• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Hmm to sice pomůže, ale smysl šperku vidím právě v tom, že se jím člověk ozdobí. Ale to je takové téma obšírné. Pokud je to umělecký objekt tak původní účel asi není tolik důležitý...nene nechci se pouštět do těhle debat :-)

    Jinak informuji, že jsem dal výpověď a za měsíc končím jako zaměstnanec. Mám určité plány, sdělím ale později.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: recept je asi jediný - prostě to vzít jako další omezení daného materiálu (člověk po skle chce jiné věci než po dřevě, není důvod chtít po mědi to samé, co po zlatu)... a samozřejmě pomáhá, pokud člověk nelpí na nositelnosti jako základním atributu šperku ;-)
    AGOG
    AGOG --- ---
    SFUMATO: Asi ano, přikláním se k Tvé varianě bílé a růžové zlato.
    MARVEL: Hmm na prsten, nebo náhrdelník asi opravdu jen drahé kovy, anebo pokovit. Což za čas taky sleze. Anebo zalakovat/ zasmaltovat... Něco by se asi dalo vymyslet aby se měď nedostala do styku se vzduchem a pokožkou. Ale jaký by byl konečný dojem nevím.

    MARVEL
    MARVEL --- ---
    ZCR: ...nota bene, když to na tom prstu pak nevydrží takhle hezké ani týden. Právě :-(
    ZCR
    ZCR --- ---
    MARVEL: (no, to si taky říkávám - to se jim to s tím zlatem pájí... šikovnost a přesnost je taky potřeba, ale ten opruz s oxidací u obecných kovů... hrůza)
    TWENY
    TWENY --- ---
    Ahoj, ráda bych vás pozvala na super akci, která se bude konat v květnu v Brně. Jde o umělecký jarmark, kde můžete poznat zajímavé lidi, kteří také rádi tvoří, inspirovat se a v neposlední řadě prodat spoustu svých výrobků.

    Všechny informace najdete zde: http://www.gabart.cz/gabatiq/dokumenty/jarmart_info.pdf
    Facebook zde: https://www.facebook.com/pages/JARMart/532824533406282?ref=hl

    Přijít může samozřejmě i ten, kdo sice nic netvoří, ale rád nakupuje pěkné věci :)

    MARVEL
    MARVEL --- ---
    AGOG:
    SFUMATO:

    ..ajaj, tak toho jsem se obaval. Nj, to se mu to potom paji :-/ Proc se ptam - pripravuji prekvapeni pro svou offnyx zenu, tak hledam inspiraci. Proto mne tohle zaujalo. I bych si troufl, ale temihle kovy a pripravky na jejich opracovani neoplyvam :-(
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    AGOG: Osobně bych se přiklonil ke kombinaci stříbra a růžovýho zlata....je ovšem otázka jestli světlej drátek nebylo "bílé" zlato. Na každej pád bych na měď moc nesázel (a vlastně na žádnou slitinu mědi) protože ty maj ve zvyku při styku s pokožkou zelenat.
    AGOG
    AGOG --- ---
    MARVEL: Mě to přijde jako stříbro a...měď to nebude ta oxiduje, ale na webu píše že používá různé barvy zlata.
    MARVEL
    MARVEL --- ---
    AGOG: ...nejsem příliš silný v japonštině, čili netuším, jaké dva kovy vlastně použil? Tuším, že to následné "zalévání" dělal stříbrem, ale ty dva výchozí mi unikají :-( Věděl bys?
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: To se používá pro jemné matování právě před patinací. Na dokončování se používají leštící ocelové nástroje a dřevěné uhlí z magnólie, ale vše zanechává nějaké stopy. Rhodium je pak docela odolný, takže se tkaninou nepoškrábe. Taky by tam šla dát ještě jedna vrstva buď Ni nebo Ag, ale na úkor detailu asi.

    SFUMATO: Díky vyhledám.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: (a jinak teda via Jim Kelso jsem se setkal s tou technikou leštění pomocí práškového karborunda různé zrnitosti a tlustého žíněného štětce - používá to ale ne pro leštění, jako pro homogenizaci povrchu před patinací. Mám obavu, že něco tímhle postupem vyleštit skutečně do zrcadlova je mimo časové kožnosti smrtelníků.)
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: njn, když ono leštění je peklo; z principu věci je každý povrch poškrábnaný a vždycky to bude kompromis... snad by mohla pomoci kvalitní brusiva - běžné šmirgly těžko budou mít takovou homogenitu zrna, aby zajistily stejnoměrně hrubý/leštěný povrch.
    No a další problém je kvalita kovu samotného - měkké kovy sice vyleštíš, ale pak se o to otře hedvábí a je po parádě :-/
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    Hele Nikitin, Melnikova - Chemie v práci restaurátora nebo jak to bylo tam jsou recepty na galvanizování i dráhý kovy
    AGOG
    AGOG --- ---
    SFUMATO: Našel jsem něco málo o pokovení na straně 506 na začátku. Víš ještě o něčem takovém? V obsahu ani v rejstříku jsem přímo galvanické pokoévení a podobné výrazy nenašel.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Zeptám se, nejsem uplně spokojený s jednou věcí. Pod rhodium je potřeba povrch vyleštit aby byl bez jakéhokoliv škrábance protože to je pak vidět. Na šperky se dává třeba ještě vrstva niklu takže mikrošrábanečky se zaplní. Je něco čím by se dala třeba mosaz vyleštit bez škrábanců? Ono když na to přijde tak stopy zanehají i prachové částice když se zatlačí na bavlnu.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Vložka s vlnou na přání rhodiovaná.




    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    AGOG: tak jako obecně je tam hodně receptů na na povrchový zpracování materiálů. Různý možnosti pokovení, patinace...... Neřikám, že je to nějak ultra zajímavý, ale rozhodně jsou tam využitelný informace.
    AGOG
    AGOG --- ---
    SFUMATO: Prosím tě, většina je pro mě nesrozumitelná, co je tam dobré pro umělecké spracování kovů?
    AGOG
    AGOG --- ---
    SFUMATO: Stáhnul sem, podívám se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam