• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: No, ale jak píše GEKKO, je jednodušší použít jedno slovo, než vysvětlovat, co všechno jsem nebo nejsem. Když ty řekneš "já jsem prostě já", je to vlastně totéž, i tohle můžeš vzít jako určitou škatulku. Bez nich se asi úplně obejít nedá.


    BLACKSPIRIT: Já na ty besídky taky chodím a narozdíl od vás mi nepřipadá, že zbytek světa se buď pomlouvá nebo řeší šminky. Kromě toho, že ti lidi mají děti (stejně jako já), tak se s nimi dá mluvit o spoustě různých věcí. Možná slyšíte jen to, co jste dopředu předpokládali. Žádný člověk podle mého se nepohybuje 24 hodin denně v intelektuálních výšinách a občas řeší zcela běžné záležitosti nebo dokonce banální, jako je nákup nějakého oblečení nebo problémy se sousedem, to ale neznamená, že je to jeho povaha a nezajímá se o nic jiného. A je samozřejmé, že pokud má člověk děti a má možnost si promluvit s někým jiným, kdo má děti, tak konzultuje jako každý jiný chovatel - když půjdete na sraz chovatelů koní, taky nejspíš uslyšíte o koních ;-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: jenže mezi echt ženou a echt muže existuje jakási plynulá škála (ač uznávám, co do výskytu se dvěma maximy právě na obou koncích křivky), a stejne tak mezi echt heterosexuálem a echt homosexuálem.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ANNIE: rekl bych, ze ani tahle "metafyzika" nic neresi. protoze mnohem vetsi spousta lidi se jako muz/zena/hetero identifikuje. ti ostatni pak tvori skatulku, v niz jsou ti, co to nedelaji.
    takze je to identita na zaklade negace druhe identity.
    hoplaaa, & jsme zase ve skatulkach:-)
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    LISTIKUS: no ale ja jsem hetero a tyhle akce nesnasim taky :DDD
    vypraveni o detech o manzelkach, tridni besidky nebo dochazet na hriste s detma... tomu se pekne vyhybam....
    LA_BETE: jsem "normalni" a taky nejedu v recech o sminkach a obleceni... to si nevyberes... asi bych v tomhle rozdily nehledala... ,-)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Ja si sem jen vzhledem k diskusi dovolim hodit definici "queer", kterou jsme zacali pouzivat, kdyz se Mezipatra zmenily z ceskeho "gay a lesbickeho filmoveho festivalu" na "queer filmovy festival".

    Queer osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných kategoriích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.
    .

    Snazili jsme se tam o naproste zjednoduseni toho, co queer muze znamenat. Neni ani tak o popreni kategorii, jako jejich totalni rozvolneni. Protoze je hezke sam sebe nazyvat hrde "gay" nebo "lesba", ale porad to vychazi z nemennych kategorii "kluk na kluky", "holka na holky". Jenze jak uz probehlo i tady v debate. Spousta lidi se neidentifikuje ani jako muz ani jako zena, takze uz od zakladu pak ty hetero/homosexualni skatulky fungovat proste nemuzou.
    Potreba vsechno medicinsky oznacit se s nama tahne uz dlouho, osvicenstvi tomu dalo korunu a mozna je na case zas prestat vsechno tak striktne delit :)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LURA: ano, to máš pravdu, ale zjednodušit to jde ! to co pipisuješ je transexuální lesba, aneb jak o sobě v žertu prohlašuji heterosexuální lesba :-))))

    Ale pro odlehčení tématu, mne jedna má kamarádka ( mimochodem L ) zazdila prohlášením, že není ani hetero, ani homo, ale že je Gastrosexuálka ! :-))))
    LURA
    LURA --- ---
    ROMANAMI: Pokud je někdo lesba nebo gay, tak se tomu označení podle všeho nebrání. Jenže ne každý to takhle striktně má.
    I k těm traskám - vzpomněla jsem si na rozhovor se svým bývalým "A co když je někdo kluk, který je jako holka, která je jako kluk"... To jsou takové ty nuance jako severoseverovýchod ap., kdy se čtyřmi světovými stranami nevystačíš ;-)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    Lidičky dnes jsem si konečně udělala chvilku času a přečetla jsem si celý tento thread od začátku. A nějak se nemohu zorientovat oč tu vlastně jde.
    Jak máme chtít po okolí aby nás chápalo a bralo takové jaké/jací jsme, když nechápeme sebe samy.
    Vysvětlím, nechcete být škatulkováni/y a přitom podvědomě škatulku hledáte. Bráníte se označení Lesba, Gay a proč proboha ? Ono na tom sejde ? Není to jedno ? Jsem lidská bytost a když mne někdo nazve lesbou tak mi to má vadit ? Vždyť je to skoro oficilální označení pro holku na holky, stejně tak jako Gay.
    Připouštím, že býti přirovnávána k oněm rádoby umělkyním není zrovna lichotivé, ale to je stejné i v ostatních kategoriích nenormality. Je třeba se asi smířit s tím, že vždy budou "viditelnější" ti exhibistioničtí exoti.
    Bohužel.
    To je skoro to samé jako kdybych se měla já rozčilovat za označení Transka ! Ne jsem jí a budu a nestydím se za to, protože Já jsem Já. A lepší to už bohužel nebude :_(
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: jedna moje známá kdesi psala o homosexualitě mužů jakožto adaptaci na společnost (je bioložka). Nevím přesně, nakolik je to z její hlavy, možná k tomu napíše něco víc ona sama.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: alias niceho :-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    SHEALA: ...:-) chvílema se mi to líbí a chvílema propadám panice...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: ber to jako takovou analogii pokusu o teorii všeho ;)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    vznik nove teorie (napr. queer theory) mi nepripada jako boreni vsech teorii.
    skoro to vidim tak nejak opacne :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    MEDVIDEK: jo a to se mi na ni libi :=)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Tak si tady pročítám různý teorie a mě připadá, že tato doba právě úspěšně boří všechny teorie.

    SAIL_OR
    SAIL_OR --- ---
    ECLECTICA: mně třeba jo. jemný kluci, tomboys.. těžko říct, proč.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    LISTIKUS: jo, to znám, když se holky kolem mě baví o šminkách a oblečení :-). Ne, samozřejmě to nechci zlehčovat, taky mám občas takový pocity...Jenže pak si většinou řeknu, že ty lidi mají zas jiný problémy než já, třeba i horší.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: mám ji myslím doma, o Vánocích na to kouknu.
    TMA
    TMA --- ---
    Jak se dělá evoluce
    Jan Zrzavý, David Storch, Stanislav Mihulka

    http://www.osel.cz/index.php?clanek=707
    http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=106850&afil=1062
    Bohužel rozebráno.

    Z této knihy pochází ukázka: Hledání genetických příčin mužské homosexuality
    http://scienceworld.cz/biologie/hledani-genetickych-pricin-muzske-homosexuality-3031

    Reakce na příslušnou pasáž: Znovu ke genetické predispozici mužské homosexuality: souvislost s plodností žen?
    http://scienceworld.cz/biologie/znovu-ke-geneticke-predispozici-muzske-homosexuality-souvislost-s-plodnosti-zen-2163
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LA_BETE: Ale někdy je člověk unavenej a chce se jen nechat unaset, byt jako ostatní...neznat, nevidet, nepremyslet....Určite jsem asocial, ale nekdy kdyz jsem ve společnosti a vsici si tam vyprovej o detech, o maznelkach o..... a ja na ne koukam a rikam si...tak tady si asi moc nepokecam.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    no s tim stestim je to vazne dost zapeklity.-)) listikus: vim o cem mluvis.-))
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    WEWERKA: hmmmm ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam