• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    Neznáte nějakej fajn plugin pro carousel pro custom post types? Pár carouselů už jsem prozkoumal, ale nic z toho není ono :) V zásadě by to mělo umět:
    - posunovací mřížku o několika příspěvcích (ideálně s možností volit různý počet podle šířky displeje)
    - schopnost pracovat nejen s klasickými příspěvky, ale i s CPT
    - alespoň nějakou možnost nastavit si obsah miniatury (tj. např. jestli tam bude obrázek nebo nějaký další meta data)
    - nice-to-have: možnost nastavovat věci přímo v Gutenbergu

Pár věcí, co mě zaujalo:
    - Kdyby nešlo o carousel, tak se mi dost libí blok Custom Post Type od Getwid. Dá se tam vytvořit šablona miniatury dost na míru. Ale posouvat to bohužel neumí :/
    - Jako manuálně plněný carousel není špatný Slide Anything. Je ale škoda, že se to musí plnit jinde a do stránky vkládat až jako shortcode.
    - Pokukuju po WP Caroursel. Sice se taky vkládá jako shortcode, ale v PRO verzi vypadá, že toho umí dost. Nemáte někdo zkušenost?

Díky za jakýkoliv tipy tímhle směrem... Sice bych si to uměl naprogramovat i sám, ale jsem línej :D
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    REFLEX: na 90% spis za to mohli update pluginu

podle benchmarku pry o 47% procent nez php 8 :D

The Definitive PHP 7.2, 7.3, 7.4, 8.0, and 8.1 Benchmarks (2023)
    https://kinsta.com/blog/php-benchmarks/
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    CYBERWOLF: jj zrovna minuly tyden :] ale to jsem updatoval wp, pluginy a zvednul php z 7.4 na 8.1 (8.2 z nejakeho duvodu nesla a nemel jsem cas to resit :D)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    REFLEX: Active 24. A ty už jsi někdy zažil, že by Wordpress po aktualizaci začal běhat rychle? :)
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    CYBERWOLF: kde to mas hostovane? verze php a wp aktualni?
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    CYBERWOLF: Klidne to muzes stahnout z wp.org repa a vykuchat si to, co potrebujes, byt to neni uplne good practise.
    V obecne rovine to je vcelku dobre, nejsem si jist, jak moc to vyresi tvuj problem, netusim, co vsechno na svem WP mas, co by ti to mohlo zpomalovat.
    Nebo si pripadne vyprofilovat, co ti tak na tom vykresleni trva - https://wordpress.org/plugins/code-profiler/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WOJTISHEK: k odstraňování balastu prostřednictvím přidávání pluginů jsem poněkud skeptický. Je to dobrý?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mám WooCommerce co časem začal být zoufale pomalý. Myslel jsem si, že to budou ty tisíce produktů a objednávek a že se to načítá pomalu z databáze. Jenže ne. Databáze chroupe půl vteřiny, stránka se vrátí za 6. Ačkoliv půl vteřiny na DB není žádná sláva, je evidentní že úzké hrdlo je jinde. Tak se teď pokouším povypínat úplně všechno, co není nezbytně nutné.

Nemáte někdo po ruce seznam deaktivovatelných WP featur, nebo tak něco?
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    PULKA: Omezené hodiny a dny v pickeru
    PULKA
    PULKA --- ---
    MALKUS: Jako kdy je dostupny form, nebo kdy je dostupne nejake hodiny a dny v datapickeru?
    MALKUS
    MALKUS --- ---
    Ahoj, máte nějaký formulář kde mohu omezit dny a hodiny dostupné?
    Zkoušel sem contact form 7 s nějakým pluginem, ale nějak to nešlo.
    Díky za info
    PULKA
    PULKA --- ---
    REFLEX: Mozna muzes nafejkovat pres parse_blocks funkci a jako $content mu muzes predhodit to HtMl, ktery ti vypadne z blokovyho editoru.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    REFLEX: btw tohle je tim, ze kdyz volam ten do_shortcode, tak v sablone neni dostupny ten vimeo shortcode, asi je pouze v block editoru

https://developer.wordpress.org/reference/functions/do_shortcode/#source - zde kdyz si vypisu $shortcode_tags tak mezi nima ten shorcode neni

Tak ho zkusim registrovat ve functions.php, globalne..
    MVEK
    MVEK --- ---
    PULKA: Díky, už jsem odhalil chybu... Popletla mě administrace mého hostingu a vytvořil jsem si sice subdoménu, ale PHP přístup jsem si udělal úplně k jiné složce o úroveň výš:-).

Takže už mi to funguje. Jasně, že odkazy v článcích apod. by potřebovaly předělat, ale o to mi nejde, mně zatím stačí načtení stránky.

A jsem v šoku no. Forpsi jsem říkal, že to trvá asi 4-5 sekund, než přijde první odpověď od serveru.
    WebGlobe to trvá cca sekundu. Takže ano, asi to ve srovnání s mým webem, kde je méně náročných pluginů, je pomalejší, ale ne o tolik. Asi bude na čase přejít jinam:-).

Co se týká cache - no u WebGlobe vidím nějakou možnost cache pro WP, u Forpsi nic. Mají samozřejmě přímo WP hosting, ale nevím, nakolik lepší a hlavně zas upravitelný, jinak připlatit jsme si byli ochotní, kdyby šlo připlatit třeba za rychlejší hosting a pořád ne VPS.
    Takže netuším, co vlastně u serveru u webhostingu můžu z hlediska cache očekávat nebo požadovat, po čem se pídit.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MVEK: Je to v DB, ale muzes ho zadefinovat i configu: https://wordpress.org/documentation/article/changing-the-site-url/ (ale mozna budes muset jeste - az ti to pobezi - nahradit url pomoci nejakeho search-replace pluginu

Co se tyka cache, tak jsou ruzny druhy cache (html, objektiva…) a idealni je, kdyz ti pekne spolupracujou :) a html ti muze vygenerovat plugin, ale neco uz musis mit na serveru a plugin ti to pomuze cistit ve spravnou chvili
    MVEK
    MVEK --- ---
    PULKA: No jo, tím to si bude, ale kde je ta url nastavená? Vím, že v adminu se dá změnit, ale do toho se nedostanu, když přenesu data:-). Je to nějaká tabulka, nebo nějaký soubor? Ve wp-config.php se mi to nepovedlo dohledat a vůbec nevidím, že bych někde měl název domény v nějakém php souboru (teda kromě nějaké cache pluginu pro Zásilkovnu).

Jinak já zkoušel před časem WP Super Cache, ale asi bude nějak špatně nakonfigurovaný, podpora mě správně upozornila, že adresář supercache je prázdný, takže nedělá nyní asi nic. Na to pak mrknu. Ale i když jsem ji poprvé aktivoval, buď nikdy nefungovala, nebo jsem nepozoroval moc rozdíl ani při opětovném načtení stejných stránek.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MVEK: Jen z od boku: URL webu jsi menil? Na profiling to budes mit tezsi - bud odkoukat co potrebujes z Query Monitoru, nebo treba wpcli ma taky profiler, ale treba ma nekdo nejaky cenive pristupny tip.

Jak mate nastaveny cachovani na serveru? Mate povypinane to, co nepotrebujete?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Řeším pomalost WP a woocommerce na jednom webhostingu, když na jiném ho mám rychlejší. Ano, je to jen webhosting, ale máme prd návštěvnost pár drobných týdně a teprve musíme zjistit, jestli se vyplatí řešit VPS. Odpověď ze serveru přijde i po 4-5 sekundách, a to jak na hlavní doméně, tak na subdoméně, kde mám druhou instanci WP, bez woocommerce, takže Woocommerce se nezdá, že by to zpomalovalo, i když ho podpora hostingu vypíchla. Jo, sdílejí stejnou DB, ale tabulky s jiným prefixem.

No a pak mám svůj polomrtvý, ale aktualizovaný web na jiném webhostingu, bez woocommerce, ale mám tam i další vypíchnutý plugin, který by mohl zpomalovat, a to Better WP Security. A tam mi odpověď ze serveru přijde do půl sekundy.

Takže jednak samozřejmě se chci podívat po nějakém trial pluginu do WP na profiling, ale napadlo mě, že nejjednodušší by bylo (tomuto hostingu totiž už úplně nevěřím) překopírovat si celý web na novou subdoménu na druhém hostingu a zkusit to. Adresy v článcích a tak neřeším, jde mi jen o hlavní stránku.

Nicméně po překopírování tabulek i celého WP z jedné doména na subdoménu jiné domény jsem zaseknutý na 403 Forbidden. Koukal jsem do .httaccess v rootu webu a tam jsem našel jen specifická přesměrování a blokace z Better WP Security, nic s doménou. A pak jsem našel ještě .httaccess v podadresáři, kde mám asi i díky Better WP Security teprve nahraný WP (teprve tam začíná wp-admin, wp-content... kvůli securitě), ale i tam jsem našel jen specifické přesměrování kvůli nějakému jetpack comments, takže nic zásadního.

Napadá někoho, co ještě může být za problém, když takhle udělám klon webu na jinou doménu, komplet soubory z domény aaa.cz na aaa.bb.net? SSL jsem aktivoval i na subdoméně. Certifikát je validní podle browseru.

Jo a obojí je PHP 7, akorát původní web je na 7.4 a přenesl jsem ho na 7.2, to ještě můžu spravit, ale nepředpokládám, že by to byla příčina.

Nejsem BFU, jsem tester, včetně automatizace, umím trochu programovat, ale httaccess, SSL a webové věci obecně znám málo, někdy poučený amatér, někdy cvičená opice. Tedy spíš přehlížím nějakou pitomost a když mě někdo navede správně, už si to asi dostuduji.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Ahoj,

v Guttenbergu je [vimeo] shortcode - https://wordpress.com/support/videos/vimeo/

Jak ho pouziju normalne v sablone kdyz dam do_shortcode('[vimeo url_na_video]'); tak to vypise [vimeo url_na_video]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam