Jak jsme psal dříve ty etapy přežívání (
SVORO) tak trochu rozepíšu tu první tedy přípravu. Běhěm této etapy je dobré zaměřit se na dvě věci:
1)Znalosti a dovednosti – respktive jejich získávání a naučení
2)Prostředky (výstroj a výzbroj)
ad 1) Znalosti a dovednosti sem patří v bodech:
a) Základní znalosti první pomoci
b) Znalost prostředí ve, kterém se bohybuji (žiji)
c) Znalost pohybu ve volné přirodě, ale stejně tak ve městě
d) Znalost základů přežití
Ted´ je idealní čas na to získavat tyto dovednosti a znalosti. Já osobně čerpám z dětský táborů na kterých jsem byl a větším přínosem pro mě byly ty pod stanem než chatičky (pokud bute mít děti či je máte tak je posílejte na tábory pod stan:) tam jsem získal základy teměř všeho co je potřeba k přežití a pohybu v přírodně stejně tak jsem zjistil, že spát pod širákem je fajn věc:). Dál organizace jako pionýr (jsem satrej:), junák (ale ne zas tolik:), dobrovolní hasiči a záchranáři (sice jsem nebyl členem, ale měl jsem ta pár známych), zlepšení znalostí první pomoci a jak se chovat v krizových situacích (dopravní nehoda) a vojna (těsně jsem jí stihnul:), základy používaní střelné zbraně a mhohem víc. Dále pak jsou fajn ruzné Přírzčky pro přežití (viz
NAGASAWA prosím na nástěnku) či příběhy založené na skutečných událostech ( film Přežít a seriál LOST hlavně první serie:) a iternet. Je celkem fajn tyto dovednosti si ověřovat na čundrech :) Jak jsem psal znalost prostředí ve kterém se pohybuji/žiji, je dobré si zmapovat „teritorium výskytu“ tedy kde je/jsou nemocnice, služebna Policie, hasiči dále pak vědět kde jsou „Balené potraviny a voda“ (Markety a obchody) poté specialní obchody (Zbraně střelivo, lovecké potřeby, obuv oblečení). Tak nějak mě láká představa co bych dělal kdyby se něco fakt podělalo a přemýšlel jsem o tom co dělat – zmapovávní mého „teritoria výskytu“ byla/je celkem zábava (mám mapu města ve kterém žiji s vyznačenými body viz výšše + kde žijí známý a přátelé:) dodnes když se obejvím v nějakém městě kde jsem poprve tak víc než na památky koukám po výšše uvedených věcech (asi je to trochu paranoa, ale baví mě to:)
ad 2). Prostředky (výstroj a výzbroj) :
a) Oblečení a obuv (+ rukavice, šátky, kukly, brýle)
b) Batoh
c) Věci pro přežití
d) Dopravní prostředek
e) ostatní věci (pro táboření a drobná eloektornika)
f) Zbraně
Znova teď je nejlepší čas začít se zbíráním těchto věcí, pokud jezídte na čundry, hory a vodu tak většinu znich máte :), ale vždy je co zlepšovat. Teď trochu podrobněji k oblečení a obuvy já osbně doporučuji vojenské oděvy a obuv (proč? Jeto vyzkoušené v etremních podmínkách a navrženo rize prakticky:) Batoh – stejně jako u oblečení a obuvy vojenský důvody uplně stejné (dál pokud bude kombinovat vybavení od jedné armády např AČR máte větší možnost „nájit“ náhrdní díly mě osbně se libí celý komplet MNS 2000:), Věci pro přežití – HLAVNĚ KPZ (krabička poslední záchrany) a bršna pro přežití (Též záchraná brašna)na NETu a příručkách pro přežití najdete co do nich patří, já osbně mám dvě KPZ a dvě brašný na přežití, stejně tak si dávám dohromady KPZ do letadla (nechi mít problem s kontrolou na leitšti:) a lékárničky (sovji lekárničku pořád kontrolujte a doplňujte) pak sem rozhodně patří Nože – nůž nejlepší přítel člověka – osobně doporučuji mít 3 - 4 takže jeden švícarak (celkem hodně udělátek:D dá se sehnat i s LED svítilnou) jeden větší zavírací s pojístkou (na běžné nošení:) potom jeden „Klasický nůž“ s pouzdrem, který se dá připevnit k opasku (npře UTON může sloužit i jako pilka:) a pak větší nůž respktive mačetu (možnost použít místo sekerky apod), ruzné nářadí sekerku (trocu lepší než mačeta:) skládací loptka
pila (stačí strunová) a pár dalších věcí(určitě na ně příjdete:) k Dopravním prostředkům pominu-li auto (je fajn dokud je štáva pak už tak fajn není) tak mi nejlépe vychází kolo podle mě (a armády USA je to jeden z nejelpších dopravních prostředků) nedojde mu benzín a není potřeba ho živit, neuteče, má celkem slušnou nosnost, a je celkem rychlé (osbně se chystám na nákup armádního kola
http://www.skladacikola.cz/detail.php?pid=8 konkrétně tohoto:) kolo má samozřejmě taky spousty záporu málá ochrana skoro především, menší nosnost oproti autu a pár dlaších, Ostaní věci (pro táboření a drobná elektronika) jsem patří stany, spacáky, karimatky (voodstatě věci pro kemping:) a k elktronice GPS, PDA radio stanice a mobily a outdoorové počítače. Mužou sloužit jak ke zlepšení navigace tak ke komunikaci, ale třebas funkce stopky budík se určitě využijí, outdoorvé počítače hlavně novější generace sledují tlak a díky tomu jsou schopny Vás varovat před nadcházející bouřkou (systém ALRAMSTORM, STORM WATCH, určitě oceníte při možnosti radioktvního spadu:) životnost některých takovýchto výrobků se udává až stolet (100 let:) naví tato drobná elektronika může poskytnou i zábavu (mp3, e-booky, filmy,hry) díky ve většině případů možnosti používat paměťové karty (pokud si bude takovéto přistroje pořizovat tak si výbýrejte takové kterou jsou i navzájem mezi sebou kompitbilní např mají zdířky na Sdkarty) můžete „Zazálohovat veškeré dějiny lidstva“ určitě pomůže mít sebou herbář a několik příruček na přežití či technické knihy (vzpomeňte si na Fallout:) a hlavně mapy (ty mějte i v papírové podobě, s buzolou:) největší problém je u těchto přístroju šťáva, nicméně už jsou k dostání solární nabíječky jak na mobily (tzn. Zvládne nabít i PDA, GPS a př troše snahy i větší radiostanice) tak na klasické AA baterie (tužkové) do elktroniky bych ještě zařadil Svítilny optimální jsou asi LEDky (jsou tam nějaký polovodiče co když tam jde šťáva tak svítí) jejich svítivost se udává až na 10 000 hodin (je to skoro 15 měsíců svícení v kuse) tedy pokud máte elektřinu pak se dají sehnat svítilny s dynamem (takový to jak stím parkrtá zatřesete a svítí byly dost v TV shopu :) a máte svícení do aleluja. Tak a zbraně (halvně střelné respektive na dálku) osbně nevlastním střelnou zbraň (rozuměj pistoli či pušku), ale mám zaklad v jejich ovládání a udržbě(díky vojně a střelnicím kam občas zajdu) zase podle mě zbraň si vybírejt aby byla co nejvíce spolehlyvá (tady jsou asi optimální revolvery) ikdyž jste skoro totální pacifisti tak se palnou zbraň naučte používat nikdy nevíte kdy to bude potřeba pokud bych se osbně dostal na nějkého průseru tak bych se chtěl dostat k zbraním ČZ, SA vz.58 (navíc je to hyper blbuvzodraná zbraň, jednudách a mechanicka s minimem součástek a dost odolná) či SVD-dragunov, proč uvádím tyto zbraně důvod je jednoduchý naše armádní sklady jsou jich plné a stejně tak munice (navíc já osobně mám z těchto zbraní celkem nastříleno) tedy jsou na našem uzemí celekm dost rozšířené. Dál stoji ke střelným zbraním zmínit věci jako luky, kuše, praky jsou to tiché smrtící zbraně (podle mě vhodné hlavně na lov) já mám sportovní luk a prak, nicméně doporučuji se je naučit ovladát nemusítej vlastnit dají se celkem snadno vyrobit téměř kdekoli z čehokoliv. Ještě rozdil mezi palnými zbraněmi Pistol, Puška vs Luk, Prak, Kuše ty první vás 100% odhalí (hluk) což je dobré i šptané, dobré jako upoutání pozornosti nebo jako zaplešení dravé zvěře (tedy pokud nelovíte:) Luk, Prak, Kuše jejich hlvni nevýhoda je pomalé nabíjení a někdy jejich menší učínek na cíl (,ale s lukem se dá lépe rybařit:).
Přirozeně k vabvení se toho muže napsat velká spousta věcí, třebas lano filtrační systémy na vodu jaký si máte vzí přibor :) apod. Taky pokud chcete si můžete pořídit balstickou helmu stejně tak policejní štít či neprůstřelnou vestu, přístroj pro noční vidění a termovizi a hafo dalších věcí pokud na to máte, ale většinu věcí si budete moct vyrobit nebo opatřit jinak (viz mapovaní porstředí) většinu věcí co jsem psal víšše používám když jdu na čundr samozřejmě se snažím shánět si lepší vybvení a různé „vychytávky“, ale je to jen pro můj „lepší“ pocit. Jinak podlě mě by všechny věci, které budete potřebovat na přežití měli vážít do 15 KG +- (bez jídla, vody, oblečení :) a i tak si myslím, že je to moc, nadruhou stranu se řídím radou mít a nepotřebovat než nemít a potřebovat.
P.S. Je toho celkem dost a na některý věci jsem 100% zapoměl, nebo mě nenapadly :) tak prosím nekamenovat :D Snad je to srozumitelné....