• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUAdvaita Vedānta अद्वैत वेदान्त
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    YURD4
    YURD4 --- ---
    WOPICE: ano, jen kratce upresnim: verim ze spiritualni vyvoj jedince obsahuje milnik, kdy se clovek dobrovolne omezi moralkou - uvedomi si svou smrtelnost a zivot ohrozujici vzorec expanzivniho uvazovani. Nechci se odvolavat na prikazy, ktere ruzna nabozenstvi/ustava obsahuji, ale na svedomi a komunikaci. Omezeni, ktera z toho plynou, se mohou vyvazit napriklad citelnejsimi mezilidskymi vztahy.
    WOPICE
    WOPICE --- ---
    YURD4: nevim, jestli te dobre chapu...ty si myslis, ze je teda lepsi se omezovat moralkou a predstavami?
    YURD4
    YURD4 --- ---
    WOPICE: obstojny text, ale tahle myslenka je pekne blba: neomezovat se(morálkou, představami - což je dobová záležitost) - skoro nebezpecna a dost sekt ji v cechach i v zahranici zneuziva.
    WOPICE
    WOPICE --- ---
    Osvícení je běžná věc | cavillatio
    http://cavillatio.blog.cz/1005/osviceni-je-bezna-vec
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Works of Shankaracharya, Advaita Vedanta Philosophy and Hindu Sacred Scriptures
    http://www.shankaracharya.org/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    _JOAN_: promiň nerozumím podle koho ? musí každá bytost projít.......Gósála se vzbouřil proti všeindickému učení o karmanovém zákoně. Podle něj musí každá bytost projít cyklem 8 400 000 mahákalp a její osvobození na konci proběhne samovolně, bez jakéhokoli přičinění.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    _JOAN_: Díky:) To rozdělení slova nevyhnu - telnost mne dostalo krom jiných věcí.
    GEM
    GEM --- ---
    Setkání v čistém Vědomí | Bytí s Martou
    http://bytismartou.blog.cz/1001/do-noveho-roku
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    _JOAN_: Pěkné, určitě to sem patří

    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    Jakási sekta adžíviků z Buddhových časů. Vidim v tom některý myšlenky advaity, tak to sem hodim

    Mezi těmito „představenými obcí" a „zakladateli sekt" vyniká svou zasmušilou vznešeností Maskarin (Makkhali) Gósála, vůdce ádžíviků. Tohoto bývalého žáka Mahávíry a jeho pozdějšího odpůrce považoval Buddha za svého největšího protivníka. O učení a technikách ádžíviků, které buddhisté i džinisté kritizovali a pomlouvali, lze těžko něco říci (...)

    Gósála se od svých současníků lišil přísným fatalismem. "Každá lidská snaha je neúčinná" (n'atthi purisakdra), v tom byla podstata jeho poselství a svorník jeho systému spočíval v jediném slově: nijati, „osud", „nevyhnu-telnost". Gósála podle Sámaňňaphalasutty (54) věřil, že „pro zkaženost by-tostí není příčina ani důvod, bytosti propadají zkáze bez příčiny a bezdů-vodně. Pro čistotu bytostí není příčina [...], bytosti se očišťují bez příčiny a bezdůvodně. Není skutek učiněný pro sebe, není skutek učiněný pro jiné, není lidský skutek, není [...], energie [...], lidská životní síla [...], lidská odvaha. Všechny bytosti, všichni jedinci, všechna stvoření, všechny živé věci jsou bez vůle, síly a energie, vyvíjejí se vlivem osudu, náhod, svého samot-ného stavu..." Jinými slovy, Gósála se vzbouřil proti všeindickému učení o karmanovém zákoně. Podle něj musí každá bytost projít cyklem 8 400 000 mahákalp a její osvobození na konci proběhne samovolně, bez jakéhokoli přičinění.

    (Mircea Eliade)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---

    DAWYT
    DAWYT --- ---
    dneska rano jsem se probudil uplne stazenej,tezkej, pri snidani se me zeptala: "Nejsi nejakej smutnej?"A zjistil jsem,ze vubec nevim jakej jsem a najednou jsem byl uplne svezi, zdravej, lehkej a citil jsem zivot. A byl jsem.Pak, po dlouhe chviličce, to zase zaclo...usili...a pritom jediny o co nemusim usilovat je to ze jsem...:)
    IVETA
    IVETA --- ---
    :-))
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    GEM: krasne:)Proto se tu muzou objevovat nazory a podnety z ruznych cest;)Takze treba az prijede Matka Meera, tak to sem prosim nekdo hodte:)
    GEM
    GEM --- ---
    DAWYT: Možná by někoho mohlo naopak napadnout, proč tady takový klub ještě nebyl. Možná tak trochu proto, že advaita není něco, o čem by se vlastně dalo mluvit. Je to stav mysli. Stav, kdy je mysl zbavená všech opor a konceptů, všech "chtěl bych" a "hledám" a "zkouším" atd. atd.
    Advaita je "výsledek" každé cesty. Ten nekonečný bod, kdy cesta i cíl splývají :-))
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    MILITARY_THUG: Follow instruction;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam