• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Jeden názor je ten, že bude platit ten novější z nich. Logik by zajásal, že teď už je povoleno úplně všchno, protože ze sporné teorie se nechá dokázat každé tvrzení. Logika ale s právem a soudnictvím (příčí se mi nazývat to spravedlností) nemá téměř nic společného.

    A soud si nějak poradí. Viděl jsem rozsudek nejvyššího soudu, ve kterém se zamítá nárok vzniklý na základě bezhotovostního převodu peněz, protože poškozený nedoložil čísla bankovek při tomto převodu použitých.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    DOBYTEK: no, ale co teda soud bude dělat, když vládá přijme 2 zákony, které budou protikladné? podle kterého se bude řídit. Jen bych čekal, že někdo bude ty zákony analyzovat zda v jednom něco nezakazujeme a ve druhem to v podstate povolujeme.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    LISTIKUS: ustavni soud v cr nemuze nic delat sam od sebe, nejdriv musi nekdo podat ustavni stiznost.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KAWALSKI: taky mi to došlo =o) Prej když se uzakonilo reg,. partnerství tak tam bylo i klauzule, že nebude následovat uzakonení adopce homosexuálním párum. Opravdu netuším jak se muže stát že vyjde zákon, který je v rozporu s ústavou ( čekal bych že ústavní soud to ma pod palcem a okamžitě by vydal rozhodnutí o neplatnosti ) a jestě se ted hlasuje o zakoně o kterém byla řeč před 2 roky, že nebude v budoucnu předložen.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: pociam, ze gagoo ma na mysli situaci, kdy si dve lesby "spolu" poridi dite, tedy otcem je nekdo z rodiny "te druhe", tam by pak narok na dite po smrti matky mel otec, se kerym by nebyly problemy na strane prenechani vychovy druhe matce ;-)
    jak ji znam, tak porizeni ditete od nekoho jineho ci neuvedeni otce ji proste nenapadlo :-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LISTIKUS: ano, přesně to, co jsi uvedl v první větě, je problém.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    GAGOO: no spis jsem uvažoval když je některá lesba biologická a druhá chce byt právoplatným rodičem také, když se té biologické něco stane.
    Jinak otazkou je zda by to opravdu bylo tak zdlouhavé, protože zákon o registrovaném partnerství je vlastně proti ústavě, resp. diskriminační. Když ho neuzavřeš, tak maš možnost adopce, ale když ano tak ji nemaš. Tak jen by mě zajímalo jak by to třeba ústavní soud vysvětlil, že ti nedovolí adopci.
    GAGOO
    GAGOO --- ---
    LISTIKUS: No Listikusi to mě zas naopak vůbec nepřekvapuje, ten pár který by se chtěl o adopci soudit by musel mít dvě zcela protichůdné charakteristiky 1) chci-li adoptovat dítě musím být tak trochu "přizdihráč a konformista" přinejmenším při jednání s úřednictvem, které má adopce na starosti a za 2) naopak na vyhlášení soukromé právní války našemu státu (která neskončí dříve než ve štrasbůrku) musí být člověk hodně velký aktivista a veliký rebel (takové povahy na matřeství a rodičovství zpravidla moc neužije - takoví/é se realizují jinde)... Last but not least většina lidí si pořebuje rodičovství "odžít či užít" v produktivním věku, nemohou věnovat 5-10-15let a megamrtě peněz, sil a nervů na takový spor,a krom toho neznám gay pár který by o adopci uvažoval vážněji než v žertu a naopak pro lesby není adopce nosné téma, aby taky byla, když neplodnost se jich pravděpodobnostně téměř netýká a mají tolik jiných a snazších byť quasilegálních možností...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    GAGOO: včera jsme vedl na toto téma debatu, a docela mě napadlo, že je zajímavé, že proti zákonu regist. partners. ještě nikdo nepodal ústavní žalobu. Docela by mě zajímalo jak by ústavní soud v tomto druhu adopce reagoval.
    M4RC
    M4RC --- ---
    Krásnější než láska mužů: četla jsem jí před pár lety a myslím, že jí zase prolítnu. Souhlasím, že stojí za přečtení...
    GAGOO
    GAGOO --- ---
    MAGUMI: Jo jo taky si myslím, že manželství mělo být zpřístupněno stejnopohlavním párům,(tak jak to intuitivně učinili španělé), koneckonců děti stejnopohlavními páry vychovávané (a že jich jsou v čr tisíce) se takto citají v nepříjemném právním vakuu... ale holt to je o tom že, se u nás upřednostňují rodinné hodnoty před hodnotou rodin.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ECLECTICA: Krásnější než láska mužů je výborná kniha a za přečtení určitě stojí.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ECLECTICA: to je ta kniha, co mam doma, dobre se cte ;-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jen stručně: včera jsem v brněnském antikvariátě zakoupila knihu L. Fadermanové Krásnější než láska mužů (Romantické přítelství a láska mezi ženami od renesance po současnost). Přečntu, podělím se o zajímavosti, případně napíšu malou recenzi, abyste věděli, zda stjí zapřečtení.

    Ve čtvrtek jsem se se zúčastnila setkání Transfóra, pokud se to někoho týká či má zájem dozvědět se něco o budoucích aktivitách, kontaktujte mě v poště.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ECLECTICA: JJ, ale jen krátce, mám dost práce.

    Asi nejvíc mi vadí, že ten zákon postavil ten registrovaný, partnerský vztah vysloveně na otázce sexuální orientace těch lidí. Pokud naše společnost přijme za své, že nelze nikoho diskriminovat na základě sexuální orientace, neměla by vytvářet speciální zákony, které regulují výhradně vztahy mezi lidmi určité sexuální orientace. Z hlediska práva by podle mě mělo být ve všem nahlíženo na homosexuály stejně jako na heterosexuály a neměly by vznikat zákony jen speciálně kvůli nim. S tím souvisí moje druhá námitka, totiž to, že registrace partnerů na základě jejich sexuální orientace deformuje institut manželství. Manželství je spojení dvou lidí vytvořené primárně za účelem ekonomického zabezpečení a výchovy dětí. Vzniklo proto, že výchova budoucích členů společnosti představuje pro společnost důležitý ekonomický zájem, který stát chce nějak chránit a podporovat. Je-li registrované partnertství vnímáno jako "manželství homosexuálů," pak to zkresluje i účel a smysl manželství heterosexuálního.

    Stručně řečeno, pokud přijmeme tezi, že sexuální orientace člověka by měla být ve vztahu mezi státem a jednotlivcem irrelevantní, měli by mít homosexuálové vůči společnosti stejná práva a stejné povinnosti jako heterosexuálové a registrované partnerství by mělo být definované primárně jako vztah dvou lidí, kteří spolu chtějí vychovávat děti, se vším, co s tím souvisí. Mělo by mít právo děti adoptovat, právo dostávat na ně stejné příspěvky jako heterosexuálové, ale taky povinnost se o ty děti starat atd.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MAGUMI: můžeš to prosím rozvést?
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Když už je tady o tom řeč, musím přiznat, že mě ten zákon o registrovaném partnerství vysloveně rozčiluje a myslím, že vůbec neměl být přijat.
    TMA
    TMA --- ---
    GAGOO: Některé jeho výroky mají obtížnou interpretaci, třeba když tvrdí: μῆ νομίζητε, ὅτι ἦλθον βάλλειν εἰρηνὴν ἐπὶ τὴν γήν· οὐκ ἦλθον βάλλειν εἰρηνήν, ἀλλὰ μάχαιραν. (Nemyslete si, že jsem přišl přinést mír, nepřišel jsem přinést mír, nýbrž meč.) se nezdají v souladu s poselstvím miluj bližního svého. Není divu, že jsou zmateni. :-)

    LURA: Blbost je bohužel tak rozšířená, že se občas člověk zdráhá uvěřit, že v tom není zlý úmysl, že je jí opravdu tolik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam