• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MORRIGHANArthur Ransome
    Arthur Ransome

    18. 1. 1884 (Leeds) - 3. 6. 1967 (Manchester)

    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ZUZKAOU: Já vypila strašně moc věci zvané "ginger ale" na Queen Mary 2, ale teda hlavně jakožto lék na mořskou nemoc :)) Mělo to sladkou, osvěžující, trochu zázvorovou příchuť a bublinky a bylo to v plechovce. Ještě mám v PETce v lednici Ginger beer z Barbadosu, to pěkně pálí a nepění. Tak já nevim, jak to má vlastně vypadat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORRIGHAN: Jo, pečlivě vymytá sklenice a překrýt čistým plátýnkem, aby se snížila šance, že ti tam vleze nějaký plíseň.

    Do demižonu to není potřeba dávat (ale neuškodí), nekvasí to tak dlouho, aby bylo potřeba ohlídat, aby tam nevlezlo něco co tam nemá být, protože se to nestihne pomnožit...

    S ginger ale jsem začala, protože to byla docela dlouho moje obsese, když se tu po revoluci začala prodávat limonáda Canada dry, (to už jsem byla v pubertě), tak jsem byla značně zklamaná, protože to určitě není to co Amazonky pily. Experimentální potřebu jsem si uspokojila, až když se čerstvý zázvor stal běžný v obchodech (a není to zase tak dávno.)
    PRavda, vyměnila jsem to za obsesi anglickým ciderem, který chutná víc jak pivo, než jako francouzský jabčák. Ale to sem nepatří.

    Slabost pro plachtění je taky vinnou těchhle knížek.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    S jídlem začala Zuzana! ;)))

    Ucha na hrnci jsou dobrej argument. Táta vždycky jen tvrdil, že hrnec prostě rychleji vychladne.
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Ja myslim, ze by se to melo zarazit o ty ucha na hrnci, ne? Muzem to nekdy vyzkouset, ale nevim, kdo se pak na jare bude pro ten hrnec potapet :)

    To jsme tu diskuzi zacali pekne od jidla... :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Výborně, počkám si, co z toho Morrighan vznikne a pak o to budu žebrat ;)

    My jsme se jako malý (s mámou) pokoušely rekonstruovat Hot pot, tedy to, co se Vlaštovkám v Zamrzlý lodi propadlo do jezera. Bylo to fakt dobrý, uvařily se brambory a mrkev a slitý se to smíchalo s hovězí konzervou. Hlavně ten rosol udělal pěknou omáčku. A nějak se to dokořenilo, ale už nevím, jak. Od tý doby, co je ve všech masovejch konzervách patnáct procent vepřový kůže a vůbec žádnej kus masa, kterej by vypadal jako maso, už to nevaříme :(

    Nikdy jsme ovšem neudělali "Mythbusters" pokus, zdali se horkej hrnec opravdu dokáže propálit ledem a zahučet do vody. To by se mělo.
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Hmmm, to zni skvele... A pri tom kvaseni to nechavas normalne otevreny? My mame nekde doma demizon s takovou tou trubickou v hrdle (pouzivali jsme to na bezinkovy vino), tak mozna ho zase vyzkousim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jéééé. Jeden z mála zbožňovaných autorů mého dětství, který se dá číst i v dospělosti.

    Recept na zázvorové pivo Pirátský grog.

    300 g čerstvého zázvoru
    4 l vody
    450 g cukru
    Citrony
    vinné kvasinky a živná sůl - mají ve vybavenějších drogeriích.

    Oloupat a nastrouhat zázvor, smíchat vodu s cukrem a zázvorem v okurkové láhvi či větším kanystru. Nasypat tam zázvor a citron - buď v podobě šťávy a nebo pokud zainvestujete do bio citronů, tak plátky s kůrou. Kvasinky nechat vzejít v troše oslazené vody - jako kvasnice, přilít do láhve a nechat 1-3 dny pracovat. Popřípadě to asi jde nechat kvasit déle, pak se z toho stane "zázvorové víno" ...
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Shiver my timbers, tak vás tu vítám!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam