• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

    Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
    Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
    rozbalit záhlaví
    EETEE
    EETEE --- ---
    CONTINUITY: Přednáška byla rozhodně podnětná...díky! ;-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Úterý 21.5. od 19:00
    Studio Savec, 28.října 3, Praha 1

    Ájurvéda pro naši životní cestu

    Ájurvéda, tradiční indická medicína, je nesmírně praktické učení o tom, jak dovedně, zdravě a spokojeně žít.
    Všechny jevy v našem světě vnímá jako kombinaci tří základních energií. I každý člověk je jejich unikátní kombinací, které se říká osobní konstituce. Z té pak vyplývá, co z vnějšího světa je pro něj vyvažující, zdravé, posilující, a na co si naopak potřebuje dávat pozor. Každá konstituce má své výhody a silné stránky, i své slabosti a oblasti, jež potřebuje vědomě rozvíjet.

    Ájurvéda tedy nevěří na jedno "zdravé" pro všechny, ale vždy vychází z toho, že různé potraviny, aktivity, povolání, klimatické podmínky atd. působí různě na různé lidi. A pokud tyto vlivy chápeme, můžeme na svou celkovou vyváženost dbát a podporovat ji spoustou rozmanitých způsobů.

    V tomto úvodním workshopu se zaměříme na porozumění základním principům. Povíme si o třech konstitučních typech a jejich kombinacích a budeme mít možnost otestovat si, kam patříme my. Seznámíme se s tím, co jednotlivé typy potřebují, co jim dělá dobře, a co je naopak vyvádí z rovnováhy.

    A probereme jednoduché, reálné způsoby, jak tyto informace aplikovat v každodenním životě. Ájurvédský životní styl není o exotických potravinách nebo speciálních cvičeních. Je o tom, že chápeme, co proč a jak na nás působí, a v různých situacích se podle toho zařídíme, aby nám bylo dobře.

    Smyslem celého učení ájurvédy je dosažení dobrého zdraví a duševní jasnosti pro naši životní cestu, pro naše jedinečné osobní poslání na tomto světě. A i o tom si v závěru něco řekneme. Těším se na vás :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    The Truth Is: Amazon.de: H. W. L. Poonja, Prashanti De Jager: Englische Bücher
    http://www.amazon.de/gp/product/1578631750/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ALYY2EOZQ7QUK
    Tak jsem si objednala tuto knížku, od učitele Prashantiho, dnes ji odeslali :)), už se na ní nejvíc moc těším :o)
    je tam krásná ukázka, když si na té stránce kliknete na obrázek knihy
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DRUDRIGER2: Na tyhle otázky je těžký jednoznačně odpovědět. Není to jen o tom, že jsi Pitta, je to o spoustě dalších faktorů, které neznámí lidi na internetu nemohou znát, o poměru ostatních dvou dóš, o stavu tvého organismu, funkci tvých orgánů a tkání , o tvých aktivitách, o tvém způsobu myšlení, o tvém prostředí, o lidech kolem tebe.... Znovu se mi chce vyslovit, že to není jen o tom jídle, ale úplně o všem ve tvém životě, můžeš mít v životě faktory, které harmonii Pitty ovlivňují daleko víc než chleba.
    Takhle na netu mi přijde, že se s jistotou dají říct právě jen ty nejzákladnější, extrémní věci, typu třeba že Pitta nemá moc jíst chilli ;-DD
    Spíš pozoruj sám u sebe, co s tebou ta která věc dělá, jestli je ti s ní dobře. Zavařeniny mi připadají ok, pokud nejsou výrazně kyselý, což by pittu zvyšovalo. Chleba podle mně není extrémní potravina, která by pittu ovlivňovala nějak prudce... Kterej je pro tebe nejvhodnější zjistíš nejlépe testováním na sobě :))

    Pokud by sis přál takhle přesné konkrétní rady od někoho zvenčí, bylo by podle mně nejlepší osobně navštívit kvalifikovaného ájurvédského lékaře. Ten když tě uvidí a popovídá si s tebou, může ti na takovéhle věci fundovaně odpovědět.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    este dotaz na ktery sem na netu nenasel odpoved.
    zavarenini, vlastne vyroby bez cukru jako zdroj cukru sou v pohode.? pro pitta typ
    cukr nejim a uz sam sem zcal zavarovat minulej rok slivy nebot sou strasne sladke a nepotrebuji pridavat cukr a zavaruji ji jen tak bez zadnych prisad.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    CONTINUITY: dekuji za odpoved. zelenina i ovoce je ale je to sezonni zalezitost. nevim jak se ayuerveda stavi k priklad zavarovanym svestkam bez pridaneho cukru a podobne, celkove sem pochopil ze zvlast pitta by pickles nemnela moc jist....
    dale mne ale zajima chleb. spravne si vystihla ze potrebuji jist, a to hodne jist, pak dokazi fungovat.kdyz nejim tak sem v nerovnovaze..... nejakej recept na chleb vhodnej pro pitta.? nebo chleb fakt vyloucit...? mam s tim docela problem v praci, ze varit si v praci nemuzu a na obed si davam ovoce a seminka ale tech seminek jim trochu mc, sem cetl ze 150g na den, tak je musim ubrat. proste mi jaksi chybeji recepty na takove ty jidla co si muzes vzit sebou.urcite zacnu experimntovat s chlebem, pect umim mam na to troubu na drevo to problem neni, asi pro pitta jecmen pripadne spalda lneni semniko pocitam pridat, stipku morske soli a bez kvasnic no neco s toho vymyslim......
    Jak je to teda s tim cukrem trstinovym nerasfinovanim je v pohode.? no oskousam ho tedka o veekendu uvidim. predpokladam ze melta je take v pohode.
    mam domace vajicka (od mych vlastnych slepicek) tak predpokladam ze vajicka muzu ale bez zloutku a moc to neprehanet.... dekuji za odpovedi
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    btw studie
    Comparison of the Frying Performance of Olive Oil and Palm Superolein
    Journal of Food Science, 2012, 77, č. 5, s. C519-531
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    no tak ja se ti odpovidam a ty se smazes, eh
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CONTINUITY: pouzivam jen kokosovy panensky, vyjimecne palmovy (zde je dost dulezity sledovat kvalitu) a olivovy, ale na nem nesmazim. pouzivam smazeni vetsinou jen na otevreni koreni, tj neni to takove to smazeni smazaku. a kdybych si delala treba smazenej kvetak, pouziju maslo. obecne kokosovy panensky imho vsestrane vyuziti, a pokud se nesmazi dve hodiny na janevimkolik teplotu tak za me nejvic.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DRUDRIGER2: Ahaa, jasně, tak to se omlouvám, myslela jsem, že jsi právě začal a zrovna knížkou o stravě. Tak to samozřejmě už chápu, že řešíš jemné věci jako kvásek, po letech :)

    Jasně, pitta má hlad a potřebuje něco vhodnýho sníst jinak nefunguje :)) A přírodní cukr je v podstatě docela vhodnej, pokud nejsi zanesnej, což při takovým životním stylu asi nejsi. Sladká chuť ochlazuje a zklidňuje Pittu.
    Pokud ti teda opravdu dodává sílu :)), což asi máš otestovaný že ano...(já zrovna třeba zjistila, že mi ji koncentrovanej cukr nedává ale bere, a to dost, proto to zmiňuju, ale to bude velice individuální)

    Kozi mlíko určitě pohoda, oproti kravskému je víc váta, takže celkově asi váta-kapha, takže pro tebe bude super :)

    Btw., to je smutný, že na vesnici nejde sehnat kvalitní ovoce, zelenina a mlíko :(...nějakou biofarmu v dosahu třeba nemáte, kde by ti prodali přímo nějakou zásobu?

    Kuchařka od dr Freje je ok. Víc bych doporučila knihy od dr Frawleyho, přijdou mi víc celostní a do hloubky, a v každé obecné knize o ájurvédě se strava řeší víc než na dvě stránky.
    A na netu je toho teda podle mně daleko víc, určitě i nějaké celé knihy si můžeš stáhnout, vím že třeba na google books se dají prohlížet některé knihy o ájurvédě, jen sem tam je pár stránek vynechaných :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    DRUDRIGER2: btw panensky skoda neni
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    dik za rady. ohledne nejake dobre rozmne kucharky, kde sou popsane nize popsane veci....a trochu vice rozebrane
    chleba je blbost to mi je jasny. jako pit nepiju, kourit nekourim, doclea mam ale vykon, makam venku na sve zahrade a v praci sem venku a celej den litam s koleckem. nejsem typ co zrovna presel an ayuervedu, sem 15 let vegetarian/vegan .pomoci jogy a ayuervedy sem vyresil atopicky exem.
    skusim to ghi, s ovocem a zeleninou je docela problem tady na vesnici.Obcas mam ale problem ze mam fakt hlad a chybi mi sila. cukry ve sladkych ovoce sou v pohode, ale ani sladke jablicko se mi nedari koupit obcas, tak asi klesnu k nerafinovanemu trenivoemu cukru.pit piju bylinkove caje a nebo zeleny caj nebo ayuervedske caje, nebo meltu. Jo este otazecka k mleku, takove to kokosove mleko v prasku...? jasny ze lepsi je poraden poctive mleko ale nejak ho tu stejne na vesnici nemuzu sehnat.leda kozi nebo kozi syry,ale to sem este nezistoval. stale mi chybi poradny zdroj informaci. jako na internetu sou pro pitta typ navody na stravu, ale podle 2 stran se nemuzu stravovat.
    mam vlastnou permakulturny zahradku a ta mi hodne zelenini a ovoce dava.
    ta knizka od freje s receptama rpej sou tam ceske myslite ze je to dobra knizka, nebo ayeuerveda cesky.?
    odporucte nejakou dobrou knizku.
    kazdopadne diky za rady, sem prekvapen kolil v pohode lidicek v pohode odpovida
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DRUDRIGER2: Jinak, takové to "standardní ájurvédské jídlo", kde osmahneš koření, a postupně přidáš zeleninu, obilninu, luštěninu, dle chutí, je extrémně levné, a to i při použití všech surovin v biokvalitě. V době, kdy jsem to počítala, jsem teda nepoužívala moc zeleniny, protože jsem neměla přístup k biozelenině a ta "obyčejná" mi prostě nechutná...a tak mě porce vycházely třeba na 5,- Kč :) ... Když použiješ zeleninu, a nějaké ty kvalitní bio živočišné výrobky, bude to o něco více, ale pořád mnohokrát levnější než všecky možné standardní hospodské pokrmy nebo průmyslové poživatiny ;) Nejvíc peněz v téhle společnosti platíme právě za ty věci, které k jídlu nejvíc nejsou.

    Zkusím udělat nějakej novej výpočet pro to, co jím teď, kde je právě bio zeleniny hodně :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DRUDRIGER2:

    Myslím, že daleko důležitější než jíst z obilnin jen pšenici a ječmen, je hlídat si pitta emoce (hněv, podráždění apod), nepřepínat se a nepřehánět to s bojovností a konkurencí v čemkoli a dopřávat si dostatek klidu a pohody, kdy se o nic nesnažíš (výborná věc jsou třeba procházky při měsíci:), jíst celkově chladivý a zklidňující kombinace (syrový saláty, druhy zeleniny a ovoce s ochlazujícím účinkem) a zdržet se věcí, co by tě přehřívaly a přestimulovaly....(kafe, ostré koření....)

    Pitty by hlavně neměly smažené (tedy dělané dlouho na pánvi ve spoustě oleje), a oleje obecně málo. Jídlo máš jako Pitta nejlepší připravovat na ghí (koupíš u krišňáků nebo snadno uděláš z másla). Pokud olej, tak bio olej na vaření (drogérie DM např...)... S běžnými "oleji" ze supermarketu je problém, že kvalita je tak šílená, že to vůbec není jídlo, nehodí se pro žádnou konstituci, jediné rozumné použití je IMHO, pokud na to někomu jezdí auto :)

    Ájurvéda vůbec ani trochu není o ingrediencích zdaleka, doporučuje naopak jíst co nejvíc lokálně.

    Docela dobré řešení u chleba mi připadá omezit ho :) Tedy nejíst ho jako základ stravy, ale jen občas (celozrnný bio chleba jako mňamka:). Pak je celkem jedno, z jakého je obilí. Budeš se sice muset zamyslet, co jíst místo něj, ale to vyřešíš, a většina toho, co vymyslíš, bude kvalitnější výživa než většina pečiva.

    Standardní bílý "chleba" (nebo rohlík;) je další taková pseudopotravina, která se nehodí vůbec pro nikoho, bez ohledu na konstituci, takže pokud jsi ji dosud jedl pravidelně, nechat toho ti určitě přinese příjemné změny na těle i vědomí :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    muzes si taky nadelat chapati a pak je dat do igelitky, nejaky cas vydrzi
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DRUGDRIGER2: peceni chleba ale tolik casu nezabere - kdyz si kupit pec na chleba, hodis to tam a pres noc to mas hotovy - a kvalitni chleba vydrzi v pohode i tyden. Cibulku smaz na panenskem oleji, nebo si muzes vyrobit ghi, na vesnici urcite budes mit dobre maslo, ze ktereho se to dela.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    celkove s stravovanim je to slozitejsi enz sem si myslel,, nacrtnu par otazek
    klasicka kuchyne osmazime cibulku na oleji, v Ayuervede to vypada jak smazi nebo osmahneme cibulku na cem.? na panenskym oleji je to asi skoda, skousel sem ji dusit na vode take to jde namisto smazeni, take mne napdalo ze jako pitta bych mohl osmahavat cibulku na masle....? co vy na to....
    pak s tim chlebem , jako muzu si neco pict ale nejak nestiham si kazdey den este pict nejake placky ci chleba. jako pitta mam psenici a jecmen.... takze obyc psenicnej chleba je asi pekne na prd nebot je z bile mouky takze celozrnej psenicnej chleba, take jak je to teda s kvasnicema...? dale jestli je vhodnej takovej ten kostkatej tezkej celozrnej chleba....?
    vopred dekuji za reakce, take mozna potesi poradit knizku nejakou ktera se zaobira stravavnim z cekse pohledu, nejsem milionar abych si nakoupil veci co se vozeji pres pul sveta, tak neake dobre ceske typy na vareni pro pitta by potesili
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    no jo ale to asi pro prazaky, ja bydlim na vesnici... muzu si i neco pict ale nevim jak je to s kvaskem.....normalni chleba asi neni to prave , celozrnej nebo....?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DRUDRIGER: ciste selskym rozumem: koriandrovy chleba? Pecou ho ukrajinci, da se u nas sehnat
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    zdravim poradi mi jak resite chleba....? pro vyraznou pitta osobu...?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Greenfairy: zkušení jsou Hložka a Zizková.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam