V letos obnoveném pivovaru U tří růží, jehož tradice začíná roku 1405, kdy "Sládek Beneš získává várečné právo pro dům U Tří stříbrných růží. Začíná se tak psát jedna z nejdelších kapitol pivovarnictví na českém území.", jsme byli před týdnem.
Vzhledem k lokalitě je dobré se připravit na trochu vyšší ceny a možnost zvýšeného počtu nejen rusky mluvících nejen turistů. Prostředí pivovaru-restaurace je příjemné, dvoupatrové a nekuřácké, personál milý a ochotný a celkem i rychlý - aby také ne za ty prachy.
Z jídel určitě stojí za to cokoliv ze specialit, který dělají na vlastním pivě - třeba hovězí beer-burger, nebo klasické vepřové koleno s krásně vyškvařenou kůží a geniální klášterní hořčicí - mimochodem na téma klášterní hořčice padlo nemálo vtipů ne nemálo úrodnou půdu. -;)
Z dalších jídel rozhodně doporučuju kančí ragú se šípkovou omáčkou a bramborovými plackami!
A konečně k samotnému pivu. "Velké" pivo točí do sympatických skleněných skel o obsahu 0,4l a "malé" do 0,25l, což je sice vzhledem ke koštu věc suprová, opět se však negativně promítne do zůstatku Vašich finančních prostředků po ukončení návštěvy tohoto sociálního zařízení.
Světlý ležák: "Spodně kvašené pivo plzeňského typu s obsahem alkoholu 5 %. K vaření světlého ležáku používáme nejkvalitnější české suroviny a tradiční postup výroby." -pivko bylo chutí, vůní a vzhledem v pořádku; bylo však přesycené. Neváhal jsem se o tom zmínit před číšníkem, který neváhal a dal mi za pravdu. Prý o tom sládek ví a řeší, standardně prý tak sycené není.
Tmavý ležák: "Spodně kvašené pivo s obsahem alkoholu 5 %, vařené z 5 druhů sladu a žateckého chmele. Silná barva, jemný chmelový nádech." -vynikající, s výraznou chutí melty.
Vienna Red: "Speciální červené pivo vařené z vídeňského a karamelového sladu s extraktem původní mladiny 15 stupňového piva." -evidentě oblíbeno něžným nejen pohlavím.
Amber Ale: -také moc dobré, chuť výrazně ovocná a chmelová.
Ostatní druhy piva myslím neměli na čepu, jinak nevím, proč bychom je neochutnali.
Celkově jsme byli celkem dost spokojený, turisti nějaký byli, ale bylo to v pohodě. Poseděli jsme asi od šesti do půl dvanáctý , kromě kančího ragů jsem měl jen pivka a skásli mě asi o sedmset, ani sem nemrk. Každopádně jsem nelitoval -mimo jiné jsme byli dokonce obdarováni panákem nějaké domácí slivky, která byla fakt naprosto luxusní - a naštěstí neprodejná, protože to bych tam byl utratil určitě ještě mnohem víc!
Pivovar - U tří růží Praha
http://www.u3r.cz/cz/minipivovar