• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    AKI_NO8: Já myslím, že v češtině je to ještě trochu jiné. Protože my nemáme narozdíl od anglicky mluvících zemí he, she a it, kde je skutečně striktně rozdělováno na muži a ženy a zbytek je it (i když paradoxně v mluvě je snazší vyjádřit se o sobě či o někom neutrálně). U nás i věci neživotné mají svůj rod, který nikterak nesouvisí s ženskostí nebo mužskostí. Takže je ten dům, domeček, ten panelák, ale ta vila, ta chalupa nebo ta stodola a taky to okno a ty dveře. Těžko tuhle zásadní strukturu jazyka nějak měnit. A já musím za sebe říct, že koncovky a přiřazení k rodům vnímám spíše gramaticky než osobně a tím pádem bych ty korektnosti nehrotila, potažmo neřešila. Z genderového hlediska vůbec a z hlediska queer jsem za to, ať si každý vybere koncovku, jaká mu vyhovuje a zbytek je už jen o tom, jak to okolí vezme či nevezme...
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    THOMASMORTA: To samozřejmě chápu. Nicméně je tu ten problém, že jazyk slouží k dorozumění lidí. A lidé, pokud ho budou používat, musí být s tímto zajedno, jinak jazyk jako takový nemá šanci normálně uspět a rozšířit se. Čiliž musí být nejdříve všem vlastní mluvit o nějaké osobě bez toho, aniž by věděli o tom jakého pohlaví je. Pokud to tak společnost cítit nebude, jazyk sám nemá moc šanci uspět, leda že by byl natolik dobře vymyšlen a nabízel nějaké další výhody oproti ostatním. Asi nemusím připomínat, jak dopadlo například slavné Esperanto.

    Na druhou stranu jediný smysl, bez nějakého závažného porušení jakéhokoliv nám blízkého jazyka, má nejspíše směr začít uvažovat nahrazení třetí osoby mužského a ženského rodu za rod střední nebo nějaký neutrální, který by se podobně choval. Vyjadřovat "ON" a "ONA" jako "ONO". V první osobě povětšinou ani v češtině moc problém nenastává a je to spíš o myšlení a uvědomění si, jak se dají jednotlivé věci na sebe navázat a vyjádřít. Poté už samozřejmě o zvyku v takové formě myslet a vyjadřovat se nebo ji poslouchat.
    Bohužel jak bylo mnou již nastíněno (aneb jedna z příkladných kliček, protože ne "jak jsem již nastínila/řekla") normálně se tohle asi bude těžko přijímat. Jelikož pro většinu lidí, ne že je přímo přirozené oddělovat muže od žen, nicméně přímo i chtěné a nutné.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    AKI_NO8: Pokusím se to formulovat jinak: Jako studenta obecné lingvistiky mě problematika genderové lingvistiky zajímá z pohledu jazyka jakožto systému.
    Myšlenka, že způsob myšlení je silně (či plně) determinován jazykem, je nosná. A pokud nám náš jazyk (čeština) neumožňuje tvořit texty genderově korektní, které by zároveň nešly proti principům jazyka jako takového - jazyková ekonomie, určité matematické modely, které platí uvnitř konkrétních jazyků apod. - pak nás náš jazyk nutí myslet nekorektně, pokud nám rovnou neznemožňuje myslet korektně.
    A v tu chvíli mě zajímá, jaké přesně jsou požadavky na genderově korektní jazyk, abych se pokusil zjitit, jak velký zásah do jazyka, jakožto systému by to znamenalo, popřípadě se snažil odhalit, jakými cestami by ho bylo možno realizovat.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    THOMASMORTA: Z pohledu laika bych řekla, že gendrově korektní (nebo asi v našem případě spíše neutrální) jazyk nejde vytvořit, dokud sama společnost nepříjme tuto problematiku za svojí. Takže se spíše musíme nejdříve všichni k sobě naučit slušlně chovat a potom až spolu mluvit podle nějakých pravidel, které si určíme.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Zvažuji diplomovou práci na téma meza a možnosti genderově korektního jazyka, tak bych se chtěl zeptat, mají-li queer studies k tomu co říct, případně jestli existuje nějaká queer lingvistika.

    Především bych potřeboval zjistit, jaké by vůbec byly požadavky na (ideální) gendrově korektní jazyk.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ehm, bude tu jeste nejaka odborna diskuse?
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    Jde dneska kromě mě někdo do těch Friends?
    JAGA
    JAGA --- ---
    https://secure.avaaz.org/en/stop_corrective_rape/?vl
    Petice proti "nápravnému znásilňování" leseb v Jižní Africe
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    Tak mám týden to toho Lets Queer with us ve friends, stále nemám co na sebe a tanečního partnera. Kdyby se mě někdo chtěl ujmout, tak budu ráda.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---


    thx to TOOMUCH
    LURA
    LURA --- ---
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    JANITA: A jak to ještě bude probíhat? Já spíš když někam jdu, tak už se chci i hýbat. Aby to neskončilo, že budu sedět na židli, koukat na předvádějící se tanečníky a tanečnice a popíjet drink, načež potom půjdu rovnou domů. Spíš bych si latinu a swing zatančila s někým ochotným sama, nehledě na to, jak mi nejdou kroky.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    AKI_NO8: ted ti nevim, jak to brat :-D ja jsem opet uz tak 9 mesicu přešťastně zadana s klukem...ale toho s sebou brat nebudu :-D
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    KAWALSKI: Super....já už jsem zase "skoronezadanná", tak už taky.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    lidicky a co nejaky ten srazik? uz jsem "skoropražská" a tak mam cas kazdy vsedni vecer
    JANITA
    JANITA --- ---
    AKI_NO8: queer eye bylo trosku neco jinyho. byl to festival zorganizovanej asi za dva mesice a podle toho to taky vypadalo.. my uz jedeme druhou sezonu tanecnich kurzu a party.. jen jsme meli z duvodu casu nekolikamesicni pauzu..
    Takze na party vem kohokoliv a prijd! :) Bude to stat za to.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    JANITA: Přemýšlím s kým bych zavítala, abych nedopadla jako minule na QueerEye.
    JANITA
    JANITA --- ---
    Doufam, ze se s nekterymi z vas uvidim!

    JANITA
    JANITA --- ---
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    zdá se, že i gayové a lesby mají svá ochranná božstva .-)

    Erzulie - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Erzulie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam