MILHAUZ: Ahoj, zde bývalý provozovatel Slovanské lípy. Děkujeme za slova chvály, velmi si toho vážíme. Sem tam se totiž objevil někdo, komu náš styl vedení hospody nepřipadal dost repre a psal pak do pivovaru. Pozitivní reakce ale jednoznačně převažovali.
Měli jsme částečně možnost ovlivnit volbu nového provozovatele a myslím, že to dopadlo dobře. Pan Vodochodský (provozovatel Vodoucha a Černokostelckého pivovaru) má k pivovarnictví vztah a nekouká se na věci jen optikou peněz. Stydím se to napsat, ale přišlo mi, že je to srdcař, kterej umí počítat. V Kostelci nad Černými lesy například budují pivovarnické muzeum. Ano, vytvářejí tak do jisté míry turistickou atrakci, která jim třeba přinese peníze, ale jsem si jist, že hlavním motivem sběru tohoto šrotu je snaha, aby některé artefakty prostě nezmizely ze světa. Například mi říkal, že z Německého minipivovaru, který byl již v demolici, zachránili myčku sudů z 20. let.
Proč jsme toho nechali?
1. Hlavní pracovní síly - Honza a Martina - byli už z tý práce unavený. Začalo je to víc srát než bavit. Kdo neměl hospodu, neví, jaká je to otročina a jak je to unavující...
2. Hospoda byla zastaralá (zejména požadavky na kuchyň) a náš provoz byl dlouhodobě neudržitelný. Chtělo to prostě modernizaci. S tím souvisí i bod 3.
3. Provoz hospody je podřízen mnoha státním úřadům, které mohou kdykoliv přijít na kontrolu: hygiena, hasiči, bezpečnost na pracovišti, živnostenský úřad, finanční úřad, ČOI, úřad práce atd. V provozu, který je v mnoha ohledech na hraně nebo za hranou, vzniká pro provozovatele neustálá obava, kdy někdo přijde.
4. Hospoda vám bere čas na věci, který byste třeba dělali raději nebo který zanedbáváte.
O zachování koutského piva jsme se snažili a myslím, že se to podařilo. Na čepu nebude asi 5 druhů, ale desítka a dvanáctka by měly být jako stálice. Změnou k lepšímu bude způsob čepování. My jsme pivo ze sudů tlačili biogonem, v důsledku čehož se občas objevila oprávněná námitka, že naše pivo je přesycené. Pivo pak řetízkuje, bublinkuje, ale hlavně to potlačuje chuť. Nově by se pivo mělo tlačit vzduchem z kompresoru, což je pro chuť piva rozhodně lepší.
Tak trochu punkový charakter hospody se asi promění, to je pravda, ale prostě tak to je, že něco ze světa mizí a něco vzniká. Lípa rozhodně nebude nóbl podnikem, ale dál bude normální žižkovskou hospodou. Osobně věřím, že to dál bude příjemná hospoda. Věřte však, že vždy se najde někdo, komu se nezavděčíte. Nejde udělat hospodu, ve které by se líbilo všem.