• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    AGOG
    AGOG --- ---
    CLOVICEK: Udelal jsem si pec se speciálním hořákem D=50mm, ještě jsem ale netavil. Nicméně bude fungovat.
    Něco takovýho je potřeba

    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    AGOG: uz jsem se dival na nejake svarovaci horaky na klasicke PB lahve, mas s tim zkusenost? Z plechu jsem to taky videl a planoval, ale nemam lis, jedine to resit ve sveraku
    AGOG
    AGOG --- ---
    CLOVICEK: Já viděl zatím dělat mokume paket z plechů pod tlakem v lisu a celé se to zahřeje v peci, nebo výhni.

    Neviděl jem zatím z drátu. Co jsem koukal na youtube tak když drát tak to ještě letovali dohromady pájkou.Čistě teoreticky, materiál se musí svařit. Drát se dotýká malou plochou. Aby se začal spojovat tak by musel začít tát ale bez tlaku k svaření stejně nedojde.

    Nic kompaktního asi ideální nebude.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    prosím mám dotaz. Snažím se spojit dráty z mosazi a mědi o průměru 1-2mm, stočit a udělat jednolitý materiál ze dvou kovů (mokume). Mám na to pouze zatím tento "žhavič" http://devotionshop.cz/detail/smoke/zapalovace/zhavic-na-uhliky-do-vodni-dymky-aladin/ a rád bych pořídil asi něco lepšího, ale nějaký acetylen nechci. Rád bych nějaký hořák podobně kompaktního tvaru na zlatnické práce a spojování takovými postupy. Díky za každé tipy, jsem v tomto úplně amatér, ale technika mokume mě před pár dny neskutečně nadchla :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    Prodám malou knížku 25 (23, nebo 24 teď) stříbrných plátků, a mixtion a červený poliment Lefranc a lněný olej který je dobrý na naprašování. K tomu mám ještě zlatou práškovou bronz. Dál mám i zlatnický nůž dvojstranný a pokládací a hladící štětec. Udělal bych cenu. Dohromady i jednotlivě.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: mně se snad nikdy nepovedlo roztavit pájenou věc (z toho prostého důvodu, že ten proxxonovský prďáček toho moc nevyhřeje), ale mosazná tvrdá pájka umí být pěkně vrtošivá, stačí ji nějak nešťastně přežíhat (a zároveň si zoxidovat pájený spoj), a už se nerozteče, ať to člověk smaží jak chce. (vždycky když vidím, jak je schppný během pájení se spojem manipulovat proslulý Giacomo aka Skilman, říkám si, že tohle by s mosazí, mědí a nerezí prostě udělat nemohl, protože by mu to zoxidovalo během okamžiku... holt má to zlato něco do sebe...)
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Dobře,zkusím stříbrnou pájku a tavidlo. Díky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: ne že bych byl nějaký pájecí expert, ale buď používáš moc vydatný zdroj tepla (nebo obecně zahříváš moc intenzivně), nebo nemáš dobře slícované a čisté spoje (méně pravděpodobné, leda ve spojení s tím, že moc přežíháš i tu pájku samotnou), a nebo máš opravdu moc tvrdou pájku (i když to se mi taky nezdá, běžné Ms pájky by pořád měly tát níž než stříbro)... tavidlo použij určitě; pájku nejlíp stříbrnou, a pokud tu CuAg, zkus ji prvně stavit s malým kouskem stříbra, rozklepat a použít jako před tím - to sníží její pracovní teplotu.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Poradíte mi někdo jak letovat drobné stříbrné díly tvrdou pájkou? Zkoušel jsem tu co mám a drát se roztavil dřív, než pájka CuAg. Použít nějaké tavidlo, pájku s nižším bodem tání? Viděl jsem nějakou na 660st.C?
    AGOG
    AGOG --- ---
    Ještě naušnice musím dodělat :-)
    AGOG
    AGOG --- ---

    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Dělám šperk pro přítelkyni a budu tím letovat jen závěs. Tam by problém být neměl.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: taky by mohl být problém s povrchovou úpravou. Jinak kdysi jsem zkoušel vyplnit mosaznou trubičku cínem, a při zahřívání mi ten cín prostě prožral cestu stěnou a vytekl :-)

    Myslel jsem na prodejně v Praze (Kozí náměstí), jinak mají sortiment samozřejmě široký. Zkus tam nadrzo zavolat, třeba to i pošlou (cenu už si nepamatuju a byla předkrizová, ale snad nějak kolem 12 Kč za gram?).
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Nezajdu, leda přes net nebo telefonicky. Ale díky.
    Tu měkkou zkusím když už jí mám, nebude to namáhaný spoj tak snad by problém být neměl. Maximálně oxidace tak uvidím.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: zajdi normálně do safiny, tam mají jenom jeden druh stříbrné pájky, a funguje - i na alpaku... je ve formě tenkého plechu, dá se nastříhat na kousíčky... měkkou pájkou bych nedoporučoval, má jiné i mechanické vlastnosti (horší).
    Když jsem ještě neměl tu klenotnickou stříbrnou, vypomáhal jsem si dokonce tak, že jsem kousek pájky (hodně tvrdé, kolem 850 °C) prostě jemně pod tavidlem na uhlí stavil s hruba stejným kouskem klenotnického stříbra (925) a pájel tím.
    A možná pozor - když se pájí mosaz se stříbrem, na spoji vlastně vzniká pájka s nízkým bodem tání, takže stačí trocha neopatrnosti a spoj se zbortí - u alpaky nevím, co s tím ten nikl udělá, ale pracoval bych projistotu opatrně.

    PROFOR, AGOG: asi bych radši zůstal u klasického řešení... a právě váhám, jestli kupovat přes klenotnické obchody (z principu asi trochu předražené, a navíc se mi nelíbí, že máloky uvádějí značku/výrobce), a nebo zajít někam do svářečského krámu...
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Na základě Tvého dotazu přemýšlím nad menším hořákem na PB bombu. Něco jako tohle.
    SWAH - Vybavení zlatnických dílen
    http://zlatnici.swah.cz/index.php?item_view=detail&id=944&PHPSESSID=c5e217ba63f0cd189c1b8f02ccbae457
    AGOG
    AGOG --- ---
    Já jsem zkusil teď koupit měkkou pájku s 5% Ag, protože chci k sobě pájet alpaku a stříbro a nechtěl jsem to dělat tvrdou pájkou Ms Ag pájkou kterou teď mám a chtěl jsem to mít trochu snazší.

    Nicméně co byste doporučili z klenotnických pájek na takovouhle věc, popřípadě pájení stříbro-stříbro? Nevyznám se v těch druzích :-( http://www.oegussa.at/neu/tschechische_Version/schmuckmetalle_tschechisch/lotprogramm_tschechisch.htm


    PROFOR: To vypadá dobře, ale koukal jsem na SWAH tak 26000Kč je poměrně dost a že by se to normálně nevyrábělo? Za 6000 je to asi velké štěstí.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    ZCR: kdysi jsem prisel za 6k ke kyslikovodikove svarecce, kterou se paji vyborne...
    ZCR
    ZCR --- ---
    mimochodem, čím pájíte? Já už pomalu vyrůstám z toho proxxonovského (mikro)hořáku a poohlížím se po nějaké pistoli, která by vyhřála i střední a větší věci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam