• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    TMA
    TMA --- ---
    JAGA: S tou kompetitivností je to složitější. Dívky jsou méně kompetitivní než chlapci pouze v koedukovaných kontextech. Pokud jsou dívky a chlapci vychováváni odděleně, žádný rozdíl v soutěživosti není pozorovatelný. Zajímavá je otázka, proč se dívky stáhnou v přítomnosti chlapců.
    JAGA
    JAGA --- ---
    LISTIKUS: Nějaké biologické rozdíly tu určitě jsou, což je dobře vidět u jiných živočichů, a fyziologie určitě ovlivňuje psychiku a chování - napž. muži mají o třetinu intenzivnější metabolismus než ženy, čímž je dáno, že chlapečci se potřebují víc pohybovat a "řádit" a dělá jim větší potíže ve škole klidně sedět, a pak v životě to pokračuje dál, určitě jsou kompetitivnější než dívky, nebo zase ženy mají údajně propojenější hemisféry, čili o logické (racionální) a emotivní a instinktivní myšlení, atd. Ale u každého individua je to namícháno jinak a nelze předem říkat, že muž bude takový a žena maková. Navíc ten kulturní faktor (výchova) je u lidí strašně silný a velmi snadno se posouvá třeba jen během jedné generace - ještě před sto lety byla žena politička nemyslitelná a na vysoké školy dívky jen těžce pronikaly, protože se soudilo, že studium je pro ně nepřirozené a v rozporu se ženskostí. Takže když slyším větu "důležité je, aby ženy neztratily ženskost", vždycky se nejdřív ptám "a co je to ta ženskost?" - a myslím, že tenhle pojem si prakticky každý z nás definuje jinak. Sama nedovedu úplně přesně říct, co to ženskost je - snad větší intuitivita, komplexní myšlení a vnímání světa - a taky by mě zajímalo, jak si to účastníci této diskuse pro sebe definují!
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: tak dle me se feminita a maskulinita nevylucuji, tedy u jednoho jedince muze dle me dokonce i ve stejnem okamziku byt oboji, lepe recneo kazdy ma v sobe kus toho a kus onoho. to, jestli je clovek vniman jako feminni nebo maskulini se dle me lisi podle nastaveni pozorovatele, ktery je ovlivnen jak kulturou, tak cimsi vnitrnim ( na ukazku napriklad vecne boje leseb-eclectika mozna zna-, kdo je klucici a kdo holcici typ a nemoznost shodnout se u jakekoli jedne konkretni osoby, ktera nekomu pripada maskupini, jinemu feminni.... ).
    co prijde me feminni, to jinemu muze pripadat maskulini, ovsem jiste obecne rysy jsou pro tu kterou kulturu dany obecne a clovek je uz od detsvi vida a prijima, tedy je bere za sve. nakolik je to vliv socialni a nakolik biologicky si netroufnu rict, ovsem sazel bych na to prvni ( vzhledem k tomu, ze jine kultury maji napriklad naprosto opacne vnimani toho, co je muzske a co zenske ).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: zkusím to zjistit, osobně tipuju na plynulý přechod mezi dvěma formami. To by vysvětlovalo i tu kontinuitu na škále maskulinita - feminita.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: No mě by třeba zajímalo, jaký je anatomicky můj mozek, protože si nemyslím, že by byl nějak jednostranně směrovaný...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: o tom pohlavním dimorfismu na úrovní anatomie mozku tu myslím mluvila Gekko. mozek MtF vykazuje známky, jaké se objevují u biologických žen.

    LURA
    LURA --- ---
    LISTIKUS: Podle mě se nevylučují. Nevím, jestli se u jedné osoby nevylučují v daný okamžik, to se těžko rozliší, ale spíš myslím, že ani tak ne. A dlouhodobě rozhodně. Hormony na to vliv mají docela jistě, co dalšího, to nevím. Hormony můžou být podmíněny okolnostmi. U některých nižších živočichů je možné, aby v případě potřeby živočich samovolně změnil své pohlaví. Někteří živočichové jsou zase úplně hermafroditní. U člověka to bude trochu složitější, ale přesto tam nějaké takové mechanismy alespoň částečně působit budou.
    Když budu konkrétní, tak u mě to rozhodně je tak, že jsem měla v životě období jak feminní, tak maskulinní, tak neutrální (potažmo obojí zároveň). Vzhledem k tomu, že se tato období střídají v závislosti na ročních obdobích (stejně jako kolísání hormonálních hladin), předpokládám, že hormony na tom mají svůj podíl. Stejně tak u mě převáží feminní chování a myšlení v období, kdy se objeví mateřské pudy (nevím, jestli něco z toho je příčina a něco důsledek nebo zda je to společný projev).
    Gender biologicky existuje, pokud ho bereš statisticky, protože se vždycky najdou výjimky, které do toho nezapadnou. Ale pokud vezmeš většinu, tak jsou rozdíly i v biologické stavbě mozku mužů a žen. Výchovou se toho mnoho dokázat nedá - ani v menších věcech, než je otázka genderu, většina věcí je vrozená, včetně způsobů chování, ovlivnit se dá minimum.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Jen Váš nazor, nebudu se přít. Jen mě zajíma jak se na ty otazky dívají lidi, které právě nečtou stejnou knižku jako ja.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    gender biologicky..... zda rozdíl mezi feminitou a maskulinitou u jakéhokoliv pohlaví je způsobené hormony, geny ...... a nebo gender sociální.... kdy je rozdíl způsobenej výchovou
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ECLECTICA: zajimá mě právě váš nazor, tu odbornou část si čtu.

    Prvni co me zaujalo, že se vědci dohaduji zda se maskulinita a feminita navzájem vylučuje. Bud jsi feminní nebo maskulitní. Také si to myslíte?
    zbývající dvě otazky spolu souvisejí. Dle čeho usuzujete že dany člověk je spíše feminní nebo maskulitní ( kdy vám muž příjde maskulitní a kdy feminní a dle čeho) a zaroveň se zamyslete při odpovědi zda vlastne existuje gender biologicky a nebo jsou to škalutky společnosti.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: v tom se naprosto shodneme. V tomhle případě je jedno, co ho motivovalo (a to nejsem žádný machavellista).



    LISTIKUS: věz, že to, nakolik je to záležitost biologicky daná a nakolik vliv kultury by rádi věděli všichni, kdo se tímhle zabývají. :)
    Jsou věci dané biologicky (například testosterony, prolaktin, estrogeny a progesteron dokážou s člověkem různě mávat), jsou věci, které jsou opravdu dané kulturou (např odívání). .

    Ostatním otázkám úplně nerozumím, mluvíš o biologickém pohlaví nebo genderu?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ROMANAMI: když tak vice v poště protože už je to OT, ale jinak nobelovku si sam nenavrh, za to nemůže ( stejne jako byl nominovan Stalin). Otazka Afganistanu neni až tak jednoducha věc aby se valka dala ukončit z dne na den. Ja ho nechci branit, jen je dle mě jednoducha říct....to je poza...a tady děla chybu.....Vždy dokažeš tlouct a vždy dokažeš chvalit, ale najít spravný uhel pohledu už vyžaduje trochu snahy.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LISTIKUS: jestli narážíš na to co jsem napsala já, tak věz že je první člověk na světě, který dostal nobelovu cenu za mír dopředu a následně pak poslal vojáky TAKHLE SI DOOPRAVDY PŘEDSTAVUJI PEACEMAKERA :-)))) Pokud vím tak se mu nepovedlo splnit ni jedinou věc kterou sliboval v předvolebních kláních :-(
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Chudák Obama, když se snaží něco udělat tak je to poza a když něco neuděla tak není dostatečně statečněj a rozhodnej. Jako první černej prezident USA a jako preziden USA myslim to nema moc lehky vzhledem k tomu že se od něj očekává mnohem víc než od prezidenta pochazejícího z většíny.

    Jinak ted k tematu. Čtu knižku o gendru a mam par dotazu na vas:

    1. vylučuje se navzájem Maskulinita a Feminita?
    2. Je M-F vliv kultury a nebo přírody?
    3. a nakonec dle čeho usuzujena zda objekt je M nebo F
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    KAWALSKI: obávám se že to s tou první vlašťovkou vidíš příliš optimisticky :-(
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ROMANAMI: jenze tady uz je celkem jedno, jestli to je poza nebo nikoli, jednou to udelal....a kdyz to udelal on, treba si uz konecne nektere spolecnosti uvedomi, ze v paci nejde o mezinoží, ale o kvalitu pracovnika a treba casem, jednou, uz nebude pro TS lidi takovy problem jit do premeny, pac se boji ztraty zamestnani ;-) spis to beru jako takovou vlastovku, pac on je v soucasnosti nejvyssi hlava USA a co si budeme povidat, hodne lidi a zemi k USA vzhlizi jako k bohu, tedy je jedno, PROČ, hlavne ŽE ;-)
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    KAWALSKI: no to mne moc neuklidnilo, za prvé to není u nás a za druhé to je jen póza tak jako vše co doposud vykonal :-(
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    čauky Kawi :-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    SAIL_OR: ani se moc nedivím :-) je to docela smutné :_(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam