• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: záleží, jak úzká je ta drážka - pokud se do ní dostaneš diamantovým tělískem, tak tím (a dávat pozor, aby si při tom člověk nepoškodil okraj té drážky)... pokud je ta drážka hodně úzká, pak asi smůla... ale jednak je tu to lepidlo, jednak jde třeba na začátku a na konci té drážky vyvrtat dírky a drát vsadit a roztemovat tak
    STQ
    STQ --- ---
    ZCR: a jak bys udelal drazku ktera je dole rozsirena? to mi prave moc nedotejka...
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ, SFUMATO: vybavení jsem myslel spíš takové to "lapidaristické" - hlavně pilu, případně kloudnou brusku s vodním chlazením... mikrofrézkou gravírovat samozřejmě jde, to jo, ale brousit tím plochu, nebo se dostávat do šutru, aby z něj člověk dostal právě ten kus, který potřebuje, do toho se mi nikdy moc nechtělo :-)

    A neviděl bych to tak černě - i v kameni se dá drážka dole rozšířit, aby tam kov měl za co držet, a roztažnost se na takhle prťavých rozměrech zas tolik neprojeví ... spíš by mohl být problém se smáčitelnosti; těžko říct.
    Ale jak jsem psal, a AGOG taky, obyčejný studený spoj, vtlačený/roztepaný, je asi nejschůdnější...

    Jj, jakási břidlice.
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    ZCR: Vylejvání bych neviděl, u "pájení" (což v podstatě například mokume je) na kov je to jasný, protože ti na rozhraní difuzně vzniká intermetalikum, který drží materiál na místě, ale u kamene k ničemu takovýmu nedojde. Navíc kov a kámen mají dost odlišnou tepelnou kontrakci a nalitý kov by prostě po ztuhnutí v drážce kloktal. Co se týká jak zlata i stříbra (a koneckonců i mědi) tak ty jsou dostatečně měkké na to aby se dali v připravený drážce rozklepat. Co se týče rytí do šutru, tak kamarádka používá klasickou mikrofrézku proxon s diamantovými nástroji, takže to by takový problém nebyl.
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Zlato a stříbro zatlačíš, přizpůsobí se otvoru. Tak křehký to není. A povrch se pak vyhladí. No a jistě diamantové nástroje. Pojistit lepidlem bude nutnost. Pokud nemá vybavení na vybroušení takového kanálu, který by tam ten kov udržel sám.
    STQ
    STQ --- ---
    ZCR: jaky myslis ze na to bude potreba vybaveni? predstavuju si ze na tvrdsi kameny bude potreba to zaprve chladit a zadruhe ty diry delat diamantovejma nastrojema, ale nic dalsiho me nenapada?
    mas pravdu ze mekci kov pujde asi vtlacit, ona by vlastne mohla pouzivat cisty stribro, aby to mela jednodussi, to me nenapadlo, diky :) me akorat neni jasny, jak udela ze ma povrch toho kovu hladkej - kdybych tam natlacil jenom drat a neroztepal ho, tak bude kulatej...ale mozna si jenom predstavuju ty kameny moc krehky...budu muset nazbirat nejaky oblazky a zkusit to :)

    misticka v kameni je moc pekna! to je bridlice?
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: nezkoušel, resp. nedotáhl jsem to daleko, na kameny nemám vybavení, takže zvládnu jen nějakou břidlici apod, ale podle mě se to liší kámen od kamene, některé bestie jsou pěkně houževnaté a odolné, takže si i to vylévání dovedu představit... co se těch přímých linek týká, tam podle mě stačí přizpůsobit rozměr drátu rozměru zářezu , vsadit a vlepit, a u zlata bych si dovedl představit, že ho půjde do výřezů i zatlačit spíš než vtepat, a to by mohl vydržet lecjaký oblázek.

    dělal jsem tohle - a to je jenom vyříznutý kruhový otvor a do toho vsazená (vlepená) ta hliníková mistička... dal jsem si záležet, aby to mělo za co držet, a celek je celkem mechanicky odolný, až mě to překvapilo.

    STQ
    STQ --- ---
    panove nezkouseli jste nekdy nekdo vykladat kameny kovem? ted jsem na to narazil u jedny sperkarky a zaprve se mi to hrozne libi, zadruhy vubec nerozumim tomu, jak to dela. prijde mi ze
    1) vylejvat to natavenym stribrem nemuze fungovat, protoze by mohly popraskat
    2) nabouchavat je tam kladivem taky nemuze fungovat, protoze by popraskaly stejne tak
    3) lepit je tam by vypadalo hnusne
    ...takze fakt nevim jak to dela. nemate nekdo nejakej napad?

    http://boundearth.com/images/brooches/brooch-big3.jpg
    http://boundearth.com/images/earrings/earrings-big13.jpg
    http://boundearth.com/images/earrings/earrings-big17.jpg
    STQ
    STQ --- ---
    ZCR: super, diky za tip!
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: možná se zkus poohlédnout na knife.cz, tam je docela silná komunita nožířů, a rytců se tam pár najde (oblíben je tam Miroslav Makovička)
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Jo.
    Ono v podstatě i na západě se používají sekáčky, ale trochu jiným stylem.
    Například pneumatická rydla pracují na stejném principu. Já osobně to neuznávám. Věci hezké, ale...
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: todle je ono?
    A rather rough and ready demonstration showing the handling of Japanese metal carving chisels.
    http://www.youtube.com/watch?v=gqAMJn8cCs0
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Japonci nepoužívají tlačná rydla, pouze sekáčky.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: a co znamena japonskej zpusob?
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Takhle jak to píšeš asi nikdo, ale rytců je spousta a třeba bys někoho umluvil.
    Nevidím nic na tom navštívit třeba kurz v Turnově a pak se třeba domluvit na individuálce, konzultacích atd.Ono taky ne každý si někoho vezme domu. Ani není moc proč zrovna u rytectví jaké se tunejčastěji provozuje imho.

    Během prvních pár hodin se naučíš brousit a držet rydla a pak musíš trénovat sám. Rovné čáry, obloučky, kružnice...na pokračování stačí publikace. A vyučujímu maximálně ukázat výsledky a probrat chyby.
    Já sám pořádně s hříbky neumím, než jsem se do toho dostal tak jsem začal používat japonský způsob. Ale zhruba tohle by mě čekalo :-) Protože jsem konzultoval s jedním rytcem, byl i v Turnově na jedné akci od Česko Japonské společnosti. Kurz byl zaměžený na cizelérství, ale kdo chtěl tak si zkusil i plochorytinu. Mě bylo řečeno že mě co se týká cizelérství nemají co naučit a to jsem se učil sám :-)

    Ale vím, že lektoři byli vstřícní a ochotní pomoci. Později jsem se spojil s jedním z těch pánů učitelů a chtěl konzultovat tepání nádob, ale nemám na to čas a myslím, že začátky zvládnu sám když na to přijde. Chci tím říct, že by nebyl problém ani mimo školu.
    STQ
    STQ --- ---
    SFUMATO: jj, skolam se prave chci velkym obloukem vyhnout, daleko lepsi zkusenost mam s tim kdyz to u nekoho tejden nebo dva v kuse delam a platim mu za to :)
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    STQ: Jako rytectví se normálně učí jak v Jablonci nad Nisou, tak v Turnově na uměleckejch průmyslovkách, ale předpokládám, že myslíš spíš něco soukromě. I když není vyjímkou, že učitele mimo jiné víkendově prostřednictvím kurzů, taky učí neškoláky (tím si ale nejsem jistej, ale vím že nějaký kurzy u nás ve škle v Turnově probíhali, jak je to teď bohužel nevím)
    STQ
    STQ --- ---
    panove nemate tip na nekoho, kdo v cechach uci rytectvi? chtel bych si to vyzkouset, je vic nez jisty ze to pak nebudu delat nejak intenzivne, ale aspon zaklad bych rad mel a urcite se kvuli tomu nechci upisovat zadny skole, tak bych potreboval nekoho, kdo by mi byl ochotnej ukazat zaklady a chvili me opravovat...
    diky za kazdej tip!
    STQ
    STQ --- ---
    CLOVICEK: heh, tak to se omlouvam :)) ono je fakt, ze v tomhle stylu jsem se zatim nasel nejvic, je mi nejblizsi, ale urcite to jeste neni konecna, porad mam pocit ze mi schazej vyrazovy prostredky k tomu, abych sperkem dokazal rict presne to co potrebuju, ale je to asi lepsi nez na zacatku. ted se k tomu chystam pridat jeste trochu kovarstvi, tak snad se to zas nekam posune. zivit se sperkem urcite nebudu, nechci z toho mit povinnost, jestli neco tak az si budu technikama fakt jistej tak mozna budu sperk ucit, to by me asi bavilo.

    ad retezy - tydle jsem se zatim naucil, odshora se jmenujou: Sumbu Kompor, Tulang Naga, Borobudur. ten posledni je fakt tezka svine zdlouhava, paji se po jednom ocku, takze trva hrozne dlouho, naopak prvni dva se klidne daj zaplejtat u televize. to na cem byla navlecena kulicka se jmenuje popcorn chain, je fakt peknej a v evrope jsem ho jeste nikdy nevidel, ale dela se strojove (taky jsem zatim neprisel na to jak).



    jeste jsem si udelal dve veci, ale spis uz jenom ze srandy, abych si byl jistejsi technikama, na druhy fotce je ten privesek zaviraci a v nem je misto na milostnej dopis od prvni lasky nebo treba popel z oblibenyho krecka :))




    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    STQ: chlape, ani o tom nevíš, ale už jsi mě po focení a postprodukci uvrtal do dalšího oboru umění :-) Ten náramek je nádherný - jak se ten řetízek jmenuje odborně? Ta koule, kterou jsi tady pastoval nedávno měla řetizek, nad kterým přemýšlím doteď, jak je udělaný. Pravda, že až šperky z Bali mě opravdu nadchly, co jsi tady o tom začal psát, nemůžu se na to vynadívat. Máš v úmyslu se tím živit a své šperky prodávat? Jako umělecký obor mě to láká odmalička, ale pustil jsem se teď vášnivě do tetování, tak si šperkařství nechám o nějaké desetiletí později. Čtu tady vše a smekám před Vám všema, jsou to mistrovské práce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam