ECLECTICA: Jaký je vůbec nejzákladnější projev pohlavní identifikace? Volba rodu minulého participia (dělal vs. dělala)?
Já nevím. Já jsem muž a to i ve chvílích kdy si to vlastně neuvědomuji. Vzorce chování které mám jsou údajně typicky mužské (třeba když přijdu domů, nejsem hotov si ihned povídat). Jaká je sebeidentifikace člověka v okamžiku, kdy na ni nemyslí?
Naproti tomu zkontrolovat si při otázce jste muž nebo žena své genitály snad nikdo nemusí. Ale máme je a to nás nějak ovlivňuje.
Dělaly se nějaké studie rozdílů v mozku mezi pohlavími. Možná by se to nechalo poznat i bez těla, nicméně taková abstrakce je nemožná. Endokrinní žlázy ovlivňující mozek jsou umístěny vně toho mozku, pokud by se jejich produktydo toho mozku nedostávaly, tak by fungoval jinak (i kdyby byl třeba jinak řádně vyživován).
Když se podíváme třeba na sexuálni apetit, tak ten je regulován množstvím přítomných hormonů produkovaných zejména gonádami. (A už jsme zase u sexu.) Proč by sebeidentifikace nemohla být regulovaná týmiž?
Domnívám se, že toho víme velmi málo o tom, jak fungujeme na biochemické úrovni a jak z toho biochemického vznikají pozorované jevy typu sebeuvědomění, natož vlastní pohlavní identifikace. Představovat si, že bychom dokázali najít komplexní vysvětlení pro všechny možné kombinace, když neznáme mechanismy ani pro heterotropní syngonadotypní jedince.
ECLECTICA: Kopulace se samičkami u sociálních druhů zvířat je výsadou alfa samců. "Ukrást" alfa samci kopulaci je u těchto druhů projev síly. U mužského homosexuálního páření jde o to, kdo je aktivní a kdo jen nastavuje stehna či rektum. Opět jde o dominanci.
Nicméně nevidím, proč by totéž mělo fungovat u samic. Respektive jakým mechanismem by se rozhodovalo, kdo z páru je dominantní.