• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    XARGH
    XARGH --- ---
    JUDIY: neco ti zkratilo to prvni URL, nefunguje. ;) viz ty "..."
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    JUDIY: určitě je to tak ve městech v současné době. Proto u středních tříd frčí bílá medicína - koupí si pipulku, a jsou "zdraví" za pár peněz během pár dnu. Teda to je moje zkušenost z Keraly.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    JUDIY: tak jako kazdy umeni...na druhou stranu znam par lidi co nemaji zadnej prijem zijou v lese a stravu meli tezce ajurvedickou:)
    JUDIY
    JUDIY --- ---
    KLUZAU:
    CONTINUITY: po návštěvě nekolik lékařských rodin - ayr v indii jsem dospěla k tomu, že ayurvéda jako životní styl byl většinou pro vyšší třídu..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ZIVA: taky je to asi trochu historická věc, ne? Jak na tom byl indický vesničan ještě před 60 lety?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZIVA: tak, hlavně denní režim typu "vstaneme 2h před svítáním, provedeme 10 různých praxí a procedur, cca na 5 hodin, pak se nasnídáme, věnujeme se 4h práci, pak, v naprosto pravidelnou dobu se naobědváme, pak se věnujeme další nějakou dobu práci, pak meditujeme, chodíme na procházky, koukáme na oblohu, namažeme se olejem, atd, atd, atd........."...v článku pán uvádí několik pěkných příkladů takových režimů.....
    Kolik promile lidí má tak flexibilní práci a žádné další povinnosti?

    Samozřejmě, některé knížky jsou realističtější a poskytují rozumné rady, ze kterých si člověk vybere rozumný počet věcí.
    Ale třeba i na semináři ke kurzu nám pán povídal něco ve výše uvedeném stylu, přičemž mi přišlo, že ani on sám to určitě nedodržuje.

    Naopak Arthur Mitchell, co vedl kurz ájurvédského vaření měl pěknej přístup: "Kdybych měl dělat všecko, co je pro mně dobrý, nedělal bych od 5 ráno do 10 večer nic jiného.... Tak dělám jen pár věcí, na kterých mi opravdu záleží, a zbytkem se netrápím...."

    zásadní asi je správně určit těch pár věcí :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CONTINUITY: ta neproveditelnost některých ájurvédských rad, resp. odtrženost od života, mě taky vždycky rozčilovala

    co mas na mysli?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    TADEAS: naprosto boží článek, fakt do hloubky pohled na věci

    ta neproveditelnost některých ájurvédských rad, resp. odtrženost od života, mě taky vždycky rozčilovala

    a už chápu, proč mě nejvíc oslovuje Prashanti, kterej taky čerpá z té "lidové" ájurvédy, učil se nejen od doktorů na univerzitách, ale taky hodně od venkovských babiček, co léčí normální pracující lidi...:)

    je to na každým, co si vybere

    a to o konstituci je taky dobrý, že je lepší moc se na ní nezasekávat, idea konstituce je objevná v takové té první fázi, aby si člověk vůbec uvědomil, že má nějaké specifické potřeby a působí na něj nějaké vlivy, ale čím víc do hloubky, tím je to s konstitucí komplikovanější, až jsem to vlastně už taky vzdala a nekladu si vůbec otázku, jaká přesně konstituce, prakriti, vikriti, fyzického těla a těch ostatních, protože na to se vůbec nedá odpovědět, lepší je koukat, co se za konkrétní věci opravdu děje, a učení o dóšách použít k porozumění tomu a volbě, co případně dělat...

    a fakt se mi líbí ta základní věc v článku, že zdraví nelze oddělit od celku života....jak učil pacienty přemýšlet ájurvédsky o otázkách financí, moc pěkný :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ayurveda is a Political Practice. Part 1: Economic Justice. | elephant journal
    http://www.elephantjournal.com/2013/12/ayurveda-is-a-political-practice-part-1-economic-justice/
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    KUATO: mudrce to ze mě neučinilo, a myslím, že to ani není smysl ajurvédy. Měl jsem prostě na všechno o 30pc více energie. Thats it.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: Přijde mi, že tohle stejný není problém jíst u nás...akorát rýže nebude tak čerstvá....holt můžeš dát čerstvější pohanku nebo něco :)
    Ale myslím si, že je tisíc dalších faktorů, které ovlivňují proudění a sílu prány v tobě, a ty hlavní jsou stejně psychické a duchovní povahy, ne před kolika dny byla sklizena tvoje rýže :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KUATO: a cim lepsi ma pastvu tim je pak to hovezi lepsi, zejo ;0)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KLUZAU: a? ucinilo to z tebe mudrce? krava na pastve ji take zdrave jidlo..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    nojo, je to o kompromisech. když si vzpomenu na Indii - ráno snídaně čerstvý chapati, vpoledne velký oběd, večer čerstvá rýže mungo a cibule, myslím že mi tehdy prána lítala z uší :))
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: no já chtěl právě vědět před tím, než si termosku koupím :) Ale zdá se mi to nejlepší, tak nějak instinktivně. Jde taky o to, že v práci je jen mikrovlnka, takže jí se vyhnout je taky pro mě důvodem.
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: kdyz si udelam do prace jidlo..delam ho vecer, druhy den v poledne je to dobre. Kdyz se pokusim to snist den na to, uz beham a je jedno, co to je. Poznamka delam v prumyslove zone, k jidlu mam slozity pristup. Spis se ridim tim, co mi rika telo.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Kdyžtak mě prosím opravte :)¨
    Ájurvédské knihy většinou říkají, že jídlo se prostě má jíst zásadně čerstvé, to je jasná věc, ale tohle už je takovej pokus o nalezení nejmenšího zla v situaci, kdy si prostě v našem světě pokaždé čerstvě uvařit nemůžeme.
    To o té zelenině mám taky z ájurvédy, zbytek je spíš osobní pozorování :) A teda, na množství prány v jídle jsem hodně citlivá, když tam není, tělo to někdy vyloženě odmítne jíst, jakože co se s tím bude trávit ;D...což se stává třeba právě u skladovaných věcí po uplynutí doby x...kouknu na to, a ať je to sebevětší dobrota, jde to do kompostu :)
    Sama teda co můžu dávám co nejdřív do ledničky a ohřeju, pokud je to možné, takové jídlo mi chutná víc než cokoli, co čekalo několik hodin v teple. Ale zas, druhá tepelná úprava zničí další pránu, takže je to sporné, nakonec to z té termosky může vyjít na stejno :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: :) Sněz to jídlo a poznáš to sám :)
    Všichni poznáme, jestli v něčem je čerstvá prána nebo není, je to ten samý rozdíl jako mezi zatuchlo místností a svěže vyvětranou :)
    Odpověď podle mě je, že nějaké procento prány se ztratí, jako u každého skladování potravin. Různé zdroje se rozchází v tom, jak moc to bude. Některé ortodoxní prameny ti řeknou, že jakmile jídlo nesníš do půl hodiny, můžeš ho vyhodit ;-D, jiné jsou tolerantnější.

    Osobně si myslím, že pokud si uděláš zdravý oběd z kvalitních surovin, může i po několika hodinách v termosce obsahovat daleko víc prány než to, co ti dají na talíř v průměrné restauraci :), čerstvé jídlo to nebude, ale může to být nejlepší možnost.
    A pak ještě, prána ubývá různě rychle z různých druhů jídla.
    Nejrychleji ze zeleniny. Pokud chceš živou zeleninu, optimální je vzít si ji s sebou celou, a bezprostředně před jídlem si ji nakrájet, nastrouhat, promíchat, dochutit... Jakmile se poruší struktura, zelenina rychle oxiduje a ztrácí pránu.
    S vařenou zeleninou to není o moc lepší, ale to se holt nedá nic dělat, prostě v tom dobrém jídle už nebude mít takové kvality jako ráno, ale pořád mu dodá nějakou chuť, bude obsahovat nějaké minerály, atd., viz. výše, pořád to může být nejlepší věc, co sníst :)
    S obilninami je to lepší, tam podle mě zůstane základní energie za pár hodin ještě docela dost.
    Makrobiotici třeba říkají, že rýži můžeš mít klidně uvařenou v lednici den, dva a brát si z ní porce na ohřátí....ájurvédici by asi nesouhlasili, ale z přímé zkušenosti mi přijde, že opravdu obilniny uvařené před x hodinami jsou pořád velice přijatelné :) Samozřejmě, ztratíš pránu, desítky procent, ale pořád je to jídlo, narozdíl od většiny věcí, co si můžeš koupit na rohu.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj, mám praktickou otázku, kterou se mi nedaří googlovat. Udrží se prana v nerez eko termosce na jídlo? Tedy když si ráno uvařím a dám do termosky na jídlo oběd, v poledne tam prána ještě bude? Neprozkoušel jste to někdo?
    AAA_
    AAA_ --- ---
    KAJUSHE: Ahoj. Ja jo, dela to moje kamaradka a muzu jedine doporucit. Nemam sice jine zkusenosti, ale slecna je moc sympaticka a orientuje se v tom co dela. Diagnostika super, vse pak jeste posle emailem, tak to ma clovek hezky prehledne vysvetlene. Je opravdu moc hodna, trpeliva a mila a v pripade jakychkoliv potizi dokaze ochotne pomoct. Doufam, ze ti to trochu pomuze v rozhodovani...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam