• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DEBBIEglykemicky index



    Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny..

    - recepty
    - tipy, triky
    - seznam hodnot potravin
    - diety
    - atd..
    rozbalit záhlaví
    MARMOLAK
    MARMOLAK --- ---
    PIZI: Ty jsi kulturista? Nebo držíš paleodietu? Nebo jsi eskymák?

    Ad pečivo: a to je problém dodat ty tajemné některé (jake?) látky z pestré stravy? Myslím po tom, co tu kyselinu odbouráš. Strava má být pestrá... Nikdy nic nestrávíš na 100%. I bílkoviny vysereš.. a pak z nich uděláš chutný burger :D.

    Díval jsem se na oslední díl Jste, to co jíte a vyhazování příloh považují za kravinu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    MARMOLAK: Ketóza nevadí, ale není moc dlohodobě udržitelná. Sacharidy omezit. Celozrné má také své problémy. Je tam nějaká kyselina fytová, která zabraňuje trávení některých užitečných látek. Takže i když v celém zrnu ty látky jsou, kyselina je blokne a ony se nestráví. Paradoxně existuje nějaký nedostatek minerálů způsobený jezením obilovin, které ten minerál sice obsahují, ale blokují jeho vstřebávání.
    MARMOLAK
    MARMOLAK --- ---
    CHIMERA: Je hubeňour a nebo vychrtlá chcíplina? To je dost podstatný rozdíl :D.
    MARMOLAK
    MARMOLAK --- ---
    PIZI: Tak záleží jaké pečivo. Existuje celozrné že áno. Také se dá udělat v domácí pekárně. A tím minimem sacharidů chceš cíleně přejít do ketózy? Vynechávat přílohy je blbost.
    MEOW
    MEOW --- ---
    CLAIREW: podle toho jaka ryze ..basmati, plana /indianska/ ryze a hneda natural v pare myslim idealni, ale nesmi byt rozvarena .. pohybuje se to okolo 35 - 50
    CLAIREW
    CLAIREW --- ---
    mam dotaz. jake prilohy a jak upravene maji nejnizsi glykemicky index? nejake rady, triky, tipy...treba ryze natural udelana v pare by mela mit GI celkem nizky, kdyz to porovnavam s dalsimi druhy ryze a zpusoby jeji pipravy, nebo to chapu spatne (dle toho co jsem vygooglila..?diky
    PIZI
    PIZI --- ---
    CHIMERA: Ti kdo doporucuji pecivo omezit to prave doporucuji pro snizovani ci udrzeni vahy. Takze na hubnuti to doporucuju.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    PIZI: nevím sice, co je to mainstreamový/á/é, ale prostě tak při své snaze trochu něco udělat s váhou pozoruju, že bez pečiva to jde, s pečivem nemůžu s váhou hnout.
    Ty jsi celkem hubeňour... tak že by to bylo tím nejezením pečiva?
    PIZI
    PIZI --- ---
    CHIMERA: Ja ho vynechavam, stejne jako prilohy. Minimalizuji sacharidy. Nazory na to jsou ruzne. Mainstreamovi vyzivari v televizi spise tvrdi, ze pecivo je dulezite. Ti mene mainstramovi zase ze skodi a melo by se vynechat.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    prosím, čím se dá nahradit pečivo? nebo jinak: lze pečivo ve stravě vynechat?
    díky za odpovědi.
    SHARK_A
    SHARK_A --- ---
    čau, sorry za spam, kdyžtak pošta :)

    [ OFFERINGNABÍZÍM: CHCETE ZHUBNOUT???? / Praha / 650 CZK ]
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Nesedi mi zdejsi definice GI: Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny..

    Tak googlim a vypadla mi mnohem podle meho nazoru lepsi definice:
    The glycemic index or GI describes this difference by ranking carbohydrates according to their effect on our blood glucose levels http://www.glycemicindex.com/
    ale web jim nefacha :( teda aspon dnes rano mne ne :))
    SENIN
    SENIN --- ---
    Pečené brambory - 90
    Brambory vařené bez slupky - 87
    Brambory v mikrovlnce - 76
    Šťouchané brambory - 70
    V páře - 65
    Vařené ve slupce - 50

    a celozrnné bio těstoviny nejsou sračky, mě chutnaji.
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    KOCHANSKA_CH: To jo, zrovna dneska sem byl na jatrech a pani doktorka mi povida "z krve vsechno dobry ale ta glukoza pres 17 nevypada vubec dobre." Sem tenkrat asi neco posnidal si pamatuju :)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MACATA_PRDELKA: Jasmínku miluju, ale ta celozrnka mi nejede (ta konzistence mi vadí). Pohanku zkusim už na ní dlouho koukam...

    A tady by to někdo mohl vědět jak je na tom kukuřičná mouka a právě polenta výživově?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: tak ti asi nechutná rýže :D
    zkus pohanku. mívají v biopotravinách. a kukuřičnou polentu
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MACATA_PRDELKA: Hmmm tak si myslim že efekt je stejnej jako v tý mikrovlnce... Nějak mi prostě nejedou :/
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: recept sem brala z České kuchařky od J. Fialové, takže nic přesného :)
    Přepranou rýži vsypat do hrnce, zalít vodou, aby byla na prst nad rýži (cca 1cm). vodu osolit a posadit do toho půl celé cibule. zakrýt pokličkou a strčit do trouby, dávám 150st C a stačí to. Za 30-45min je hotová, pozná se to, že tam není voda a rýže je jedlá. Kdyby byla tvrdá, dolít vodou a dusit dál, ale to se mi nestalo. Nepřetéká to a nerozváří se to, tak není třeba úzkostlivě hlídat.

    Rýže je taková nabobtnalá, jako namočený vločky. Uvnitř měkká zrnka ale pořád se to sype
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    PIZI: "Protože sladkosti a hlavně pečený miluju a nedokážu si je odříct" z čehož jsem myslela že vyplyne že to neni nijak extra zdravý, ale je to o mnoho lepší než původní verze...


    MACATA_PRDELKA: Já dělam rýži v mikrovlnce (stejnej efekt jako v rýžovaru) a i tak neni nic moc - tak jakoby se rozpukne a vevnitř je matlavá a povrch je tvrdej:( Jak jí přesně děláš - jsem ochotná tomu dát šanci :)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: rýži natural sem začla mít ráda od té doby, co ji nevařím, ale dusím v troubě.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ZUZIPA: Jestli kvuli hubnuti, tak zrovna ty palacinky jsou podle me docela pribiraci. Obecne v tom co popisujes jsou hory sacharidu. Pro hubnuti dost nevhodne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam