• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    PEPAK: Pro WP z command line se podivej na WP CLI
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    pokud je to studium, fajn. pokud to myslis vazne, evidentne si uvedomujes ze 777 je spatne, tak napr. zde: https://wordpress.org/support/article/changing-file-permissions/

jinak provoz serveru je pomerne obsahla zalezitost a nejaky prava pro zapis jsou velice uzkej subset veci ktere je treba mit osetreny.. ono jedna vec je server nainstalovat/zprovoznit a druha je na tom neco provozovat, i kdyz generelne se staci povenovat pouze temto oblastem - security&hardening, performance, backup&recovery
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    HARDCABB: Jo, díky. Konstantu jsem tam neměl vůbec, teď jsem ji doplnil na "direct" a dále ošetřil open_basedir (aby obsahovalo i /tmp) a práva k celém adresáři WordPressu (aby všude bylo 777) a už to běží.

I když tedy speciálně ta druhá část se mi hrubě nelíbí. Skoro bych se raději podíval na to, jestli bych třeba nemohl aktualizovat WP z commandline.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    PEPAK: ve wp-config.php je konstanta FS_METHOD, tam bych rekl ze mas mozna natvrdo nastaveny ftp? zkus ji smaznout

How to Update WordPress Directly Without Using FTP
    https://warptheme.com/wordpress-tutorials/update-wordpress-directly-without-using-ftp/
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Experimentuji s tím, vytvořit si od nuly vlastní webový server pro provozování WordPressu. Běží to na FreeBSD (což asi nebude podstatné) a dostal jsem se přes instalaci Apache, MySql, PHP atd. až k tomu, že jsem obnovil WP z webhostingu a skutečně ho dokázal spustit - tzn. dokážu prohlížet stránky, dokážu se přihlásit, jako admin vidím funkční dashboard atd. Teď jsem ale narazil na jednu věc, kterou si nejsem jistý, jak zprovoznit, a to jsou aktualizace WP - když to zkusím jako na webhostingu, tak po mě chce přihlášení na FTP/FTPS/SSH, což sice mám, ale ne pro WordPress (a navíc mě mate, že chce jen server+login+heslo, ale ne adresář). Bohužel už si nepamatuju, jestli jsem to na webhostingu nějak nastavoval nebo ne, spíš mám podezření, že ne, ale kdo ví. Dokumentace ( https://wordpress.org/support/article/updating-wordpress/ ) tvrdí, že "If your site is capable of one-click updates without entering FTP credentials, then ...", ale netuším, jak dosáhnout toho, aby moje site bylo "capable". Jinou relevantní dokumentaci jsem nenašel, vesměs všichni řeší, co dělat, když se aktualizace neprovede vůbec nebo jak ji udělat úplně ručně uploadem na FTP. Dokázal by mi někdo poradit, prosím? Díky.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    CYBERWOLF: az to budu mit hotove tak nahodim, jsem si s tim zatim hral :)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    MRTVY_KENNY: mmch toto jsem vyresil tak, ze jsem ten form nenaklikal jako elementori widget, ale dal jsem tam shortcode widget se shortcodem toho formu a to prekvapive funguje normalne. :))
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    HARDCABB: ja treba ted resim, ze mi studio naklikalo layout a ja doresuju detaily a proste treba at delam co delam, mam primitivni vec jako 3 sloupce 25-50-25% a v prostrednim sloupci Contact Form.

a vystup je "uskoceny" o jeden div. takze tam maji nejaky bug.

+ proste nevim, jestli to chce nekdo resit. kdo neumi vyrabet sablony, tomu rozumim, ale jinak je to na zabiti:
    Known Bugs and User Experience Issues | Elementor
    https://elementor.com/help/known-bugs-and-user-experience-issues/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    REFLEX: to je ten ajaxový web, o kterém jsme před 15 lety všichni snili :)

Náhodou, link by nebyl? By mě docela zajímalo, jak to máte udělaný.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    REFLEX: hele won wp je rychly cms i tak(kdyz v tom umite)

btw zrovna jsem zase videl veci.. si schovam k vypraveni az nam otevrou hospody
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Napojil jsem ten jeden web napsany v nuxt na wordpress rest api a funguje to hezky (api hezky svizne), vraci to vlastne vygenerovany obsah obsah stranky vcetne html.

Takze takovy rychly headless cms kdyz v tom umite
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PEETIK: toto se uklada do souboru, tzn modifikujes primo sablonu jako takovou. tzn zmeny, ktere chces mit jen specificke pro jednu sajtu strkej bud do toho, co jsem psal, anebo si udelej separatni child a pak to muzes editovat takto.
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    MRTVY_KENNY: nn, já to cpu do - Vzhled- editor - style.css
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PEETIK: custom css jestli myslis to, co se vyplnuje v vzhled>prizpusobit, tak to se uklada do databaze a je unikatni pro danou sajtu, rsp. kazda sajta ma svoje tabulky v db

tzn stejne tak nastaveni cehokoliv, vcetne toho, ktere pluginy jsou aktivovane nebo ne. zobrazujou se/jsou k dispozici ale ty, ktere jsou v adresari plugins (obdobne sablony), tzn vsechny.
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    SYNTAX_TERROR: víceméně všechny weby budou mít stejnou šablonu i child. Ale každý web bude mít jiný vzledy, tak i CSS se budou lišit. Jako není to nic šileně dlouhýho, pár řádků v custom css nebude dělat problémy, ale spíš sem si říkal jestli to není obecně problém, kdyby měl někdo desítky webů a jen jedno CSS.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    PEETIK: přes ten "main" (resp. network) admin pluginy instaluješ, ale povolit daný plugin můžeš klidně jen pro danou subsitu. Anebo klidně na úrovni network admina pro všechny subsites najednou.
    Co se týče vlastních css, tak pokud budou všechny subsites používat stejný theme, tak se bude načítat i stejné CSS z těchto theme. Pokud bude mít každá subsite vlastní theme, tak se bude načítat jen css z daného theme pro danou subsite. Taky je možnost, že každá subsite bude mít vlastní child-theme, jejichž parent bude společný pro všechny. Pak samozřejmě css z parent theme bude načítáno na všech subsites.
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    Dobře, ještě sem úplně nezahodil možnost práce s multisite, teď už sem se dopracoval že sem to rozchodil :)
    Ale jak tak po tom pokukuji, není s tím úplně stejný práce jako s obyčejným webem, jestli to dobře chápu, tak mám tzv. main admin, kde instaluji pluginy pro všechny weby a tím pádem budou na všech webech?
    Dále, když mám vlastní CSS, tak též platí že se budou zbytečně načítat i na jiných webech?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    resp. hlavne
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ono i semanticky
    podadresare - ruzne sekce, casti, whatever.
    sub(pod)domena - ruzne servery, infrastruktura, balancing atd.

trebas zde https://www.impactplus.com/blog/subdomains-vs-subfolders
    PULKA
    PULKA --- ---
    PEETIK: Viz můj pár let starej článek https://kybernaut.cz/clanky/wp-multisite-stara-instalace-subadresar/ problém s tím není, pokud náhodou na existujícím webu neexistuje stránka na adrese subdomény.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam