• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    AGOG
    AGOG --- ---
    Vlastně v aqua regia alias lučavka královská což je mix čisté kyseliny dusičné a chlorovodíkové.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Zrovna to konzultuju, jakmile je to jednou slitina zlato navázané chemicky na stříbro nejde rozpustit jen stříbro. Musí se to rozpustit v čisté kyselině dusičné a pak elektrolýzou vyseparovat zlato.
    STQ
    STQ --- ---
    panove povedlo se mi dneska omylem stavit dohromady docela dost zlata se stribrem a potreboval bych vyseparovat zlato nazpatek. docetl jsem se ze kyselina dusicna by mohla sezrat vsechno a nechat jenom cisty zlato - je to realnej predpoklad nebo je tam nejakej hacek? pripadne existuje nejakej rychlejsi a snazsi domaci zpusob? dekuju dekuju :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    SFUMATO: To to jsem si myslel.
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    AGOG: Navíc se to nedá orpavovat. V tom je to stejný jako smalt. Zahřeješ, odskáče, vybublá, vyhoří, zesvětlá.....způsobů je mnoho. Není sranda ho dělat a tím spíš provádět opravy. Nikdy se niello nepravovalo a vždycky se dělalo znovu. A to není příspěvek do diskuze to je prostě fakt.
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: To jo, podle toho co se píše na netu bych to asi taky zvládnul, ale náklady na opravu by nebyly moc přívětivé.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    no problemo :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BARBARDUCHA: pro mě sa mě, říkej si šroubku hřebík a mysli to upřímně, se zpouztou otasníků a zmajlíků, sjevně na tenhle spůzob oprasného prusení nejzem ten zprávný partner do dizzzkuzzze, čímš bych to asi tak usavřel, hodně sdaru a nasdar.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ZCR: ten černý materiál navíc není kov? ? ? nýbrž nějaké sulfidy stříbra a mědi????? :))))))já vim že to neni intarzie myslím to obrasně jako obrázek s jednoho materiálu v jinejch barvách......
    nic proti ničemu neni to pruda
    ZCR
    ZCR --- ---
    BARBARDUCHA: ale u niella se ničím nevykládá, to je zavádějící přirovnání - ten černý materiál navíc není kov, nýbrž nějaké sulfidy stříbra a mědi, a vzniká až při vyžíhání té původní kašovité směsi vpravené do těch rytých drážek.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ZCR: jasný že je to víc podobný smaltu, ale v podtatě jen to jen vykládání kovu kovem tak že intarzie je takový docela hezký přirovnání (zatírání nebo nevim uplně přesně sem sice i šperkař ale dělám s exotickejch odpadovejch dvěv a zvládám si i brousit i kamení, ale kov sem neměla timhle směrem ještě v ruce)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BARBARDUCHA: imho by to i nějaký zlatník měl zvládnout, je to technika sice stará, ale celkem zavedená; intarzie je něco tochu jiného, technikou je to, pokud si dobře pamatuju, spíš bližší smaltu. Postup je popsaný v takové té (pěkné) populární knížce Tvoříme z kovu (Jiří Konvička)
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    AGOG: díky moc aspon za info, nejvíc mě překvapilo jak nikdo nic, tak sem si řikala že asi vlastně ani neznáte, jde v podstatě o něco jako intarzii ale v drahym kovu
    AGOG
    AGOG --- ---
    BARBARDUCHA: Aha niello, to vypadá na docela komplikovanou a dnes poměrně vzácnou techniku. Spíš asi nějaký restaurátor.

    DYDY
    DYDY --- ---
    Hej ja se poseru :D sem tady nebyl snad 3 roky a porad jede topic co sem zalozil :D
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    neděláte někdo niello? nebo nebyl by jste mi někdo opravit starý ruský stříbrný prstýnek s malým poškozením, vypadala mi část vloženého černého kovu na straně
    POOWL
    POOWL --- ---
    AGOG: Jj:)
    AGOG
    AGOG --- ---
    POOWL: Ty máš takovou možnost? Píšu si :-)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    POOWL: Je to Fimo, mosaz je zbytečný přepych podle mě (a zbytečně to zvedne cenu). měl by to být kov který je brousitelný, a opracovatelný skalpelem - v případě nějakých následných úprav potencialním zákazníkem/modelářem.

    Ale mosaz bych bral ale cca 20 kusu.
    POOWL
    POOWL --- ---
    HE11_KNIGHT:mosaz by byla ok? v jake je to podove ted? 3d model z vosku/plastu? modurit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam