• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    todle je teda web na ignum a predpokladam ze je nekdo sundal komplet, takze to s WP nema moc spojitost

na jinym webu u klienta jsem nicmene uplne nahodou pri praci v backendu videl v seznamu pluginu deaktivovanej plugin co tam nemel co delat a byl to jen decoy, spinavy soubory co se tvarily jako plugin. plus byl v /wp-content/uploads/2019/03/ nejakej nesmysl.php, o kterym taky netusim jak se tam dostal. oboji jsem smazal a zatim klid, ale moje paranoia teda roste vic a vic.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    MRTVY_KENNY: nefungovala administrace, byla schvalne zablokovana pres htaccess

sledujte tu vrazdu, na ftp jsem smazal VSECHNO a zavirovanej index.php se stejne neustale vraci - vypada to ze chyba neni ve WP ale padl celej server: https://screencast-o-matic.com/watch/cqeuYf0P9Q
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    HARDCABB: a jak jsi na to prisel? jinak 150e asi neni uplne spatne, nekdy to je dost opruz

jinak zvysene docela je, pravda.. (graf z wordfence)

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Rozloupal jsem ten kód z index.php. Přikládám v příloze.

Nemám čas se v tom moc hrabat, takže to berte s rezervou, ale můj odhad na první dobrou je, že to má crawlerům cpát jiné dokazy (takže liknbuilding :) ), nebo se útočník bude tvářit jako crawler, aby nebyl nápadný v logu. Jinak je tam ještě seznam IP adres, které by stálo za to proklepnout. Buď od tud chodí útočník, nebo jsou to crawlery.

Přenechávám k dalšímu pitvání :)

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak co do toho koukám, tak to tam jede eval a pokud vím, WP eval nepotřebuje (u pluginů člověk neví, ale jádro prostě nepotřebuje). Tj. pokud si zakážeš eval, mělo by to být v pohodě.

To samozřejmě neřeší, jak se tam ta věc dostala. Kandidátem jsou pluginy, co nějak zapisují do souborů. Takže cache (náhodou, nemáš tam W3 Total Cache? ), cokoliv co si řeší updaty jinak než standardně, generátory feedů a podobně. No a nebo jestli se tam třeba někdo nepřipojuje na FTP bez šifrování, ale to už je velkej kyberpunk :)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    CYBERWOLF: nemam, sorry vole :))

uz jsem si najal nejakou firmu co cisti napadeny WP, chtej za to €150 a vysledek bude do 24 hodin. tak jsem zvedavej co s tim provedou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HARDCABB: zajímavý, nenašel bys tam ještě md5_check.php?
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    CYBERWOLF: jsou toho fakt tuny, rozlezly dokonce do slozek co nemaj s WP nic spolecnyho, vubec nevim co s tim ted delat

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HARDCABB: možná, kdybys napsal nějaký detaily ohledně těch zakódovaných souborů, že bych se mohl podívat. Nebo je třeba rovnou lupnout jako přílohu (nyx je spouštět nebude a asi nikdo nebude takovej filuta, že by si je nahrál na web).
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    za posledni tyden mam napadeny dva weby, oba pravidelne aktualizovany - nasel jsem zakodovany soubory ruzne na ftp, na jednom webu prepsany komplet vsechno vcetne htaccess, indexu a podobne - nikde na netu ale nemuzu najit ze by se nasla nejaka dira at uz v WP nebo v nejakym pluginu - u vas vsechno ok?
    LUIS_
    LUIS_ --- ---
    Na Themeforest jsou nejprodávanější šablony a pluginy s výraznou slevou! Konec hlášení.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    SYNTAX_TERROR: Tak jen pro info: to zpomalení způsobovaly transients, resp. jejich úklid. Poslední dva posty tady https://wordpress.org/...ort/topic/import-process-too-slow-wc_cache_helperdelete_version_transients/ zmiňují řešení. I když je asi potřeba je nechat čas od času vyčistit, ať nebobtná databáze, rozhodně se tak nemusí dít při každém requestu.

Po zapracování je TTFB oproti těm 9s nějakých 1700ms. Ufff.
    PULKA
    PULKA --- ---
    HORST_FUCHS: jakou chybu?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    nedavno jsem zjistoval jak dlouho trva nahodit novou instanci/klon WP. zmena DNS trva podstatne dele..
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    CITRONAK: To já vím, jenže to neumím. Resp. drbal bych se s tím tak dlouho, že je pro mě rychlejší a jednodušší zazálohovat web a pokud sletí, obnovit jej z té zálohy.
    Zatím jsem ale postupně zaktualizoval tři pluginy ze čtyř a web jede, takže zbývá poslední - Woocommerce. Což jsem i podvědomě čekal, že nejspíš bude zakopaný pes v tomhle.
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    MICKEY_MOUSE: nejlepší by ale bylo si web rozjet třeba na nějaké subdoméně, udělat si tam kopii a tam si s tím hrát. Jak zjistíš, čím to je, tak provedeš už vše ok na produkční verzi.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: ano. hypoteticky muze zasahovat do db, ale jen malokdy a kvuli DB ti nespadne web
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, potřebuji poradit k pluginům. Spadne mi web, když zaktualizuji pluginy (jsou cca čtyři). Chci přijít na to, který update to dělá a tak se ptám — stačí si z ftp stáhnout složku "wp-content/plugins" a kdyby web aktualizací nějakého pluginu spadl, stačí nahrát na ftp původní složku s daným pluginem a vrátím se do stavu před spadnutím?

Jinak řečeno — projeví se update pluginu jen v jeho složce, anebo to zasahuje i jinam?

Díky!
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    CYBERWOLF: tak on clovek se vzdycky zdraha doporucovat takhle tu uplne nejvic obvious volbu, at uz jde o cokoliv..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CRS1138: kdybys to řek předevčírem... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam