• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HYPNOGEN: Moc si to s tim pytlem prave nedokazu predstavit...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    THEO_PHIL: však ano.. zcezovací proces je (fyzikálně) docela věda :)
    ten sáček se přeci nepoužívá stylem "otevřu kohout, nechám honem odtéct sladinu a pak to mláto vyždímám jak hadr" :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HYPNOGEN: Nicmene pri scezovani nejde jen o to, dostat slad ze sladiny, ale take dostat z nej cukry, co v nem zustanou. Proto take scezovani nejakou dobu trva...
    FESTER
    FESTER --- ---
    HYPNOGEN: pouzivam je a nestezuji si na ne.. naopak velice chvalim
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    TOLI: můj zasvěcený kolega si docela pochvaloval tzv. varné sáčky...
    Produkty | Zařízení k vaření piva | Potřeby k vaření ze sladů a sladových výtažků | Domácí Mikropivovary
    http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/prislusenstvi/vareni-ze-sladu-a-sladovych-vytazku/

    prý fungují tak, jak mají, a jsou na opakované použití.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TOLI: My mame plastovy zednicky kyble z OBI (pravda, nejsou z potravinarskeho plastu). Dole sme vrtackou navrtali diry a vzdycky je vlozime do normalnich kbeliku. Nejdriv udelame na dne tak 5 cm vysokou vrstvu mlata, kyblik dole vylejeme zpatky do kotle a pak uz cedime.... je to rychly a podle procenta cukru ve sladine i docela funkcni.
    TOLI
    TOLI --- ---
    POUTTNIK: Přesně moje řeč.
    OT: Jak řešíte scezovací káď??
    U nás jsme měli barel, bokem odtok, nad odtokem bylo síto. Ovšem nevytvořil se filtrační koláč, a bylo to zdlouhavé a pracné.
    Napadá Vás jiná varianta, scezovací kádě?
    Někde jsem četl, provrtat ten barel a na dno dat platno aby se vytvořil (filtr) a filtrační koláč. Ale zatím netestováno.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Nemám zkušenosti s kvašením v demižonu, používám 30l barel z potravinářskýho plastu, abych moh sbírat deku a na sanitaci používám běžný savo a po dvou letech zatím žádnej problém ani s čistotou ani s nijakejma pachutěma v pivu. Chce to zkoušet a nedělat z toho vědu, pak je to koníček co baví a chutná :-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    jo ještě jsem chtěl zmínit sanitaci disiřičitanem (draselným), kterým se "síří" sudy ve vinařství...
    ale páč nejsem vinař, tak o tom vím vlastně prd, ale třeba někdo jiný bude vědět víc (proč, jak atd.).. na nyksu je beztak i vinařské forum.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    jo sadicka korkovrtu za trojku:) to de...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: no to nevím.. v "průmyslových" pivovarech se používá NaOH (tam není zas tak moc možností) a z kyselin buď sírová nebo dusičná... řekl bych, že proto, že jsou prostě nejlevnější a oproti octové (tolik) nesmrdí...
    na zákvasné válce se používá tuším fosforečná (nevím proč).

    pro domácí použití bych asi sáhnul po horkém roztoku kys. citrónové, protože ta nesmrdí vůbec a je s ní bezpečná manipulace (navíc je i snadno dostupná) + oplach čistou vodou.

    nicméně to, co linkuje Fester, je taky fajn.. to jsou nějaké přípravky na bázi peroxidu, popř. chlornanu (alá Savo) a některé z nich se tuším nemusí po vysanitování ani vyplachovat.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR:O.K. nechci způsobit nějakej přiblblej flame, díru do korkové zátky nekoupíš :D ta se dělá "Korkovrtem" no, vyvařit se pětadvacetilitrovej demižon asi v amatérskejch podmínkách nedá, ale zkusil bych (když už chceš doopravdy ultimátní sterilizaci) zapojit do procesu nějakou známou zdravotní sestru / bratra / lékaře / laboranta, nebo někoho, kdo se dostane k velkýmu autoklávu ve špitále (předem upozorňuju, že jsem to nikdy nezkoušel, takže nevím, jestli demižon nepraskne). Nebo použij něco míň agresivního, než louh/kyselina, třeba roztok sava, nebo sterilizační tablety/roztoky na dětské lahve.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: neni problem:) v brutarku:)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:
    malý věci jo, ale zkus vyvařit 25l demižnon...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO:
    Dezinfekce | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/dezinfekce-O61/
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    a co to vyvarit?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Díky oběma!

    Louh a kyselina - není to trochu obecné určení? Když to vymeju octem, bude to stejně funkční jako nějakou jinou kyselinou?...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: To mas fuk, ja to tusim vrtal nebozizkem. A pri tom kvaseni to chce mit rezervu aspon 20 centimetru nad hladinou, uz nam to parkrat i preteklo...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: horkým louhem nebo kyselinou o koncentraci nějakých 2-2,5%, pak oplach čistou vodou
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jo, to jsou prostě oboje kvasný zátky, jenom mají trochu jinou konstrukci.


    THEO_PHIL:
    Fajn, dík! A kterym vrtákem jsi to vrtal? Na železo nebo na dřevo?




    A tu první fázi kvasení (kdy se v mym návodu píše, že se na to má nasadit dlouhej šlauch a nechat odtejkat) řešíš jak? Kvasí to fakt tak bujně, že to uniká i z o několik litrů většího demižonu, než je objem kvasícího piva (rmut je to slovo), nebo při nějaký mezeře nahoře stačí od začátku kvasná zátka?
    Zase totiž problém s penězma - pružná potravinářská hadice v tomhle průměru (5cm) stojí několik stovek za metr...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam