• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    V tomhle všem logiku nelze hledat...vždy se objeví něco co všechny teorie a hypotézy vyvrátí.

    A pak je tu jedna věc, která dokáže celou věc postavit do jiného světla.
    Podvěmový výběr partnerů dle emočních schemat. Moje schéma přitahuje jiné schéma.
    Aby to moje schéma bylo rozhýbano a zároveň hýbe i partnerem.

    Jo a ještě jedna věc do toho zasahuje. Jmenuje se "láska".
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ECLECTICA: je to docela názorně ukázané ve filmu RAY.... mají svoje finty :-)

    SHEALA: a ECLECTICA: vůně/nevůně fungujou, ale v takových hvílích je nutné odpojit logiku - ta dokáže, že jsme schopni být i s někým, kdo nám doslova nevoní.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: ono nejde jen o pot, spíš nějaké podprahové signály. Dokázáno třeba je, že gayové a lesby mají prostě jinak nastavený nos.
    Mně se třeba nikdy nestalo, že by s emi zamotala hlava z nějaké ženské vůně... u mužské ano. Nevylučuju, že by se mi to mohlo za jistých podmínek mohlo stát, ale ta pravděpodobnost jedaleko menší.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TMA: no, ja jsem zazila cloveka ktery mas jen svetlocit. No a on se chtel ke me jaksi blizit aby me lip vnimal. Pochopitelne protoze mi to narusovalo moji osobni zonu, tak jsem mu vysvetlila ze tudy cesta nevede :-) No a jo, vune funguje i u me a docela i vidim. No a cerstve spoceny clovek nepachne... pachne pot az se do nej pusti ty bakterie jak rikas :-)
    TMA
    TMA --- ---
    SHEALA: Olfaktorické vjemy jsou pro výběr partnera údajně extrémně důležité. Podle toho, jak chutná při líbání se pozná, do jaké míry má odlišný imunitní systém. Podobně z vůně/zápachu potu (který sám o sobě nepáchne, páchnou ale ty bakterie, které má člověk na kůži a kterých má zdravý a čistý méně) se leccos o tom člověku pozná.

    GEKKO: Já to pochopil jako že se stejní právě nelíbí.

    ECLECTICA: Slepce jsem na mysli neměl. Ale asi by to bylo na dlouho, diagramy, tabule a mávání rukama, než bych se dokázal zformulovat lépe.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: já to vidím u sebe, líbí se mi zásadně lidé nad 185 cm, ale 220 už je moc :)))
    Takže u někoho to opravdu platí :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    TMA: Asi jsem nebyla pochopena, ale nepíšu, že by se mi líbili stejní lidé.
    Jinak je přirozené, že se nám líbí lidé odlišní (nejsou příbuzní), ale ne zas tak moc.. aby se nenarušily lokálně výhodné komcince genů (tj. jde o vybalancování deprese z inbreedingu a z outbreedingu :) )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    podle cichu neasi :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: myslíš jak třeba funguje výběr partnera u nevidomých? Popravdě, taky by mě ty mechanismy zajímaly, myslím, že by se z toho dalo odvodit mnoho obecně platného a možná i překvapujícího.
    TMA
    TMA --- ---
    GEKKO: Možná je to adaptace, že se nám nelíbějí lidé vypadající stejně jako my. Jednak je nevýhodné se s nimi pářit (asi budou příbuzní, tedy riziko degenerativnich poruch u potomstva), jednak jsou pro nás přímou konkurencí, neboť poskytují (resp. spíš inzerují) stejný reprodukční potenciál jako my. A ta nechuť se projevuje i u vlastního obrazu, neboť rozpoznat obraz jako obraz je odvozená funkce, kterou všichni živočichové nemají, ale zmiňované výhody odmítání stejnosti mohou přetrvávat. Slabinou tohoto uvažování je otázka, jak jeden pozná, jak vypadá, v případě, že nepozná svůj obraz.

    Velká pravda není v tom případě vůbec žádná pravda.

    Jakmile pro to najdeme odlišné slovo, pak to můžeme oddělit.
    TRESKA
    TRESKA --- ---
    GEKKO: to se mi taky stává...jinak myslím, že se to dá, zrovna včera jsem se bavila s jednou holkou a ona mi řekla, že je lesba jen proto, že do chlapa se neumí zamilovat, ale jinak potřebuje ten sex a u mě zase třeba naopak, já můžu milovat chlapa, ale spát bych s ním nechtěla
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Někdy si jak ten ufon připadám.. zvlášť v zrcadle :))

    TMA: Taky jsem to tak brala ale přírodní vědy nám umí najít odpovědi na 'malé' pravdy, filosofie na ty 'velké'. Pro vysvětlení: opakem malé pravdy je nepravda.. opakem velké pravdy je jiná velká pravda :)

    Ale zpět k tématu.. nevím jestli s to tu probíralo (jednou se celé vlákno projdu, slibuju!), ale myslíte si, že že se dá oddělit citová a sexuální šložka orientace..?
    Tím mám na mylsi, že mě docela často fyzicky přitahuje úplně jiný typ lidí (a někdy i pohlaví :)) ).. než do kterých se zamilovávám..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: a ještě k tomu, jak jsi psala:
    "Označení Queer se mi zdá super.. nemusím sálodlouze vysvětlovat, že jsem 'spíš lesba s takovou divnou minulostí..' Krátké a úderné.." -- ono taky lesba s takovou divnou minulostí zní jako kdybys byla třeba bankovní lupič, špión nebo ufon na výzvědách na zemi --- queer k podobným interpretacím nesvádí :))
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: vůbec, v obecné rovině je to něco jako "opička ojede jinou opičku, aby ta jiná opička veděla, že si nemá co vyskakovat".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: jo, a lesby mají menší reakční čas v testech a la "když uvidíte kolečko, stiskněte tlačítko".
    Ovšem pak nevím, proč mi na neuropsychiatrii tvrdili, že jsem skórovala lépe než 0,01% populace :))) Ale já musím mít pořád něco extra, no :)
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Nevzpomeneš si alespoň na mechanismus určení dominance?

    GEKKO: Biologické odpovědi na filosofické otázky mám nejraději. Sice mám filosofii rád, ale bez "tvrdých dat" je to tak trochu na vodě.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: kdo ví, možná proto se unisex móda a vůbec lépe chytá v anglosaských zemích, než ve slovanském prostředí... ale to je docela odvážné tvrzení, já vím :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    TMA: Nevím jestli to tu už nezanělo, ale mozky MtF (žen co se narodily v mužském těle) mají vyvinutou určitou oblast v mezimozku stejně jako ženy z běžné populace.. a biologická odpověď na filosofickou otázku? :)) To jsem celá já..
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Ale mě to přijde poměrně blízko tomu, jak bych tu pohlavní identitu chápala.. prosté označení jsem muž/žena.. a je docela zajímavá otázka jestli pak mluvčí v těch jiných jazycích mají méně vyostřené vnímání bipolarity pohlaví?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: minulé participium je hezký jev, ale nelze jaksi vztáhnout na všechny jazyky :)


    TMA: ono to právě funguje i u samic, ale nevzpomenu si na druh :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam