• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHrecepty, fotky > zajímavá jídla a nápoje z cest ...
    ABNOBA
    ABNOBA --- ---
    ELDA:
    super...falafel miluji.A proto hnedka recept ukladam...
    :) :) :)
    ABNOBA
    ABNOBA --- ---
    GIMEL:
    jj...to bude asi moc dobre?
    Mas prosim jeste podobne receptury...dekuji za info
    :) :) :)
    ELDA
    ELDA --- ---
    Recept - Falafel
    1 kilo sušených bobů namočíme na cca. 6h. (může být bob, cizrna, hrách, soja atd... či jejich směs) Zcedíme, opláchneme a znovu namočíme. Tento postup opakujeme dokud boby nebudou ve stavu klíčivosti. 24h by mělo stačit. Zcedíme a vyklopíme je do suché utěrky.
    Vezmeme svazek petržele a koriandr natě a společně s 1 a půl hlavou česneku, jarními cibulkami a chilli papričkou jemně nasekáme.
    Z bobů vyjmeme vrchovatou čajovou misku a zbytek rozmixujeme či projedeme mlýnkem na maso. Postup opakujeme dokud se z bobů nestane "suché" konsistentní těsto. Kousky bobů nám nevadí! Pokud se nahromadí přebytečná voda, tak jí odlijváme.
    Přidáme nasekanou směs bylinek, 3 vrchované lžíce římského kmínu, 1 plochou lžíci mletého kardamonu, půl lžíce skořice a 1 lžíci mletého koriandrového semena a 2 lžíce sole a řádně promícháme. Dle potřeby přidáme ještě sůl, mletý koriandr a skořici.
    Jestli je směs ve správném stavu měla by bez problémů držet jako krabička od syrek ve vertikální poloze. Pokud je řidčí rozmixujeme ještě zbývající část bobů do tuhého stavu a přidáme do těsta. Jinak zahustíme moukou či strouhankou a necháme hodinu odstát.
    Ve fritéru či hluboké pánvi necháme rozpálit cca. litr oleje a z těsta hazíme kuličky ve velikosti vlašských oříšků do oleje. V Israeli na to mají speciální pomůcku, mi si budeme muset vystačit s lžící a rukou.
    Smažíme do zlatova a podáváme s pitou, chumusem, techinou, harisou, zeleninovým salátem a Jemenským Chilbe z řeckého sena jako první a poslední chod:) Nechte si šmakovat - heb. be-teavon:)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Fotky jsou z pokusu o oslavu rakouských katolických tradičních Velikonoc v bosenské (tedy převážně muslimské) části Bosny a Hercegoviny. Jídlo se nejrpve muselo donést do kostela a nechat pocákat svěcenou vodou.





    Na talířích je rakouská šunka, vepřový jazyk, uzené, klobásy, salám a pochopitelně vejce. Dále křen a k tomu se zakusovala sladká štola plněná skořicí, cukrem a rozinkami. Pokud se to přehnalo s křenem tak se zabořil nos do té štoly a přestaly slzet oči. To jsem tedy předtím neznala.

    GIMEL
    GIMEL --- ---
    DIVER: třeba tady http://pitihkawe.multiply.com/journal/item/5
    ale v našich podmínkách IMHO nevyrobitelné :/
    DIVER
    DIVER --- ---
    GIMEL: a recept?
    GIMEL
    GIMEL --- ---

    Nasi Kerabu - modrá rýže, Malajská specialita
    ZAGO
    ZAGO --- ---
    Variace na Svedske stoly po marocku (Marrakesh), aneb v tajinu temer cokoliv...

    tajines.jpg (3999704 B)
    DIVER
    DIVER --- ---
    o akci: http://dnesjimjakoafrican.signaly.cz/1002/dnes-jim-jako-african

    Milipap
    Africké jídlo, které si můžeš uvařit v rámci projektu Dnes jím jako Afričan (recept):
    http://dnesjimjakoafrican.signaly.cz/1002/recept-na-africky-milipap

    Chakalaka – kořeněná omáčka k Milipapu (recept):
    http://dnesjimjakoafrican.signaly.cz/1002/-62
    TSOH
    TSOH --- ---
    SOLUTAN: neni nejaké nove info ohledne toho taginu ?
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PSYCHEE: Mňam, všechno to vypadá moc dobře.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    PSYCHEE: a dulezite je to, ze ta polivka zakapava hojne citronem
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    no a jeste pro srovnani obed z takove lepsi skolni jidelny ,)
    nahore vlevo dezert - takovej puding s kokosem, nic moc
    nahore uprostred hlavni jidlo - nejaka ryba dusena s rajcaty - docela dobry, az na spoustu malejch kosticek
    k tomu typicky upravovana ryze - se zrnky nejakeho obili, ted uz nevim, jak se to presne jmenovalo---ta ryze se dela s minimem vody a nechava se "dojit" pod poklickou, pod kterou se jeste davaji noviny, aby nasakly tu vlhkost ci co - aspon tak to delaly moje spolubydlici ,)
    salat velmi podobny tzazikum
    dole vlevo nejbeznejsi polevka mercimek corba, tedy z oranzove nebo zlute cocky - genialni jednoducha vec, samozrejme se spoustou jejich vybornyho chilli (jednoduse si ji uvarite i doma - do vody date oranzovou cocku, jednu nastrouhanou bramboru a mrkev, nakrajene vetsi rajce (nebo z plechovky), trochu nejakeho oblibeneho koreni - ja davam rimsky kmin), pripadne pridam bobkovy list ci nove koreni. kdyz je vsechno pekne rozvarene, rozmixuju polivku tycovym mixerem. podava se pokapana rozpustenym maslem smichanym s mletou paprikou a bilym chlebem.
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    2. dva priklady typicke turecke snidane:

    prvni fotka je v rodine nasi turecke spoluzacky na okraji Izmiru - ty placky jsou gözleme - tusim ze göz znamena oci a proto se to tak jmenuje, ze se ty placky opekaji dokud nemaji takove hnede puchyrky - oci. je to takove palacinkove testo, doprostred placky se da trochu naplne (treba spenat, nebo syr), a pak se to slozi do takoveho psanicka.
    na tom struibrnym tacu jsou pak typicky slozky turecky snidane - zde je vsechno domaci - olivy (ty jim rostou primo na zahradce), syr, marmelada, jen ten salam je prumyslove vyrabeny a silne se podobal nasemu juniorovi ,) a vajicka.
    ke snidani patri i nejaka zelenina - vetsinou okurka, rajce. a samozrejme bily chleba.

    druha fotka je ze snidane u spoluzacciny babicky na venkove - vesnice s nevyslovitelnym nazvem, kde predtim nikdy nevideli cizince ,). ale nastesti umeli teticky nemecky, takze jsme si i pokecali a obecne jsou tyhle venkovsky lidi hrozne mili a pratelsky. ta snidane je v podstate stejna jako predtim, tentokrat je domaci uplne vsechno. a jsou tu dva sruhy syra - jeden takovy drobivy tvarohovity a jeden tvrdsi, slanejsi - oba vynikajici. a samozrejme nezbytny čaj v typickych sklenickach ve tvaru tulipanu - mimochodem slovo čaj mame prejaty od Turku, tam se to rekne stejne.
    igelitovej ubrus a na nem noviny, aby se neznicil ,)
    mmchdm, ty stary pani vlevo je skoro 90 a stara se sama o cely dum a velkou zahradu.

    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    ja jsem vyhrabala par fotek jidel v Turecku:

    1. obed v Efesu: v popredi v te kameninove mise byly zapekane masove kulicky (ze skopoveho) s rajcatovou omackou a navrch jeste se zapecenymi platky rajcak a syrem. ty zelene uzke papricky tam davaji skoro ke vsemu (ogrilovane) a jsou moc dobre, vetsinou totiz pali ,) - bylo to neskutecne dobry
    druhe jidlo je pide, v Turecku k dostani prakticky vsude, rika se tomu taky turecka pizza, je to takova placka z testa (ale tlustsi nez klasicka pizza) ve tvaru jakoby lodky, a muze na ni byt prakticky cokliv od masa, vajicka, zeleniny apod. tohle byla vegetarianska tusim
    vlevo dole typicky michany salat, co maj vsude - vetsinou okurka, rajce, zeli, cibule - spodava se s olivovym olejem a spoustou vymackaneho citronu - ten jsem si velmi oblibila pro jeho jednoduchost a delam si ho doted
    nad salatem je nejaky druh cerstve upecene chlebove placky - z kynuteho testa
    uprostred kelimek ayranu, naprosta nezbytnost, v lete vychlazeny paradne osvezi (je to v podstate jogurt naredeny vodou, a trochu osoleny)
    jo a ta korenka vlevo - tak ta je na kazdem stole v kazde restauraci a je plna typickyho tureckyho chilli koreni - jsou to takove vlocky, a ma to neskutecne dobrou chut a turkove to sypou po lzickach predevsim do jejich polivek ,) (u nas lze koupit v Myslikove ulici v tom arabskym obchode - fakt doporucuju)

    MELDA
    MELDA --- ---
    TSOH: Ty jo...se priznam, ze uz si tedka moc nepamatuju, jak to delal...ale mam za to, ze na gril ho dal uplne celej..zivej....a pak jak byl, tak kamenem rozmlatil ten krunyr a to maso se pak vyjidalo z nej.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MELDA: to bych ani neumel upravit... jak toho kraba zabiješ ? a na grilu treba - ho dáš celýho ? nebo spíš vařit ? (vyndavaj se i vnitrnosti ?)
    MELDA
    MELDA --- ---
    Jedlo se tam skoro vsecko :o))



    Mnamka...chutnal jako kure...sladci maso...neuveritelny zradlo.
    MELDA
    MELDA --- ---
    TSOH: Jojo...ono ze startu jsme meli jiste predsudky s toho jist rukama...ty postupem casu odpadly :o))
    TSOH
    TSOH --- ---
    MELDA: Maroko ? mistni to jedi tak že jidlo nabiraji tim pitachlebem... (bez přiboru) takže když je pak tagine pro třeba 4 lidi je na něm docela šrumec... každa ruka lovi stiskem do ulomku chleba na taliři co hrdlo ráčí... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam