• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    JAGA: Tam spíš záleží na tom, jak se dotyčný vnímá (nebo jak se aktuálně cítí), než na tom, jaký doopravdy je. Já tyhle typy testů nemám z principu ráda, zejména proto, že na ně sotva mohu odpovědět. Jak si mám proboha vybrat, jestli se na večírku budu bavit s pár přáteli nebo s mnoha lidmi, třeba i těmi, které neznám. Nevím, co je to za večírek, nevím, co tam bude za lidi, nevím, jakou budu mít ten večer náladu. Takže na jednom večírku se budu bavit třeba jen s jedním člověkem nebo budu stát úplně stranou a jen pozorovat, na druhém se budu bavit s mnoha lidmi včetně cizích... Výběry obecného typu "buď - a nebo" jsou mi proti srsti. Něco jiného by bylo, kdybych u všech otázek mohla odpovědět procenty nebo např. stupnicí 1-10, jak často něco dělám nebo co je mi obvykle milé nebo nemilé.
    JAGA
    JAGA --- ---
    K těm psychologickým rozdílům jedna zajímavůstka: nedávno jsem kvůli televiznímu psychologickému pořadu absolvovala testování MBTI (u nás to dělá např. Michal Čakrt). Jsou tam čtyři kritéria: extravert-introvert, intuitivní-smyslový, myslící-cítící, systematik-chaotik. Mezi muži a ženami nejsou v žádné z těchto kategorií rozdíly (např. muži vůbec nejsou extravertnější než ženy) s výjimkou kategorie "myslící-cítící", kde 60 % žen spadá do skupiny spíše cítících. I to může ovšem být dáno kulturou a výchovou. Z toho, co se tu píše, je krásně vidět, jak se kategorie maskulinity a femininity, před sto lety tak evidentní, postupně rozpouštějí a vlastně z nich nic nezbývá.
    šlení-cítění, sl
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Asi mám málo prolaktinu ;-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ECLECTICA: bo v realu: MtF jsou prvni pul roku na hormonech sebelitujici, depresivni fňukny a FtM jsou zase nesnesitelni namachrovani machove :ROFL
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: moje osobní teorie je, že základem je právě ta souhra hormonů a způsob, jakým jsou vyyvinuta příslušná mozková centra, která podléhají pohlavnímu dimorfismu (zkusím o tomhle zjistit víc). To nám namíchá takovou tu "biologickou" maskulinitu/feminitu. Pak přijde kultura, která si z nějakého důvodu zafixkovala, že muž se správně chová takto a žena zase takhle a snaží se jedince ohnout tak, aby do té kategorie zapadal.




    LISTIKUS: já bych ty hormony nepodceňovala. Třeba lidé podstupující změnu z muže na ženu z počátku hormonální léčby trpí velice často emocionální nestabilitou právě v důsledku podávaných hormonů.
    U biologických žen se během čtyř týdnů velmi kolísá produkce hned několika hormonů (estrogen, FSH, LH, progesteron). Ženy mají navíc několikrát vyšší hladinu prolaktinu, který ovlivňuje například sklon k plačtivosti.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: to nejsou emocionalni problemy :-D spis podrazdenost pred mences, nic vic :-D
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    a pro zamezení komentáře. Jde o hodnoty = součet hodnot dá poměr mezi skorem F a M

    Potom M a F se překrývají,,,,, nikoliv odpovídají
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KAWALSKI: Nesváděj své emocionální problemy na hormony =o)))

    dvojdimenziální koncept maskulinity a feminty:

    maskulinita vysoké skore x feminita nízké skore..... maskulitní jedince
    Maskulinita vysoké skore x feminita vysoké skore.... androgynní jedinec

    Maskulinita nizké skore x feminita nízké skore......nevyhraněný jedinec
    Maskulinita nizké skore x feminita vysoké skore...feminní jedinec
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    KAWALSKI: jsem to vzala vylucovaci metodou a nezustala mi dimenze ani jedna :-D
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: tak jsem silny extrovert, silne privetivy, docela nesvedomity, emocionalne nestabilni ( vlivem zenskych hormonu ) a otevreny tak akorat ( tedy lenoch od prirody ), co jsem? :-D
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    přesně se to nazývý Velká pětka: 5 základních dimenzí lidské osobnosti: EXTROVERZE, PŘÍVĚTIVOST,SVĚDOMITOST, EMOCIONÁLNÍ STABILITA, OTEVŘENOST K ZÍSKÁVÁNÍ NOVÝCH ZKUŠENOSTÍ.
    Maskulinita se silně překrývá s extroverzí a emocionální stabilitou, a feminita se překrývá s přívětivostí a v menší míře také se svedomitostí
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Co jsou ty základní psychické vlastnosti?
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LISTIKUS: no to je zajimava otazka. Z psychologie je to nejak tak, ze muzi maji vetsi primocarost ve sledovani cile/vysledku. Zeny se zase vice zameruji na dobre vztahy pri cinnostech. Dodavam imho ;). Do dneska mi ale pripadalo, ze clovek, kterykoliv, ma v sobe jak tu masculinni tak feminni, ktere pouziva podle situace a okolnosti. Hraje roli, ktere z nich da vetsi prostor, jestli mezi nimi neni konflikt, jestli tu druhou musi odstrcit stranou.. ve ktere z nich se citi lip. Pak mi jeste pripada, ze kdyz se mezi nima sama "prepinam", tak to okoli nijak nekomentuje, nereflektuje.. takze si vpodstate pripadam, ze si hraju s necim, co stejne neni vnimano.. mozna ze to ani neni ;)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    btw. jsem zatím sotva v polovině knihy. Tak komentáře berte jako určitej výsek
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Jen tak předběžně. Zatim mam za sebou část kde se mataanalyzují studie týkající se rozdílu mezi muži a ženy, tj. že při analýze se jistilo, že průměrných mužů je více agresivnější ( fyzicky) než průměrná žena a průměrná žena je agresivnější sociálně ( vyštípe nepřiajtelnou osobu z kolektivu) než průměrný můž. Výsledky těchto analýz je podobný všeobecně přijatým nazorem. Ženy jsou citlivější, muži mají lepší orientaci.......

    Druhá část je analýza Maskulinity a feminity. Na začátku století se považovalo, že maskulitina a feminita jsou protipoly. Čím více je někdo Maskulitní tím méně je feminní. Považovalo se že pro muže je dobré byt maskulitní a pro ženy feminní.

    Poté se došlo k nározu, že je dobré aby muži byli z části feminní a ženy z části maskulitní. Snižuje to u nich negativní náboj, který je spojen u mužu s maskulinitou a u žen s feminitou ( např. muži nejsou tak fyzicky agresivní a ženy nepropadají tak snadno do deprese)

    Někdy v 50 letech se přišlo s tím, že se nejedná o 2 poly, ale že osoba může byt jak silně feminní tak zaroveń silně maskulitní a opačně. Příčemž byl názor že jednici, kteří jsou seilne feminní a maskulitní jsou nejvíce vyzralou osobností.

    Všechny tyto teorie jsou do částečný míry popřeny. Protože feminita a maskulinita neobjevuje žádnou novou psychyckou vlastnost ale prolinaji se v ních tz. 5p vlastnosti ( 5 základních psychyckých vlastností).

    Zatím jsem došel do stadia, kde vlastně vychází najevo, že Feminita a maskulinita se měří dle toho jak na dané otazky/situace.... reaguje průměrny muž či žena. TJ. feminita a maskulinita se mění se společností. Ve 30 letech byla žena považavána za silně maskulitní když nosila kolhoty, což dneska již neplatí.

    Zavěr zatím je, že Maskulinita a feminita je otazkou kultury a jím také ovlivněna. Ženy a muži nemusí být zákoně odlišný, ale základní odlišnost vzniká prostřednictvím výchovy.

    V knize jsou takové zajimavostí jako že ženy se ve společnosti usmívají více než muži, ale postupem věku se intenzita usměvu snižuje na úroveň mužu a v duchodu se usmívámě nejméně. Chlapci jsou více aktivní a energetiční, a dívky špíse pasivnější, proto se také děti ve školce segregují samovolně. Muží jsou ochotní pomahat druhym když je někdo vidí, nejsou přímo žádání o pomoc a jedná se o pomoc v "ohrožení žívota" ženy spíše pohamají sociálně, starají se o druhé. Muži při nebezpečí/ stresu utíkají, ženy propadají depresy. Velmi zajimavé mi také příšlo, že konzervativní společnosti jsou spíše založené na ženských hodnotách, společností otevřené, jako je dnešní evropa čí USA jsou založené spíše na mužských hodnotách. Abych to přiblížil: Žana z evropy řekne: mam vysokou školu, jsem úspešná v práci a udržuji si postavu - jsou zaměřené na sebe. Asijská žena řekně: jsem loajalní pracovníce, dobrou matkou, dcerou a ženou - jsou zaměřené na okolí. Tradiční společnosti jsou zaměřené na okolí, ale novodobé moderní společnosti na jedince.
    TMA
    TMA --- ---
    JAGA: S tou kompetitivností je to složitější. Dívky jsou méně kompetitivní než chlapci pouze v koedukovaných kontextech. Pokud jsou dívky a chlapci vychováváni odděleně, žádný rozdíl v soutěživosti není pozorovatelný. Zajímavá je otázka, proč se dívky stáhnou v přítomnosti chlapců.
    JAGA
    JAGA --- ---
    LISTIKUS: Nějaké biologické rozdíly tu určitě jsou, což je dobře vidět u jiných živočichů, a fyziologie určitě ovlivňuje psychiku a chování - napž. muži mají o třetinu intenzivnější metabolismus než ženy, čímž je dáno, že chlapečci se potřebují víc pohybovat a "řádit" a dělá jim větší potíže ve škole klidně sedět, a pak v životě to pokračuje dál, určitě jsou kompetitivnější než dívky, nebo zase ženy mají údajně propojenější hemisféry, čili o logické (racionální) a emotivní a instinktivní myšlení, atd. Ale u každého individua je to namícháno jinak a nelze předem říkat, že muž bude takový a žena maková. Navíc ten kulturní faktor (výchova) je u lidí strašně silný a velmi snadno se posouvá třeba jen během jedné generace - ještě před sto lety byla žena politička nemyslitelná a na vysoké školy dívky jen těžce pronikaly, protože se soudilo, že studium je pro ně nepřirozené a v rozporu se ženskostí. Takže když slyším větu "důležité je, aby ženy neztratily ženskost", vždycky se nejdřív ptám "a co je to ta ženskost?" - a myslím, že tenhle pojem si prakticky každý z nás definuje jinak. Sama nedovedu úplně přesně říct, co to ženskost je - snad větší intuitivita, komplexní myšlení a vnímání světa - a taky by mě zajímalo, jak si to účastníci této diskuse pro sebe definují!
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: tak dle me se feminita a maskulinita nevylucuji, tedy u jednoho jedince muze dle me dokonce i ve stejnem okamziku byt oboji, lepe recneo kazdy ma v sobe kus toho a kus onoho. to, jestli je clovek vniman jako feminni nebo maskulini se dle me lisi podle nastaveni pozorovatele, ktery je ovlivnen jak kulturou, tak cimsi vnitrnim ( na ukazku napriklad vecne boje leseb-eclectika mozna zna-, kdo je klucici a kdo holcici typ a nemoznost shodnout se u jakekoli jedne konkretni osoby, ktera nekomu pripada maskupini, jinemu feminni.... ).
    co prijde me feminni, to jinemu muze pripadat maskulini, ovsem jiste obecne rysy jsou pro tu kterou kulturu dany obecne a clovek je uz od detsvi vida a prijima, tedy je bere za sve. nakolik je to vliv socialni a nakolik biologicky si netroufnu rict, ovsem sazel bych na to prvni ( vzhledem k tomu, ze jine kultury maji napriklad naprosto opacne vnimani toho, co je muzske a co zenske ).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: zkusím to zjistit, osobně tipuju na plynulý přechod mezi dvěma formami. To by vysvětlovalo i tu kontinuitu na škále maskulinita - feminita.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: No mě by třeba zajímalo, jaký je anatomicky můj mozek, protože si nemyslím, že by byl nějak jednostranně směrovaný...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: o tom pohlavním dimorfismu na úrovní anatomie mozku tu myslím mluvila Gekko. mozek MtF vykazuje známky, jaké se objevují u biologických žen.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam