• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAKNIHOVNY městské, lidové, obecné(í) i speciální
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Ahoj, nevíte, o nějaké knihovně v Praze, která funguje i během knihovních prázdnin (městská, nk atd.). Objevila jsem akorát knihovnu na vinohradech, tam to vypadá nadějně. Ale děkuji za další tipy.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MOUNTBATTEN: jo, to jsem sem chtěla dát, ale zapomněla... jakože Nečas zvyšuje konkurenceschopnost státu a jeho vláda ruší interenety v knihovnách... omg, ta debilita snad opravdu nemá hranic...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    http://www.skipcr.cz/dokumenty/dopis-skip-predsedovi-vlady

    (btw: zjistila sem,ze sem levicackej povl, protopze mi to rozhodnuti MV rozhodne dobre neprijde, nicmene spravny clovek zastava nazor, ze kdo neco chce, vydela si na to. Tedy knihovna musi mit dost penez na (nyni konkretne) pripojeni. Kdyz ne, neni ji skoda. Aaachjo.)
    PINK_CICINKA
    PINK_CICINKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: Souhlas. Chci jednoduchou tabulku, kde vyplním autora a název a ono mi ho to najde.
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    [ LIBRARIANISM / vystavagallery show / 8.6.2011 / CR - Praha - GALERIE NTK ]

    Galerie NTK vás zve na výstavu o knihovnách, jejich konstrukci, diskurzivním boji a ideologiích/Gallery NTK invites you for the exhibition concerning libraries, its construction, discursive fight and ideologies

    LIBRARIANISM
    -------------------
    Vystavují/exhibiting:
    Zbyněk Baladrán
    Lukáš Machalický
    Petr Motyčka
    Eugenio Percossi
    Karim Talaat
    Jaro Varga
    Martin Zet

    Kurátor/curator:
    Milan Mikuláštík
    -------------------

    výstava potrvá do/exhibition continues till 30. 6. 2011

    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    ...co mně teda přijde na mlp úplně šílený, je novej systém vyhledávání přes internet... taky se vám to zdá tak nepřehledný? nebo už v tom umíte pracovat? popř. jestli se v něm skrývá nějaké kouzlo, tak jaké? to, že se knížky pod sebe neřadí do přehledné tabulky je podle mě naprostou zhůvěřilostí, jedinou výhodu bych viděla v tom, že se dá vyhledávat z každé stránky webu..
    SKOT
    SKOT --- ---
    PINK_CICINKA: no já jsem tuhle diskusi vnímal jako zčásti odbornou a tudíž mi přišlo užitečné vysvetlit proč některé věci mohou být jen stěží možné; ale chápu že jako běžného čtenáře tě to vůbec nezajímá a jen chceš mít všude stějně známé prostředí, to dává smysl (ovšem je to špatný základ pro diskusi)
    PINK_CICINKA
    PINK_CICINKA --- ---
    SKOT: Já to vnímám jako běžný čtenář a pro ty snad knihovny jsou, ne? :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    dneska mi přišel z NKP newsletter a je tam návod k použití knihovny. Ještě jsem ho nečetla, ale třeba tam bude nějaká pomoc pro tápající:

    http://www.mlp.cz/cz/novinky/139-mestska-knihovna-v-praze-navod-k-pouziti/
    SKOT
    SKOT --- ---
    PINK_CICINKA: pokud vnímáš pohled založený na znalosti chodu knihovny jako subjektivní názor tak budiž
    PINK_CICINKA
    PINK_CICINKA --- ---
    SKOT: Nechci se o tom dohadovat, je to názor proti názoru. Ale myslím, že to třeba dost lidí odradí. Jsem z Havl. Brodu zmlsaná :-)
    SKOT
    SKOT --- ---
    PINK_CICINKA: no jasně ale máš centrální halu a dvě křídla, křídla jsou navíc dvoupatrová - jak bys to chtěla lineárně označit? :) Ŕíkáš že kniha by byla jen v jednom oddělení a proto měla jen jedno písmenko. Ty písmenka ale nenáleží konkrétnímu svazku ale titulu. Je to obsahová charakteristika. Takže ve výsledku by si musela zrušit dětské oddělení a děcka by si knihy vhodné pro mladší čtenáře museli intuitivně hledat v jednom velkém volném výběru.

    Troufám si tvrdit že v MLP je ten fond ve volném výběru o něco živější než v knihovně v Havlbrodu. Udržet ho striktně abecedně seřazený je prostě problém. A uznávám že sice při zařazování vrácených knih do volného výběru by se tomu trochu pomoci mohlo, ale zase by to znamenalo že by to muselo dělat víc lidí než teď a na to nejsou peníze.
    PINK_CICINKA
    PINK_CICINKA --- ---
    SKOT: Jasně, že to není dlouhá chodba, už jsem v pár knihovnách byla. Kniha ve dvou "Z" by nebyla, protože by samozřejmě byla zařazena pouze v jednom oddělení, což by se čtenář při hledání také samozřejmě měl dozvědět.

    Nemyslím, že by bylo potřeba 10 knihovníků. Naopak si myslím, že pokud se knihy jednou abecedně seřadí, není takový problém potom při zakládání zpět do regálu dát knihu alespoň ke správnému písmenku :-)
    SKOT
    SKOT --- ---
    PINK_CICINKA: no při představě ústřední knihovny mi nění jasné jak by takové řazení A-Z vypadalo, to není dlouhá chodba kde by bylo možné řadit věci linárně... nehledě na dětské oddělění kde je naučka taky takže by stejně byla jedna kniha ve dvou "Z".

    Ta lennost knihovnic...kolik knihovnic lelkujících mezi regály a nic nedělajících jsi potkala? Ono u takhle velkého a živého fondu by muselo běhat deset knihovníků kteří by jen od rána do večer apřerovnávali fond podle písmenek. Prostě není a nebude dost lidí takové věci dělat a ti lidi co jsou mají plat horší jak u McDonalda, takže od nich těžko něco moc čekat.
    PINK_CICINKA
    PINK_CICINKA --- ---
    SKOT: Vůbec nenavrhuji zrušit řazení do celků, to je fajn. Ale když už tedy dohledám, že kniha je dejme tomu v F, abych nemusela chodit po celé knihovně a hledat, co že je to to záhadné F. Napsat písmenka k jednotlivým kategoriím a seřadit to v té knihovně prostě A-Z. A- Andragogika, Z-Zoologie. Plus samozřejmě seřadit to v jednotlivých kategoriích podle abecedy. To, že to tak není, je pouze lenost knihovnic. Pokud má již zmíněná kategorie "F" zabraných 5 regálů, je to poměrně na dlouho. Abecedné seřazení by velmi pomohlo, pokud člověk hledá konkrétní knihu a zná autora, což většinou zná, když si ji v katalogu najde. Chci prostě přijít do knihovny a pokud mám z domu opsanou signaturu, popř. nějaký kod, do 5 minut knihu najít a odejít. Současný systém je dobrý tak pro čtenářky detektivek.
    SKOT
    SKOT --- ---
    PINK_CICINKA: není to jako jít s kanónem na komára? jestli tedy dobře chápu tak navrhuješ kvůli problému s dohledáním konkrétního místa uložení knihy zcela zrušit rozřazení fondu do menších tématických celků? ono tohle rozřazení z pohledu práce s volným výběrem je podle méhu u velkého fondu docela funkční. Nebylo by mnohem účelnější prostě jen doplnit značení konkrétního umístění nějakým podobným způsobem: http://www.vkta.cz:8080/Carmen/GetFileServlet?type=library_place&filename=64%20-%202NP_P.gif ?
    PINK_CICINKA
    PINK_CICINKA --- ---
    Taky vám připada ten pražský výpůjční program stupidní? Člověk to prostě musí hledat, což mě osobně dost zdržuje, zvlášť, když je každá knihovna uspořádaná jinak.
    Moje zkušenost z Havlíčkobrodské knihovny:
    - člověk tam měl v katalogu jednoduše políčka (autor, název, cokoli), co vyplnil a vyběhl mu přehledně seznam knih.
    - a hlavně tam měl srozumitelně napsáno, jak to najít: knihy rozřazeny do kategorií podle čísel a potom dále beletrie abecedně srovnaná a odborná literatura seřazená podle čísel vzestupně za sebou.
    Velmi mi nevyhovuje, že v pražské knihovně se člověk dozví oddíl, kde se kniha nachází a hledej. Navíc nechápu, proč to není alespoň abecedně seřazené. Opravdu se tam snažím nechodit, odrazuje mě to. Navíc ochota pracovníků je tedy také příšerná, alespoň těch, kterých jsem se velmi zdvořila ptala, jak mám knihy správně vyhledávat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    12. - 15. května

    SVĚT KNIHY

    Svět knihy, s.r.o.
    http://www.svetknihy.cz/cz/menu/
    LALINA
    LALINA --- ---
    DNES NOC LITERATURY

    Homepage - Noc literatury
    http://www.nocliteratury.cz/2011/cs/praha/homepage
    SKOT
    SKOT --- ---
    MRWN: já myslím že v tom že jsou reakce na zvýšení dph demagogické se shodneme :-) já jenom jsem skeptický v tom že všechny optimistické vize ohledně ebooků se naplní

    MR_MITCH: pokud jsou všechna skripta nebo alespoň jejich podstatná část tvořena skrze tyto dotované kanály tak může být situace oproti komerčnímu trhu s ebooky tedy skutečně velmi odlišná; já bych epuby pro vše co není beletrie zatím ještě raději neřešil - ono ledacos sic jde ale ledacos ne :) a těžko to vyladíš pro všechny čtečky; ale každopádně moc díky za ten odkaz - ty epuby si rád prostuduju :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam