela.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    celkove s stravovanim je to slozitejsi enz sem si myslel,, nacrtnu par otazek
    klasicka kuchyne osmazime cibulku na oleji, v Ayuervede to vypada jak smazi nebo osmahneme cibulku na cem.? na panenskym oleji je to asi skoda, skousel sem ji dusit na vode take to jde namisto smazeni, take mne napdalo ze jako pitta bych mohl osmahavat cibulku na masle....? co vy na to....
    pak s tim chlebem , jako muzu si neco pict ale nejak nestiham si kazdey den este pict nejake placky ci chleba. jako pitta mam psenici a jecmen.... takze obyc psenicnej chleba je asi pekne na prd nebot je z bile mouky takze celozrnej psenicnej chleba, take jak je to teda s kvasnicema...? dale jestli je vhodnej takovej ten kostkatej tezkej celozrnej chleba....?
    vopred dekuji za reakce, take mozna potesi poradit knizku nejakou ktera se zaobira stravavnim z cekse pohledu, nejsem milionar abych si nakoupil veci co se vozeji pres pul sveta, tak neake dobre ceske typy na vareni pro pitta by potesili
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    no jo ale to asi pro prazaky, ja bydlim na vesnici... muzu si i neco pict ale nevim jak je to s kvaskem.....normalni chleba asi neni to prave , celozrnej nebo....?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DRUDRIGER: ciste selskym rozumem: koriandrovy chleba? Pecou ho ukrajinci, da se u nas sehnat
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    zdravim poradi mi jak resite chleba....? pro vyraznou pitta osobu...?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Greenfairy: zkušení jsou Hložka a Zizková.
    GREENFAIRY
    GREENFAIRY --- ---
    Nevíte o nějakém ověřeném ajurvédském lékaři v Praze?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Semináře s Prashantim
    Kailash Vedic Guild Kailash Védský Spolek
    http://www.kailashvedicguild.com/
    ZABKA
    ZABKA --- ---
    Yoga with Lenka & Lucie - 21. 4. 2013 | Setkání s MUDr. Martinou Ziskovou O VÁŽNÝCH VĚCECH ODVÁŽNĚ
    http://www.lenkalucieyoga.cz/21-4-2013-setkani-s-mudr-martinou-ziskovou-o-vaznych-vecech-odvazne/t1173
    ELISKOVA
    ELISKOVA --- ---
    jůůů já bych se taky moc ráda něco dověděla.. o ajurvédě mam jen naprosté základy :) (někde jsme si i dělala test,cože jsem ..ale samozřejmě jsem to zapomněla.. :D)
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    CONTINUITY: jsem vata-kapha, hodne me to zacalo zajimat a parve mam slaby agni, takze dle Získové jsem zacala zvykat zazvor a funguje to paradne, plus koreni na svuj typ, ale u tehle kombo mi to prijde docela slozite :))) akze si rada vyzslechnu dalsi typy... za 14 dni se chystam na ajurveda detox 14ti denni :))
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    ceste-ciste
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CONTINUITY: :) fakt. vyrazna dominance to ano, ale ceste ne. pry je to mozne, aspon ti profesori v kerale to tvrdili
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZIVA: Fakt ?

    myslela jsem to samozřejmě zjednodušeně....ale lidi, u kterých výrazně dominuje jedna z těch energií, potkávám běžně. ¨
    nevím, co by byl úplně "čistej" typ, to si myslím, že není, vždycky tam bude alespoň něco z těch dalších energií
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CONTINUITY: nikdy se mi nepovedlo potkat cistej typ, tj cloveka vatu, pitu,ci kapu
    LUSKA
    LUSKA --- ---
    LABARCHA: taky bych měla zájem, díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam