• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: No vidím, že jsme to s Romanami napsaly současně...

    ROMANAMI: Líp bych to neřekla :-)
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Mluví samozřejmě:-)
    Já taky moc často nerozebírám, jak mě maminka přebalovala. Jen jsem chtěla podotknout, že je asi dobré, když člověk sám v sobě integruje celý svůj život (aniž by o tom musel nutně mluvit a sdílet ho s ostatními)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ECLECTICA: mně přijde, že nejvíce o ní odmítají mluvit ti, co se nesrovnali sami se sebou:-( a to je myslím to nejdůležitější , srovnat se sama se sebou, takže takový Coming In :-)) CO je pak i daleko jednodušší
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: s tím nelze nesouhlasit.
    Nakolik však kdo mluví o své minulosti, bych nechala především na něm.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    KAWALSKI: tohle je velmi zajímavé, takto na to pohlednout.

    Mě přijde , že čím lépe to má dotyčný či dotyčná v sobě srovnané, tím lépe to přijímá okolí. Rodinní příslušníci to asi mají daleko víc hlouběji zasunuté a vnímají osobu spíš v černoílých polohách. (to usuzuji, z toho jak na jako na lesbičku nahlíží rodina).

    Přátelé, spolupracovnící, partneři či milenci ( partnerky či milenky) ty vnímají asi výrazněji už to , co vidí teď a tady.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Já si myslím, že by ti třeba i k tobě mohla nesedět představa toho, jak sedíš ve vysoké židličce a někdo do tebe cpe zeleninovou kašičku :-)
    Zajímavé je položit si otázku, co je to "minulost" - už tohle, co tu píšu, je minulost. Jak vzdálená minulost/budoucnost k nám patří nebo nepatří? To se totiž netýká nej TS, ale všech lidí. Někdo třeba v minulosti udělal něco, za co se stydí nebo byl ve škole terčem šikany, nepohodl se s nějakými lidmi nebo se narodil v jiném těle, než pociťuje - a chce za tím udělat čáru, poslat to do "minulosti", ke které se nehlásí, která k němu nepatří.
    Já si ale myslím, že jsou jen dvě možnosti, které spolu úzce souvisejí (vlastně jedna z druhé vyplývá) které nám umožní existovat jako celek - přijmout se v čase a bez času bez výjimek. Přijmout celý život, který k nám patří a zároveň tím, že ho přijmu, můžu žít v přítomném okamžiku a neotravují mě "nepovedené" nebo "nechtěné" části mého života. Z něj se totiž podle mě nedají beztrestně "vystřihnout" kousky, které k nám jakoby nepatří. Všechno, co se nám kdy stalo a stane, patří k celku toho života. Je to něco jako s dědictvím - dědictví můžeš buď přijmout nebo odmítnout - ale pouze celé - nemůžeš si vybrat, že přijmeš dědictví, ale pouze bez dluhů, ty dluhy jsou nedílnou součástí toho dědictví. Stejně tak, aby se člověk někam posunul a nějak se vyvíjel, patří k tomu nejen to příjemné, co prožil nebo prožije, ale i to, za co se stydí, všechny křivdy, které mu byly způsobeny i ty, které někomu způsobil, omyly atd.
    To samé platí o budoucnosti - ani před ní se nedá udělat čára - to, že jednou budeme staří, možná i nemohoucí, to, že někdy umřeme, je taky fakt. Dnešní společnost hodně hraje na naše dětinské pocity - vidím strašidlo, schovám se pod peřinu, vidím lízátko, vezmu si ho.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: až to někdo udělá a bude chtít, abych se podívala, tak se podívám, ale nepředpokládám, že se to stane (kromě Kawika ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: sem te asi blbe pochopila, myslela jsem proste ze sami/y vytahnou fotky z minulosti.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    tak to já si ten přepych dovolit nemohu, já žiji oba životy naráz :-))) Mr Jekyll/Mrs Hyde
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: ono spíš jde o to, že spousta lidí z té minulosti není úplně nadšená, takže to obecně vzato raději nechávám na nich.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAWALSKI: me je to treba uplne burta.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: osobně si myslím, že člověk tu informaci, že se dotyčný narodil jinak, bude mít v podvědomí napořád, ale jak tak zjisťuju třeba u své kamarádky, po její minulosti bych nijak aktivně nepátrala a ani se nechci nijak moc vyptávat. Ale za tabu to rozhodně nepovažuju.

    A konkrétně u tebe mi ta dřívější poloha připadá... no, zkrátka mi k tobě vůbec nesedí.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    btw, eclectica mi dala brouka do hlavy....je u TS lidi minulost tabu i pro okoli? vadi jim pripominat si minulost techto lidi? a u lidi, kteri je znaji uz v nove toli, je neprijemne videt fotky, videa o techto lidech v jejich puvodni roli?
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TRESKA: zatim jsem u RP prisel jen na sama negativa :-/ prijdu o status rodic-samozivitel, tedy klesnou prijmy ze socialky, prijdu o skolku a tim i o praci. a kdyz nahodou umru, tak stejne zena nema moznost dostat decko do vlastni pece, takze skonci nekde v nigerii u lidi, ktere nikdy nevidel. naprosto na nic, jen snad pro ten papir, a na ten ja z vysoka...oba chceme uzavrit svazek pred Bohem, tak nam nejake uredni papiry nic moc nerikaji...
    TRESKA
    TRESKA --- ---
    Jinak ono je to jeden paradox za druhým, když se takovými zákony zabývají lidi, kterých se to tak uplně netýká......o nás bez nás
    TRESKA
    TRESKA --- ---
    KAWALSKI: tak ono zase RP mnoho výhod nemá, takže se ti možná i těch 13-15 let vyplatí čekat a třeba se to za kratší domu manželství vyrovná a nakonec se třeba můžete vzít a nemusíte mít stejný jména.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ECLECTICA: jo, to paradox je, ale zas to vyhazi z toho, ze TS osoba po premene nema narok na potomky, kdyby to bylo jen kvuli papirovani ( ktere JE paradoxem take, kdyz to tak vezmes, pac to dite bude mit v rodnem liste cloveka, ktery uredne neexistuje, po kterem nikdo nemuze chtit alimenty a podobne, s tim 2 pohlavne postavena spolecnost nemuze operovat )...
    na druhou stranu, znam par L paru, ktere maji sperma od konkretniho muze a rozciluji se, ze nemohou na kliniku...pritom kdyz mam sperma, tak ho staci zavest a je to, ne? proc utracet za zakroky na klinice?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: víš co mně konkrétně připadá na RP a vlastně i možnosti umělého oplodnění a adopcí v těchto případech jako obzvlášť velký paradox? Že v případě páru, kde je třeba jedna žena MtF a druhá lesba, mohly si (za předpokladu, že by spolu byly před operací té první) normálně mít svatbu a pořídit si dítě - kdežto pokud je post-op, nepomůže ani sperma v úschovně, protože na to dotyčné jakožto dvě lesby nemají nárok. To mi připadá neuvěřitelně uhozené, zvlášť proto, že tu ta možnost mít vlastní dítě je...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TRESKA: jj, u nas ot jde, mluvil jsem obecne ;-)
    konkretne u me to problem nejspise bude, pac bud si pockam na manželství takovych 13-15 let, nebo pujdu do RP...zena moje jmeno nechce ( pac ja mam jmeno po svem ex manzelovi ), ja odmitam jeji ( pac bych mel znova v prijmeni -ová ), dohoda o spolecnem jinem prijmeni zatim stroskotava :-/ ona chce ová, ja ová odmitam, dohoda neni mozna :-/ asi zustaneme spolu jen na hromadce, i kdyz pro me to je na dve veci plus nechapu, proc se doma bavime o zasnubach :-/
    TRESKA
    TRESKA --- ---
    KAWALSKI: no to právě v česku nemusíte, za prvý by to mělo jít bez poplatku a pokud s poplatkem, tak teď je to tuším 1000 kč, jak mi řekla kamarádka...a taky ty jestli si budeš brát ženu, tak budeš ženichem, což by teda neměl být problém, ne? a jestli jo, tak by to cenově mělo být stejné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam