• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Kdyby nekdo jeste nezaregistroval, zacal tu vychazet casopis Pivo, Bier & Ale...zatim sou venku dve cisla a pivovarniky v tomhle platku zabavi asi skoro fsechno!
    Pivo, Bier & Ale
    http://www.pivobierale.cz/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Vcera sem byl na "krtu" piva Quaterback se 70 IBU (z pivovaru Kocour) a musim jenom doporucit. Ted ho maj jenom v Pivnich rozmanitostech (http://pivnitv.cz/rozmanitost). Btw. presunuli tam sortiment pomucek pro hombrewerare, kterej se prej bude rozrustat. Ted tam maj docela velkej vyber sladu, chmelu a taky kvasnice. K tomu sady na vareni od Mistra sladka, zatkovacky, zatky, sklo a k tomu docela slusnej vyber piv z celyho sveta za docela sympaticky ceny...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABRAHAM: ja jel vzdy v 18-22 a vzdy po tejdnu sem to slil a bylo to dostacujici, s tema teplotama pod 16 moc nevim pze mi bylo receno ze pak umiraj kvasinky.., takze se vzdy drzim 18-22 a jeste se mi nestalo ze bych neco podelal, kdyz nepocitam, ze sem jednou pouzil dextrozu misto maltozy :)
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    POHODAVOLE: Pri jakych teplotach jste to kvasili? V navodech (na Cooper Pilsener) se uvadi kolem 14-21, s tim ze doporucena je 15-16. V diskuzich jsem nasel rady kvasit to na spodnich hranicich a na nizsich teplotach, ale par jedincu s kvasenim kolem 15 stupnu uz melo problemy.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABRAHAM: zatim v kazdy plechovce sme meli svrchni, ktery sme i pouzili na vyrobu Plzenskyho typu s dochmelovanim a chut vyborna :)
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Takovy dotaz na koncentratove varice. V tech plechuvkach jsou prilozeny vzdy svrchni kvasinky, ze? Kdyz jste varili pilsen, delali jste to s tema svrchnima nebo jste si zkusili sehnat spodni a kvasili spodne?
    UMBERTO
    UMBERTO --- ---
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UMBERTO: Nas Pachtin odesel bez ceny :-( Vyhral nejakej Amik, co vari uz 20 let. A jasnej trend jsou nakurovany piva (slady), coz mi ale z tech ochutnavek moc nepresvedcilo...
    UMBERTO
    UMBERTO --- ---
    THEO_PHIL: My jsme se tam byli podívat. Nejdřív teda trochu ostychu a nesmělosti, ale pak došlo i na pár ochutnávek, které stály rozhodně za to. Odcházeli jsme ale ve 12 hodin, tak nevím, jak to dopadlo...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Nemate nekdo podrobnejsi program Dne domovarniku? http://www.homebrewing.cz/clanek/4357-Den-D-domovarniku/index.htm
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Nevíte o nějakém kameném obchodě v praze,kde by se daly koupit kvasnice pro svrchně kvašené IPA?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Dneska sme byli pro slad ve sladovne v Kounicich. Je to asi pul hodky za Prahou a maj plzenskej slad za 10 Kc (ale prodavaj ho jenom po pytlich s 25 Kg) a ty tmavy do 15 Kc! Doporucuju!!
    KACIR
    KACIR --- ---
    THEO_PHIL: Tak to je cool vůl. Neuvést ani, o které pivo z toho pivovaru se jednalo, to je vrchol tuposti, naštěstí tím prozradí svůj amatérismus i nepivařům. Ne že bych čekal v časopise pochybného mafiánského vydavatelství Grand Princ něco kvalitního...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    A k vareni: vcera sme ochutnavali dalsi varku a zatim to vypada dost dobre...tentokrat sme hodne redili, tak abysme po konci vareni meli stejne vody, jako sme dali na zacatku. Je to min vyrazny, ale vyrazne pitelnejsi! Jednu flasku sme udelali experimentalne: 2 kvaseni v jednom (nestaceli sme, ale uz od pocatku to bylo v lahvi - otevreny, kterou sme pri druhotnym zavreli a zchladili na ty 3 stupne). Vcera mi to skoro bouchlo v ruce a bylo to dost nepitelny. Znatelne tam probihalo jeste nejaky jiny kvaseni, protoze to chutnalo...zkvasene (ale musim priznat, ze sme zapomneli na mladinu, ze ktery sme to delali a tak lezela venku asi 3 dny). Ale zkusime, co to este udela! A zejtra snad vyrazime do Kounic pro slad na dalsi varku!!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Ovsem tohle mi rozcililo! Jak muze nekdo takovej hodnotit kvalitu piva? Dyk ani nevi, jak to hodnotit!! Tipuju ho na milovnika Gambace, Kozla a Starace... http://www.grandprinc.cz/prolistovat/scool/2010/2 (strana 57)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Science of Beer | OMSI
    http://www.omsi.edu/scienceofbeer
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Tak řekni kdy a kde si to předáme. Vezmu to do práce.
    KACIR
    KACIR --- ---
    SAMMAEL: No než se my dva sejdem na NH, nebude to dávno pitný :-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Můžu ti jednu PETku věnovat, až se sejdem někde na NH. Ale toaletní papír a žaludeční likér si platíš sám :-)
    KACIR
    KACIR --- ---
    SAMMAEL: Ale to je mi pěkné, nemáš náhodou zrovna nedostatek pokusných králíků? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam