• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    V práci začínáme přemýšlet, že začneme prodávat naše zboží i na SK. Jakým způsobem postupovat? Nebudeme kupovat SK doménu, ale pojedeme na naší CZ. Nějak, že to podle lokace rozezná zákazníka z SK a automaticky mu to ukáže ceny v EU, tím pádem asi i kompletní překlad produktových stránek apod... Jak na to? Na FB mi někdo radí použít WPML, pak někdo radí udělat novou instalaci v sub adresáři? Nebo udělat SK doménu a udělat nově na Sk... Za mě si myslím, že WPML by mohlo stačit, ne? Je WPML zlý nápad nebo ne?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KALIF_WH: ano, v galerii médií je vše, co jsem tam nahrál zobrazené. Když se podívám přes FTP do contentu a do složky uploads, kam se obrázky nahrávají po měsících a rocích, tak tam taky fyzicky jsou. Nicméně, když si v galerii médií otevřu ten obrázek, kdy jsou po pravé straně možnosti titulku, názvu atd. tak to description, které jsem vyplnil při vložení do Postu (zřejmě dialog šablony) nikde není. Kam se tedy ukládá, to nevím. Tady je obrázek toho dialogu z fungujícího zrcadla - v editaci Postu zakliknu "Portoflio single" a v položce Gallery můžu z médií vložit kolik obrázků chci a ke každému si přidat description, které se pak na webu zobrazí pod ním.
    http://www.darkart.cz/data/wp_fail_03.jpg
    Tyhle možnosti galerie jsou nyní na hlavním webu po aktualizaci wordpressu mrtvé a nefungují.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    SUN_VU_KUNG: To je asi klidne mozne, kdyz se podivas do klasicke galerie medii tak tam ty obrazky jsou ? Alternativni popisky by se spravne mely zobrazovat pripadne vyplnovati i v ni. A kdyz pak zkusis vytvorit post klasicky pres WP , tak tam take nejde vlozit galerie ?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KALIF_WH: jo, to jsem včera taky prověřoval, že v kódu na ně není žádný odkaz. Šablona si musela něco někam ukládat, protože při vkládání obrázku z medií se dalo vyplnit description, které se pak zobrazovalo pod obrázkem jako popisek. Ale wordpress tohle description nikde nemá. Kam se tedy ukládalo, včetně asi nějakého volání obrázků pro následné zobrazení, to netuším. Ale pokud je to nějak blokované nebo poškozené, tak se to nezobrazí. Ale zůstává mi záhadou, proč nefunguje to vložení obrázku do single gallery, proč je to mrtvé. Kdyby se smazaly cesty, ok, tak ale ten dialog bude fungovat a prostě to tam vložím znovu, ale ani ten nejde. Jakoby něco blokovalo tu šablonu.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    SUN_VU_KUNG: Obrazky se nenactou protoze tam nejsou ani v kodu project-single-gallery je prazdny , takze tam bude neco trochu hloubeji nez jen ze by se zmenila struktura url nebo opravneni k obrazkum.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    SUN_VU_KUNG: tak pak asi idelane si zapnout debug log a kouknout se, co se tam deje..
    Debugging in WordPress | WordPress.org
    https://wordpress.org/support/article/debugging-in-wordpress/
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MRTVY_KENNY: šablona je aktualizovaná naposled v září tohoto roku. Nicméně v popisu u Optimalized for Gutenberg má, že není. Ale s tím Klasik editorem by to mělo fungovat ale problém zůstává. Support mi už bohužel vypršel, tak zkouším alespoň do komentářů k šabloně.

KALIF_WH: ne ne, linkoval jsem odjinud. Jde o tuhle šablonu:
    Proton - Minimal Portfolio Theme by neuronthemes | ThemeForest
    https://themeforest.net/item/proton-minimal-portfolio-theme/16565981
    web pak běží tady: http://www.jdolezalek.com/ - při rozkliknutí čehokoliv z Portfolia se prostě nenačtou obrázky.
    Muselo k tomu dojít buď aktualizací wordpressu, nějakého pluginu (to nejspíš ne, protože jsem všechny deaktivoval a problém zůstává) nebo nějakou změnou na hostingu (práva souborů a složek jsou ale v pořádku). Mám o něco starší zrcadlo toho webu s wordpresem 4.9 a tam všechno v pohodě funguje:
    JD Artworks – Jan Dolezalek artworks
    http://www.evokemag.cz/
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    SUN_VU_KUNG: Ja bych rekl ze bude problem v te tve sablone, teda pokud je to taz, ze ktere jsi linkoval ty screenshoty autor k ni pise Theme Deprecated and Archived (functions and codes may been deprecated or outdated so support will be limited and minimal) a i vyhazuje chybovou hlasku pri nacteni, na podobne narazim, kdyz uz plugun nebo sablona pouziva nejake fce co nove php resi jinak.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CITRONAK: pokud je rozhraní podstatná část aplikace (což často je), tak to není správné místo, kde by se mělo slevovat. V tomhle případě se nesnažíme stavět something completely different, ale přidat k médiím nějaká data.
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    ZPC: pokud vím, tak jsou i frameworky v Node.js :) Nakonec je to samozřejmě o tom, jaký je rozpočet apod. jen varuji, že to nemusí být nejvhodnější řešení.
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    CYBERWOLF: Furt je limitován WordPressem, i když to bude plugin využívající různé knihovny. Min. se furt připojuji k děsnému návrhu DB, kterou WP má.

Volání API z nějaké aplikace ve WP a zobrazovat z něj data je samozřejmě ok. Mě jde hlavně o to, že není dobré nad WP stavět nějakou aplikaci přímo - WP na to prostě není správné řešení. Nakonec to mohou být vyhozené peníze, protože se může dostat do bodu, kdy už prostě WP nebude vyhovovat (omezovat, fungovat apod.).

Pokud člověk sleví z toho, že nebude mít tak hezké rozhraní pro správu (i když WP není taky žádná zázrak), tak opravdu není těžké vytvořit vlastní webovou aplikaci, když se použijí vhodné nástroje. Nakonec to může být časově méně náročnější, než ohýbat WordPress.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    SUN_VU_KUNG: tezko rict. sablona nahodou nema nejakou aktualizaci? pokud neni custom, tak bych to hlasil do jejiho supportu
    ZPC
    ZPC --- ---
    CITRONAK: díky, tomu se snažím vyhnout. Jsem už moc dlouho z PHPka pryč, Nette se mi komplet už vykouřilo z hlavy, dělám teď jen JavaScript (v ServiceNow), takže pro mě je jediná možnost nějakej hotovej systém. Jako jsem si schopen dát dohromady (podle nějakých návodů) plugin, kterým si možná doplním nějakou funkcionalitu do WP, ale to je tak všechno ...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MRTVY_KENNY: zkusil jsem ten plugin, vrátí to původní vzhled editoru, ale ta položka Gallery je stále stejná a není možné tam nic vložit. Ani na webu se to nijak neprojeví. To fakt nechápu, co tam je špatně.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    CYBERWOLF: druhý obrázek už by měl jet, jen chyba v přenosu, ten problematický wordpress jede na jiné doméně a hostingu.

MRTVY_KENNY: no, to si taky říkám, jestli oni to nějak nedorazili tou změnou, kdy přidali položku Portfolio (web jsem stavěl ještě v době, kdy tam tohle nebylo) a dali tam ty bloky, ze kterých jsem pořád zmatený.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    SUN_VU_KUNG: a je to kompatibilni s tim novym editorem?
    mozna zkus natahnout https://cs.wordpress.org/plugins/classic-editor/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SUN_VU_KUNG: druhý linkovaný obrázek existuje, ale není v pořádku. Velikost 0 bajtů. Možná to je ptoblém?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, jdu sem zase s problémem :/ Nevím, co se stalo, ale od nějaké doby (možná po aktualizaci), se přestaly zobrazovat obrázky vložené do Příspěvků. Fyzicky jsou ve složce Uploads, ale při rozbalení příspěvku se nezobrazí. Pokud chci příspěvek editovat ve Wordpressu, tak ani tam vložené obrázky nejsou a celý dialog je nějak zmršený, protože nemohu žádné nové obrázky vložit - pole Gallery - upload images in single gallery není nijak aktivní, zmizelo tlačítko Add images i možnost zadat descriptions atd. Vůbec to nefunguje. Snažím se najít řešení na internetu, ale zatím marně, nestalo se to taky někomu? Posílám screen části dialogu editace příspěvku, kde je vidět to pole Gallery, které tam vlastně vůbec není:
    http://www.darkart.cz/data/wp_2019_fail_02.jpg
    Dík za jakýkoliv nápad nebo radu - nechce se mi předělávat všechny příspěvky znovu :-/ Wordpress 5.2.4,
    takhle by to mělo vypadat - screen ze starší instalace Wordpressu, kde je dialog Gallery funkční:
    http://www.darkart.cz/data/wp_2019_fail_01.jpg
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CITRONAK: Jako když na tom trváš, můžeš v Laravelu napsat plugin. Teda, asi. Normální frameworky se do toho teda vejdou. Ne že by to dávalo úplně smysl. Když už, tak se používají třeba komponenty ze symfony a tak.

Jinak když to vezmeme důkladně, tak by neměl být problém použít wordpress jako UI a přes nějaký API si volat velkou aplikaci v javě, .NETu, nebo v čem to dneska velký kluci s vizuálníma nástrojeme dělaj.

No a jelikož ZPC chce dodělat nějaký metadata a workflow k obrázkům a pracovat s on-line OCR (volat API), tak to je přesně ono a tak mi připadá wordpress jako rozumná volba.
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    WOJTISHEK: WordPress jehotovy produkt, ktery ma nejakou miru prizpusobeni.

Web framework by mel podporovat vyvoj webovych aplikaci. Neomezuje te. Pripadne te jen vede nejakym best practicies.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam