http://www.advaita.cz/page/3337.15-cely-vesmir-je-falesny/
Je pravda, že společenství světců má blahodárný účinek. Chcete-li z něho mít užitek, musíte na to být vnitřně připraveni. Koncept hříchu a ctnosti má význam do té doby, dokud cítíte, že máte spojitost s tělem. Je to výsledek dojmů, které jste nasbírali z okolí. To, co platilo pro určitou dobu, souviselo jen s tímto obdobím. S každou další dobou bude vše jinak.
Světlo vašeho života (uvědomování) má povahu prostoru. Je možné ve spánku spatřit prostor? Vědomí ´Já jsem´ se nachází přímo ve vás. Velmi silně se domáháte vědomí toho, že ´jste´. Staráte se o sebe, abyste své Vědomí uchovali. Důvodem, proč tomu věnujete tak velkou péči, je povědomí, že jednoho dne skončíte. O to, co nekončí, není zapotřebí se starat. Vnímejte skutečnost, že jste naživu bez úsilí. Nejprve jste nic nevěděli. Nyní pozorujete Vědomí sebe. Ten, kdo toto Vědomí pochopí, je tu ještě před ním.
Je nutné provádět meditaci na základě sdělených instrukcí od Satgurua. To, co nebylo, nyní Je. Kdo ví, že to předtím nebylo? Ti, kdo říkají, že člověk potřebuje mnoho zrození k tomu, aby byl osvobozen, zakládají svoji teorii na doslechu. Pouze nevědomá osoba se drží tradiční víry. Jak by džňánin mohl něco takového uznávat? Sami musíte přesně vědět, co je správné. Pravda ve vás vysvitne, budete-li den za dnem spočívat v klidu. Je třeba být natolik klidný, že nebude vnímáno ani prožívání klidu. Prohlašuje-li se někdo za osvobozeného, mělo by se brát v potaz, že byl osvobozen ve snu. Je sice osvobozen, ale k zrušení snu ještě nedošlo. Proč jste se probudili z hlubokého spánku? Proč jste viděli sen ve spánku? Máte na tyto otázky odpověď? Bdění, které přišlo po spánku, dalo podnět k vzniku celého vesmíru. Sen je neskutečný, podobně bdění je pouhé zdání. Víte, že ´jste´. Jaký je pro to důvod? Přemítejte o tom. Musíte praktikovat opakování mantry, meditaci a naslouchat učení. S bystrým intelektem dojdete zanedlouho díky naslouchání učení k osvobození. Vaše každodenní chování je výsledkem nastřádaných dojmů. Stavy bdění a spánku se dějí spontánně. Zbytek je závislý na získané znalosti. Nebuďte otrokem žádné své myšlenky. Ten, kdo překonal myšlenky, přestane být znepokojován obživou, hmotným zabezpečením, apod. Ať proběhne ve světě jakákoliv zkušenost, konatel v ní není. Vše se děje spontánně. Svou vše-prostupující přirozenost si uvědomíte, jakmile se rozplyne tělesné vědomí. Vědomí nemá žádné tělo. Světlem Vědomí je prostor.
´Já jsem´ je základní koncept. Všechny světské činnosti, které se dějí po celou dobu vašeho života, jsou založeny na konceptu ´Já jsem´, který přesto přese všechno stejně neexistuje. Nepleťte si tento koncept s narozeným tělem. I když si žádný koncept ve smyslu ´Já jsem´ nedržíte, přesto jste. Vědomí je jemné. Prostor existuje ve Vědomí jako malá částečka. Jakmile realizujete svou přirozenost, vše si uvědomíte. Tělo, přestože jim nejste, přijímáte za svou formu (uniformu).
Jóga je nejvyšší dokonalost. Jóga značí spojení Puruši a Prakriti. Ten, kdo dosáhne tohoto spojení, je jógin. Ke spojení dochází ve chvíli, kdy vědomí ´Já jsem´ již nemá jakékoliv poznání ´Jáství´. Pokud tvrdíte, že tělo je vaší přirozeností, pak tomu neporozumíte. Všechna slova mají zevní podobu. Mohl by jinak jemný atom Vědomí obsahovat tak obrovský vesmír? Jemným atomem se myslí poznání vašeho ´Bytí´. Jelikož jste dosud nepoznali tento jemný atom, pokládáte se pouze za hrubé tělo. Vaše bdění je to samé. Vesmír povstane díky vašemu stavu bdění. Přesto je celý vesmír falešný. Vyvstane z nevědomosti a vrátí se do nevědomosti. Jestliže neznáte vesmír (nic si neuvědomujete), jste Parabrahman.
Požehnání ´Nechť se vám dějí samé dobré věci´ má význam pouze s ohledem na tělo. I v hlubokém spánku tu je důsledkem prvotní iluze (máji) nepatrný dotek bdění. Je svět pouhé zdání? Je bdění neskutečné? Veškerá existence spočívá ve slovech. Název (jméno) znamená slovo. Názvem Mantra je označeno zvláštní uspořádání slov. To je základ světa. Mantra kontroluje mimoděčně činnosti. Opakování Mantry je opakování slova (učení). Proto opakování značí Nic. I když tu v podstatě nic není, člověk si představuje, že je tu toho nesmírně mnoho. Toto není nic než velký žert, odehrávající se v souvislosti s existencí světa. Vaše vlastní slova vám přinášejí štěstí či utrpení. Štěstí je pochopitelně vzácné.
Dokud nedojde k projevu Prakriti a Puruši, člověk nic nespatří. Vize neustále pokračují. Prvotní slovo je zdrojem mysli. Mysl je souhrn dojmů. Podle nich následuje chování jednotlivce. Nepřipuštění pocitu ´já´ způsobí, že mysl učiní meditaci zdárnou.
Vědomí je atomické. Když atomické Vědomí zazáří, vynoří se celý ohromný svět. Pokud přijmete fakt, že tento obrovský vesmír je vytvořen právě z atomického Vědomí, pak si nutně uvědomíte jeho falešnost. Staňte se Jedním (bez druhého) beze slov a poznejte, že tento přidělený vak pěti elementů je neskutečný. Potom nebudete trpět žádným zoufalstvím. Rozjímejte o tom, kdo, jak a proč má být osvícen?
Radžádirádž Satgurunáth Šrí Nisargadatta Maharádž kí Džej!
Přeložil Aleš Adámek