IOM_NUKSO: Jak píše Kluzau, jednoduchá jídla mi vůbec nepřijdou časově náročná, zejména pokud se řídím jedním základním doporučením pro podstatnou část mé konstituce: vátu: že strava má být jednoduchá, co nejméně složek. To mi opravdu vyhovuje :)
(pokud nejsi vůbec váta, možná tě to tak nenadchne, ale nejspíš ti jednoduché jídlo ani neublíží ;)....stačí přihodit pár vhodných kvalitních dochucovadel a koření:) (třeba miso mi přijde že udělá ze všeho dobrotu, stejně tak ájurvédský základ: ghí)
Nakupovat přece není nutné každý večer, stačí mít nějakej promyšlenej seznam a řešit to třeba 1x týdně.
Nosit nákup není nutné vůbec nikdy, veškeré potraviny si můžeš objednat přes internet (např. freshbedynky.cz řeší kompletní sortiment bio potravin, obyčejné potraviny ti doveze třeba Tesco :)
K nakrájení zeleniny stačí pár minut, základní suroviny se uvaří bez výrazného lidského přispění, zatím si můžeš dát třeba sprchu :), pak to promícháš a servíruješ :) Přijde mi, že průměrné jídlo mi netrvá déle, než bych čekala na obsloužení v restauraci, a vynaložím na něj jen o maličko víc úsilí, a zato mám přesně to, na co mám chuť a co mi vyhovuje, což v restauraci úplně přesně trefím těžko a jen v několika málo.....
Nevím teda ale, jestli jím "ájurvédsky", ani co přesně tím třeba ty myslíš :)
BTW, taky mi z takového dvacetiminutového vaření vždycky zbyde něco, co si můžu druhý den vzít s sebou někam, a sníst třeba když mám 10 min pauzu mezi něčím :).
Vím, to některé ájurvédské zdroje nedoporučují, ale to jsem se rozhodla neřešit, imho lepší kvalitní jídlo v krabičce ze včera, než nějaký fastfood z krámu nebo pochybné restaurace ;) (který taky nebývá čerstvý)
Jestli si představuješ pod áju vařením nějaké složité jídlo ve stylu ájurvédských restaurací. Jestli to tak je, tak to je jasné, že žádný normální člověk nemůže dělat každý den :)
Už jsem to tu někdy psala....podle všeho je docela rozšířená představa, že "vaření" obecně musí být něco komplikovaného......a kvůli tomu si pak lidi nevaří, a přitom to je jen představa :)
Minutová snídaně/svačina, naprosto přijatelná podle ájurvédy: zaleješ horkou vodou jemné ovesné vločky, přidáš ghí, oříšky, a slané nebo sladké další dobroty dle chuti, do tří minut jíš :o)
A pak teda ještě taková poznámka na okraj: jestli během pracovního dne nemáš víc než 10 min pauzu a večer jsi úplně vyčerpaná, nebylo by nejlepším ájurvédským opatřením pro zdraví změnit zaměstnání ? :) Strava není všechno. Vím, možná to nejde, ale nedá mi to.....tohle není ok, přinejmenším půl h pauzu na oběd byste mít měli....