DRUDRIGER2: Ahaa, jasně, tak to se omlouvám, myslela jsem, že jsi právě začal a zrovna knížkou o stravě. Tak to samozřejmě už chápu, že řešíš jemné věci jako kvásek, po letech :)
Jasně, pitta má hlad a potřebuje něco vhodnýho sníst jinak nefunguje :)) A přírodní cukr je v podstatě docela vhodnej, pokud nejsi zanesnej, což při takovým životním stylu asi nejsi. Sladká chuť ochlazuje a zklidňuje Pittu.
Pokud ti teda opravdu dodává sílu :)), což asi máš otestovaný že ano...(já zrovna třeba zjistila, že mi ji koncentrovanej cukr nedává ale bere, a to dost, proto to zmiňuju, ale to bude velice individuální)
Kozi mlíko určitě pohoda, oproti kravskému je víc váta, takže celkově asi váta-kapha, takže pro tebe bude super :)
Btw., to je smutný, že na vesnici nejde sehnat kvalitní ovoce, zelenina a mlíko :(...nějakou biofarmu v dosahu třeba nemáte, kde by ti prodali přímo nějakou zásobu?
Kuchařka od dr Freje je ok. Víc bych doporučila knihy od dr Frawleyho, přijdou mi víc celostní a do hloubky, a v každé obecné knize o ájurvédě se strava řeší víc než na dvě stránky.
A na netu je toho teda podle mně daleko víc, určitě i nějaké celé knihy si můžeš stáhnout, vím že třeba na google books se dají prohlížet některé knihy o ájurvédě, jen sem tam je pár stránek vynechaných :)