• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LUBOB: No jasně, takže dejme tomu, že jsou sdělitelné na úrovni jednoduchého prohlášení - "já se cítím jako muž". Tedy - má vlastní představa o sobě je "muž". A do většího detailu o tom nemusí mít smysl se bavit.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LUBOB: 3 vteřiny! :oD
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ROMANAMI: Bez tečky na konci
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: umaz tu tecku na konci
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ANNIE: mně ten odkaz nefunguje :-( je správně ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BIDAK: ale presne k tomu smeruju. ja osobne bych mel velky problem nejakym zpusobem vysvetlit, co to znamena, "citit se jako muz".
    podle meho nazoru jsou takove pocity jen tezko sdelitelne.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    BIDAK: jeden, jedna, se mu to tu snaží naznačit, ale stejně to nebere :-(
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    ne, ze bych se chtela Luboba uplne zastavat, ale me termin "psychicke pohlavi" taky dost vrta hlavou... clanek, ktery jsem postovala nize mi fakt trochu pomohl zjistit, jak vlastne vznika uvedomeni si sama sebe v nesouladu s vnejsimi pohlavnimi znaky... je to slozite tema a tezko uchopitelne....
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LUBOB: No ono by to asi chtělo promluvit si s někým kdo se třeba cítí jako žena a fyzicky je to muž - jako rozumíš, jsou lidi co se cítí být Spasitelem aniž by sami věděli co to vlastně je a proč... pocitům nemusíš rozumět, proto jsou to pocity.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LUBOB: áá pán je šťoural :-) bude se prudit za každou cenu :-))))
    ... jak k tomu clovek prijde, ze se citi jako muz/zena (at uz to znamena cokoliv)?

    to zatím nevymysleli ani podstatně renomovanější mozky, až na toto někdo přijde tak asi bude nominován na Nobelovu cenu :-))))
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    LUBOB: myslim, ze odpoved na otazku psychickeho a fyzickeho pohlavi se da docela hezky najit zde: http://www.translide.cz/gdi.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LURA: aby se clovek mohl vnimat jako muz/zena, potrebuje neco, cim by ty pojmy muz/zena vymezil. potrebuje nejaky standard muz/zena, & nejenom to, potrebuje nejaky standard "citeni se jako muz/zena".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: uh! vidim, ze tahle analogie uz je moc slozita :-)


    co je to psychicke pohlavi & odkud se bere?


    THOMASMORTA: stejna otazka pro tebe. porad operujes s tim pojmem psychicke pohlavi, ale zatim neni vubec jasne, co to je.


    aby bylo jasno, ja nemam problem s tim, kdyz se rekne "citim se jako muz/zena". ale - & ausgerechnet v klubu nazvanem queer studies - to jsou dost rigidni kategorie. to za prve. & za druhe, jak k tomu clovek prijde, ze se citi jako muz/zena (at uz to znamena cokoliv)?

    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: Psychické pohlaví je to, jak člověk sám sebe vnímá, zda jako muže nebo jako ženu. Odkud se bere, pokud vím, nikdo neví, ve většině případů je totožné s pohlavím fyzickým. Ale to už jsme tu různými způsoby říkali několikrát. Nevím, jak jinak ti to ještě vysvětlit.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LUBOB: a ty myslíš že někdo kdo se narodí postižený bez nohou nevidí že je něco špatně ? kde tých slov by se teda neměl cítit člověkem, protože fakticky jím není ?, protože člověk má nohy ?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    LUBOB: Já Ti jen jmenoval případy kdy nesedí fyzické a psychické pohlaví na což ses ptal ve svém druhém bodě. Osobně si vůbec nejsem jistý, jestli dané osoby jsou transsexuály.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    TMA:
    1.a) ne, to tak byt nemuze, to je pouze vec jazyka.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    THOMASMORTA: to taky nesedi. ani trochu. to by transsexual mohl byt jen ten, kdo zna svoji chromosomalni stavbu.


    jeste jednou (nevim, jak to napsat jednoduseji) : co je to psychicke pohlavi? odkud se bere? co ho tvori?

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: jezuskote, to jsem tady jediny, kdo vidi rozdil mezi tim, kdyz nekdo prijde o nohy v dospelosti & tim, ze se bez nich narodi?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    LUBOB: Ad 2) Například si představ, že vypadáš jako žena, že Tě celý život vychovávají jako ženu, že o sobě smýšlíš v ženském rodě. Pak si jednoho dne zajdeš za gynekoložkou a ta po běžném vyšetření s překvapením ve tváři řekne, že jsi geneticky muž. Jedná se o případ tzv. žen XY, neboli jedinců, kteří by měli být muži, ale jsou jaksi imunní proti testosteronu, takže vývoj organismu dál pokračoval v "konstrukčním vzorci" ženy, jenom neměl z čeho vytvořit vnitřní pohlavní orgány. O podrobnosti popros nějakého biologa. Je taková osoba muž nebo žena?

    Nebo jiný případ

    Část podrobností jsem už zapomněl, protože jsem to slyšel před lety, tak se omlouvám za neurčitost. Každopádně došlo k tomu, že v některém státě byly uzákoněny kvóty pro zastoupení žen v politice. Protože v dané oblasti bylo poměrně častý výskyt eunuchů, byly kulturně bráni téměř jako třetí pohlaví. Jeden poměrně oblíbený politik takto kandidoval "za ženy", ve volbách uspěl. Nicméně po čase mu byl úřad odebrán, protože ho soudně shledali mužem. On sám o sobě jako o muži neuvažoval - myslím, že byl vykastrován ještě před pubertou. Jakého je tedy pohlaví tento člověk?

    A když na to přijde, také jsem měl na základní škole jednu spolužačku, o které jsem se na jednom srazu třídy dozvěděl, že už z ní je spolužák...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam