• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    když jsem jednou byla ve Friends, zrovna tam byl karaoke večer, taky nic moc.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    ELWARA: To by mě zajímalo taky. Vůbec najít klub bez řvoucí příšerné disko hudby a českých hitovek 80 let je docela obtížný úkol.
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    tak jsem byla poprve v g a l baru a bylo to dost velke zklamani...nevim teda, co jsem ja heterosexualni ignorant cekala, ale zajimalo by me: existuje vubec nejake misto pro queer lidi, co nemaji potrebu poslouchat rvouci prisernou diskohudbu? aspon v Praze treba...?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    na druhou stranu, s necim zase souhlasit musim :


    ... kdyby se mnozí z nás přestali chovat jako karikatura, nalezli bychom více sympatií.


    napr. gay-pride parade :-)

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LA_BETE: po pravde receno, po tretim precteni mi tam prijde absurdni skoro vsechno. detailni rozbor by byl zrejme delsi nez samotny clanek. autor tam shrnul svoje - jak pises - osobni pocity, ktere maji hodne daleko k nejakym obecne platnym vecem. to lavirovani s pojmy, ktere maji urcite vzite konotace, je misty az smesne.
    mam to fakt rozebirat?
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    LUBOB: tak mě to přišlo hlavně jako zajímavý osobní pohled autora. Co ti třeba přijde nejvíce diskutabilní?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LA_BETE: je tam par veci ... diskutabilnich (ale tohle forum o tom asi [uz] neni)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Milé děti: být buzerant je normální | České memy
    http://www.memy.cz/blog/2011/01/29/mile-deti-byt-buzerant-je-normalni/

    hezký článek
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Nástin filosofie homofilních vztahů - Magazín ChristNet.cz
    http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clanek=3594
    JANITA
    JANITA --- ---
    Hola, maly spam.. kdo mate chut si zatancovat v straight friendly spolecnosti, hlaste se:
    http://www.facebook.com/group.php?gid=148487533324&ref=ts
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ELWARA+AKI_NO8: Všechna možné zdvojení (snad možná kromě lomitka stylu on/a, ale ty jsou nevhodné z jiného důvodu) jsou diskriminační, protože samotné pořadí rodů něco implikuje:-)
    Nicméně děkuji za připomínku dalšího nedostatku současných návrhů.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    ELWARA: S tím souhlasím. Co jsem o tom slyšela, tak mi to taky spíše přišlo, že než neutralizovat vyjádření ohledně pohlaví, snaží se to ještě více oba tábory rozdělit.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    LURA: Pokud by bylo pro muže a ženy nastaveno nějakého neutrálního rodu, může se potom pro ostatní věci zachovat ten, ta, to podobně jako v němčine der, die, das a vesele pokračovat bez nějaké výrazné změny imho.
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    Já naprosto souhlasím s tím co řekl/a/o :) Lura, obzvlášť v češtině by bylo zapotřebí měnit celou gramatickou strukturu jazyka, a navíc já se osobně necítím být uražena např. tím, když mě někdo třeba zahrne do kolonky "studenti" nebo "obyvatelé", protože si myslím, že je to obecně bráno jako neutrální vyjádření a já to tak beru taky. "Studcenti a studentky" mi už ale implikuje, jakoby studentky byly jiná kategorie, a to skoro až méněcenná...
    JAGA
    JAGA --- ---
    Pokud vím, tak u nás opravdu neexistuje nic radikálnějšího než ten poměrně krotký návrh Jany Valdrové a spol., který tuším šířilo ministerstvo školství a vznikl kolem toho obrovský poprask. Bylo to asi inspirováno německými vzory a byly tam návrhy typu, že by se občas mohlo říct např. "lékaři a lékařky" místo pouze "lékaři".
    LURA
    LURA --- ---
    AKI_NO8: Já myslím, že v češtině je to ještě trochu jiné. Protože my nemáme narozdíl od anglicky mluvících zemí he, she a it, kde je skutečně striktně rozdělováno na muži a ženy a zbytek je it (i když paradoxně v mluvě je snazší vyjádřit se o sobě či o někom neutrálně). U nás i věci neživotné mají svůj rod, který nikterak nesouvisí s ženskostí nebo mužskostí. Takže je ten dům, domeček, ten panelák, ale ta vila, ta chalupa nebo ta stodola a taky to okno a ty dveře. Těžko tuhle zásadní strukturu jazyka nějak měnit. A já musím za sebe říct, že koncovky a přiřazení k rodům vnímám spíše gramaticky než osobně a tím pádem bych ty korektnosti nehrotila, potažmo neřešila. Z genderového hlediska vůbec a z hlediska queer jsem za to, ať si každý vybere koncovku, jaká mu vyhovuje a zbytek je už jen o tom, jak to okolí vezme či nevezme...
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    THOMASMORTA: To samozřejmě chápu. Nicméně je tu ten problém, že jazyk slouží k dorozumění lidí. A lidé, pokud ho budou používat, musí být s tímto zajedno, jinak jazyk jako takový nemá šanci normálně uspět a rozšířit se. Čiliž musí být nejdříve všem vlastní mluvit o nějaké osobě bez toho, aniž by věděli o tom jakého pohlaví je. Pokud to tak společnost cítit nebude, jazyk sám nemá moc šanci uspět, leda že by byl natolik dobře vymyšlen a nabízel nějaké další výhody oproti ostatním. Asi nemusím připomínat, jak dopadlo například slavné Esperanto.

    Na druhou stranu jediný smysl, bez nějakého závažného porušení jakéhokoliv nám blízkého jazyka, má nejspíše směr začít uvažovat nahrazení třetí osoby mužského a ženského rodu za rod střední nebo nějaký neutrální, který by se podobně choval. Vyjadřovat "ON" a "ONA" jako "ONO". V první osobě povětšinou ani v češtině moc problém nenastává a je to spíš o myšlení a uvědomění si, jak se dají jednotlivé věci na sebe navázat a vyjádřít. Poté už samozřejmě o zvyku v takové formě myslet a vyjadřovat se nebo ji poslouchat.
    Bohužel jak bylo mnou již nastíněno (aneb jedna z příkladných kliček, protože ne "jak jsem již nastínila/řekla") normálně se tohle asi bude těžko přijímat. Jelikož pro většinu lidí, ne že je přímo přirozené oddělovat muže od žen, nicméně přímo i chtěné a nutné.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    AKI_NO8: Pokusím se to formulovat jinak: Jako studenta obecné lingvistiky mě problematika genderové lingvistiky zajímá z pohledu jazyka jakožto systému.
    Myšlenka, že způsob myšlení je silně (či plně) determinován jazykem, je nosná. A pokud nám náš jazyk (čeština) neumožňuje tvořit texty genderově korektní, které by zároveň nešly proti principům jazyka jako takového - jazyková ekonomie, určité matematické modely, které platí uvnitř konkrétních jazyků apod. - pak nás náš jazyk nutí myslet nekorektně, pokud nám rovnou neznemožňuje myslet korektně.
    A v tu chvíli mě zajímá, jaké přesně jsou požadavky na genderově korektní jazyk, abych se pokusil zjitit, jak velký zásah do jazyka, jakožto systému by to znamenalo, popřípadě se snažil odhalit, jakými cestami by ho bylo možno realizovat.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    THOMASMORTA: Z pohledu laika bych řekla, že gendrově korektní (nebo asi v našem případě spíše neutrální) jazyk nejde vytvořit, dokud sama společnost nepříjme tuto problematiku za svojí. Takže se spíše musíme nejdříve všichni k sobě naučit slušlně chovat a potom až spolu mluvit podle nějakých pravidel, které si určíme.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Zvažuji diplomovou práci na téma meza a možnosti genderově korektního jazyka, tak bych se chtěl zeptat, mají-li queer studies k tomu co říct, případně jestli existuje nějaká queer lingvistika.

    Především bych potřeboval zjistit, jaké by vůbec byly požadavky na (ideální) gendrově korektní jazyk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam