• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    LURA
    LURA --- ---
    TMA: I když bude mít celý svět právo psát básně, tak jen někteří to skutečně učiní a zase jen někteří z nich budou psát dobré básně. Samozřejmě, když bude mít právo psát básně jen třeba sto lidí, tak konkurence nebude tak veliká a tudíž i příšerný básník bude básníkem, protože je tím privilegovaným.
    Nějak se mi z duše protiví tohle rovný a rovnější - možnost by měli mít všichni, jak s tím naloží, je věc druhá. Ohrožen tím není nikdo, kdo se nepovažuje za z principu nadřazeného. A pokud se apriori za nadřazeného považuje, tak je jen dobře, když se mu dá najevo, že není. Stejně tak, když se zrušilo otroctví, mělo dost lidí problém s tím, že "klesli" na úroveň bývalých otroků, protože mají stejná práva. Nepochopili, že se tím nestávají horšími, ani ohroženými, že prostě jen někteří další lidé byli uznáni lidmi...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tož není to nic moc, ale opět odkaz na můj blog:
    http://eklektika.bloguje.cz/838299-v-zajmu-zachovani-tradicnich-hodnot.php
    TMA
    TMA --- ---
    MADELEINE, HELA: Ale pak už nebudou o sobě moci tvrdit: "já jsem lepší / víc člověk než Franta, který psát básně nesmí."

    Nechápejte mne špatně, já neobhajuju, že je to dobře, takovýhle pohled na svět. Nicméně již mnohokrát jsem se setkal s tím, že se jedinec vymezoval vůči svému okolí právě pomocí poukazu na svoji výlučnost, vyjímečnost a speciální postavení.

    Já jsem horník a kdo je víc?

    My můžem, ale Mívek nesmí.

    To oblečení něco stojí. Boty, šaty, košile. O mně se nedá říct, že bych chodil jak od táboráku. Pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?

    ECLECTICA: Každé právo je vlastně privilegium. Všechna práva jsou dána nejakou autoritou. Právo svobodně vystupovat za sebe před úřady není vrozené, otroci (a donedávna ženy) ho neměli. Ostatně děti ho nemají dodnes. Právo na spravedlivý proces také není vrozené. V některých zemích neexistuje a i v těch, ve kterých nominálně existuje jsou pochybnosti, zda skutečně neco zaručuje, nebo je to jen prázdná proklamace. Jediná vrozená práva jsou fyzikální zákony.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: pak to ale není právo, ale privilegium, nebo ne? Nejsem v těchhle věcech moc kovaná.


    MADELEINE: ano, v tonhle případě tomu tak je a prosazovatelé zákona se ohánějí "tradičními rodinnými hodnotami" a podobně. Zřejmě předpokládají, že pokud bude homosexualita vnímaná jako normální, společnost se rozloží (ovšem ty mechanismy, kterými by k tomu mělo dojít, mi jaksi unikají).
    Za nejhorší považuju to, že zákon má v podstatě potenciál kriminalizovat homosexuální chování na veřejnosti (i to, co neodporuje běžným zvyklostem, tj. držení se za ruku, objímání, polibek na uvítanou a rozloučenou apod.), protože i to lze považovat za propagaci homosexuality, že ano.
    MADELEINE
    MADELEINE --- ---
    "Kdyby měla půlka lidí právo psát básničky, a pak ho dostala i ta druhá půlka, tak si ta první půlka, co ho měla předtím, pořád může sednout a psát, nikdo jim v tom bránit nebude:)" - s tím tak nějak souhlasím, i s tím dalším.

    Nemohu si pomoct, ale mám za to, že lidé, kteří nastaví zákony tak, jak jsme o tom četli v tom článku, těm možná nejde ani tak o práva RP versus manželství /to možná až sekundárně, nebo to používají jako zástěnku/. Myslím, že v tomto případě jde hlavně o pohled na homosexualitu jako na něco špatného, nevhodného pro mládež, nevhodného pro výchovu dětí atp. Mýlím se ?
    HELA
    HELA --- ---
    TMA: nejsem žádný odborník na logiku, ale tohle míchání schopností, významnosti a práv se mi nějak nezdá, i když je to jen metafora. Kdyby měla půlka lidí právo psát básničky, a pak ho dostala i ta druhá půlka, tak si ta první půlka, co ho měla předtím, pořád může sednout a psát, nikdo jim v tom bránit nebude:)

    Ale jako myslím, že chápu, co chceš říct, a že lidem, co žijou v manželství, může přijít, jako že díky RP o něco přicházejí, i když je to jen ta možnost mít víc práv než někdo jiný, koho nepovažujou za rovnocenného, nějaká ta výjimečnost. Jen tohle moc nepovažuju za právo, proto mně osobně přijde, že to žádné "ohrožení jejich práv" není.

    a tady víceméně to samé řekl LUBOB, asi zbytečně plýtvám písmenky:)
    TMA
    TMA --- ---
    HELA: Hodnota nějakého práva je nepřímo úměrná tomu, jak je ono právo rozšířené. V extrémním případě, kdy právo má každý, tak je zcela bezcenné.

    Představ si, kdyby každý měl schopnost tvořit nádherné básně. Byli by básníci nějak významní? Nebyli, protože by neuměli nic vzácného.
    HELA
    HELA --- ---
    TMA: ale výlučnost není právo, nebo jo? Registrované partnerství nemá přece žádný vliv na žádná existující práva manželských párů jako být informovaný o partnerově zdravotním stavu, když je v nemocnici atd. Přece tím, že někdo uzavře RP, manželským párům tyhle věci neznemožní, jen se holt ta samá práva rozšíří na větší skupinu lidí - ale to se podle mě jako omezování těch, co je už mají, nedá brát.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: dobra otazka. nevim.
    ale rekl bych, ze pokud je nejake pravo pojato jako privilegium, pak samozrejme ano. proste tim, ze to eroduje tu privilegovanost.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    TMA: konečně chápu proč nemůžu být v odborech! jsem na to moc teplá - hihihi
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Ano, jsou. To je stejné, jako by lidi, kteří nejsou v odborech měli stejná práva, jako lidé, kteří v odborech jsou. Podrývá to výlučnost odborů/manželů.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: a jsou tím manželská práva nějak ohrožena?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA: zamenujes volne mezi dvema rozdilnymi vecmi - registrovane partnerstvi & skutecnost, ze nekdo je gay/lesba.


    jinak - & to myslim neni zadna velka zahada - postaveni registrovaneho partnerstvi na roven manzelstvi bere manzelstvi status vyjimecnosti.

    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    MADELEINE: jo tohle je fakt moc!
    ECLECTICA: ohrožuje to jen Ty kteří jsou nejistí ve svých hodnotách - možná to ohrožuje pana poslance, možná jeho církví zformulovaný názor - potlačuje jeho přirozenost atd.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Může mi prosím někdo osvětlit, v čem uznání homosexualního svazku jako normálního, případně možnost uzavření RP ohrožuje společnost a tradiční hodnoty?
    To mají ty tradiční hodnoty tak vratké základy, že je ohrozí skutečnost, že je někdo gay nebo lesba a netají se s tím?
    MADELEINE
    MADELEINE --- ---
    NEKDO_CIZI: Nu, o přílišné radikalitě a možné nedokonalosti tohoto zákona bychom tu mohli dlouho hovořit, ale: "Poslanec Mantas Adoménas je vzdělaný člověk. Studoval například v Cambridgi. Co si například o homosexuálech vlastně myslí? "Můj názor zformulovala církev. Jsou to nešťastní lidé, protože se nemůžou aktivně podílet na rodinném životě. Můžeme je pouze litovat a pomoci jim, aby zjistili, co je plnohodnotný život," dodává politik, který prosadil tak kontroverzní zákon." - to už je vážně trochu moc.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    To Eclectica :
    tady máš další podklad pro tvé studium Queer komunity v médiích
    Kladenský denník vypsal anketu o nejoblíbenější hudebníky kladenského regionu, a v kategorii zpěvaček je nominována transsexálka. Některé příspěvky v diskuzi jsou opravdu k zamyšlení o netoleranci :-(
    http://kladensky.denik.cz/kultura_region/zpevacka20100211.html
    JANITA
    JANITA --- ---
    ahoj.. dívejte se a přijďte si někdy zatančit!

    http://www.ceskatelevize.cz/program/10121061347-02.03.2010-23:00-2.html
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LURA: to bude tim, ze kdyz chce kawalski neco sdelit lidem mimo jeho "vlnu", tak to obvykle nedokaze a dochazi k velkym nedorozumenim :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam