• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHrecepty, fotky > zajímavá jídla a nápoje z cest ...
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    ja jsem vyhrabala par fotek jidel v Turecku:

    1. obed v Efesu: v popredi v te kameninove mise byly zapekane masove kulicky (ze skopoveho) s rajcatovou omackou a navrch jeste se zapecenymi platky rajcak a syrem. ty zelene uzke papricky tam davaji skoro ke vsemu (ogrilovane) a jsou moc dobre, vetsinou totiz pali ,) - bylo to neskutecne dobry
    druhe jidlo je pide, v Turecku k dostani prakticky vsude, rika se tomu taky turecka pizza, je to takova placka z testa (ale tlustsi nez klasicka pizza) ve tvaru jakoby lodky, a muze na ni byt prakticky cokliv od masa, vajicka, zeleniny apod. tohle byla vegetarianska tusim
    vlevo dole typicky michany salat, co maj vsude - vetsinou okurka, rajce, zeli, cibule - spodava se s olivovym olejem a spoustou vymackaneho citronu - ten jsem si velmi oblibila pro jeho jednoduchost a delam si ho doted
    nad salatem je nejaky druh cerstve upecene chlebove placky - z kynuteho testa
    uprostred kelimek ayranu, naprosta nezbytnost, v lete vychlazeny paradne osvezi (je to v podstate jogurt naredeny vodou, a trochu osoleny)
    jo a ta korenka vlevo - tak ta je na kazdem stole v kazde restauraci a je plna typickyho tureckyho chilli koreni - jsou to takove vlocky, a ma to neskutecne dobrou chut a turkove to sypou po lzickach predevsim do jejich polivek ,) (u nas lze koupit v Myslikove ulici v tom arabskym obchode - fakt doporucuju)

    MELDA
    MELDA --- ---
    TSOH: Ty jo...se priznam, ze uz si tedka moc nepamatuju, jak to delal...ale mam za to, ze na gril ho dal uplne celej..zivej....a pak jak byl, tak kamenem rozmlatil ten krunyr a to maso se pak vyjidalo z nej.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MELDA: to bych ani neumel upravit... jak toho kraba zabiješ ? a na grilu treba - ho dáš celýho ? nebo spíš vařit ? (vyndavaj se i vnitrnosti ?)
    MELDA
    MELDA --- ---
    Jedlo se tam skoro vsecko :o))



    Mnamka...chutnal jako kure...sladci maso...neuveritelny zradlo.
    MELDA
    MELDA --- ---
    TSOH: Jojo...ono ze startu jsme meli jiste predsudky s toho jist rukama...ty postupem casu odpadly :o))
    TSOH
    TSOH --- ---
    MELDA: Maroko ? mistni to jedi tak že jidlo nabiraji tim pitachlebem... (bez přiboru) takže když je pak tagine pro třeba 4 lidi je na něm docela šrumec... každa ruka lovi stiskem do ulomku chleba na taliři co hrdlo ráčí... :)
    MELDA
    MELDA --- ---
    DIVER: Hehe...jedli jsme to ctyri...a jako dosyta...samo..prikusujes k tomu jejich chleba.
    DIVER
    DIVER --- ---
    MELDA: vypada to dobre, ale koukam - tak dve porce :)
    MELDA
    MELDA --- ---
    ten cilindr se totiz vymaze ci vysype korenim a to postupne pomalu odpadava a koreni to jidlo v prubehu vareni...mnamka jako prase...super.

    MELDA
    MELDA --- ---
    Tazin je pecka....jen pro upresneni..na normalni panvi nemuzete pouzit poklici pro koreni :o))

    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    TSOH: Základ těsta se asi moc neliší - mouka, droždí, voda. Peče se hodně zprudka a hodně krátce. Tarte je ještě tenčí než pizza a hlavně okraje nejsou tolik tlustý a nafouklý.
    TSOH
    TSOH --- ---
    GILLIATT: to vypada dobre... lisi se to nejak vic co do testa od klasicke pizzy ?
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    tarte flambée (Alsasko):

    základní náplň bývá ze smetany, cibule a slaniny, v téhle hospodě měli ještě čistě sýrový tarte a potom s kyselým zelím. A asi za 10 euro nosili tolik placek, kolik se do vás vešlo. A k tomu tupláky piva.
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    no jako klasicky gazpaco, olopany rajcata, trosku cesneku, vic cibule, jen trosicku ty bagety, rozmixovat, pak osolit, opeprit, trosku oleje, hodne octu a sup do mrazaku a je to, akorat presne nevim kolik ceho presne
    TSOH
    TSOH --- ---
    THRAWN: vnitrek bileho peciva se take muze dat... a da se pry i dat syrove vejce...
    nebyl by presny recept toho marokance ?
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    GILLIATT: no tak to ja si ted prave konecne po roce paellu udelal, pac sem si ze spanu privez tu panev na to, a super, doma na kamnech pekne udelana, s cabajkou, takova teda jako ceska varianta no, plus teda jeste morsky potvory z konzerv co sem si taky nakoupil jeste ve spanu, no a prave me to az prekvapilo, ze se mi napopprve takhle povedla, teda takova jako z el Palmar nebyla, ale pochutnali sme si doma mimoradne :) jo a gazpacho me tam naucil marokanec, vubec tam nedaval okurku ani papriky, dal tam jeste kus stary bagety, to nevim jestli se dela normalne, a hodne octu, ale fakt hodne a byla fakt super, jinak co mi rikal, tak gazpacho i paella jsou puvodne arabsky jidla
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    příprava paelly na food festivalu ve Strasbourgu:


    doma jsem ji zkoušela a chutnala samozřejmě jinak než ve Španělsku, to snad ani nejde, oni mají čerstvé plody moře, výbornou zeleninu atd.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    TSOH: Mňam! Jak gazpacho tak paellu miluju! A loni mě v Cordobě ještě zaujala taková lokální varianta gazpacha zvaná salmorejo - je to trochu krémovitější, navrch se dává jamon a vajíčko natvrdo a mně to chutnalo ještě víc než klasický gazpacho... :-)

    http://www.spanish-fiestas.com/recipes/salmorejo.htm
    TSOH
    TSOH --- ---
    DIVER: idealni stav - pak clovek nemuze bejt zklamán... :)
    co je ale dobry do ni davat stroužky nevyloupaného česneku... tolik se nerozvaří a pak se bezproblemu ze šlupky vyloupne vidličkou...
    DIVER
    DIVER --- ---
    TSOH: na paelu se prave nekdy chystam. potiz je v tom, ze jsem ji nikdy ani nejedl :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam