• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Sakra, sem psal o filtrovani po chmelovaru (ta netkana textilie). Scezujeme pres kybl, kde sme si do dna navrtali diry! Nejdriv tam davame hlavne mlato ode dna, a kdyz uz tam je nejaka vrstva, slejeme to, co zatim proteklo a nechavame "prekapat"...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Jak uz tady bylo receno: netkana textilie. Nicmene to pivo se musi nejakou dobu scezovat, protoze i pritom se uvolnujou cukry. My vzdycky pocitame tak s hodinou a pul + pak vyslazujeme...
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    díky oběma za rady, jen od PYXEL je to na mne dosti odborné, jsem úplný začátečník, pivo zkouším jen z čiré radosti z tvoření :), spíš teď řeším vyhnout se tý děsný práci se scezováním sladiny - máte zkušenosti se sladovými výtažky? Zatím neřeším nějaké zcezovací zařízení, ještě ani nevím, jak pivo dopadně, ale filtrování přes plínu fakt vopruz
    PYXEL
    PYXEL --- ---
    RADUZA: v praxy sa pouziva acidofilny sok pre pranie kvasinie, ale to doma robit nemusis, staci ak ich normalne preperes, cim odstredis zive kvasinky od sajtrajtu a mrtvych kvasiniek. ako nato najdes na internete, pozri napriklad https://www.youtube.com/watch?v=tGvw0JV0oKo

    kvaisnky recyklujem asi 4-5 krat, najproduktivnejsie su pri 2-3 kvaseni, kedze su uz zvyknute na moje prostredie.
    mnozstvo kvasiniek dost zmeni aj chut piva. napriklad ak ich mas malo (under-pitch), bude akceleracna faza propagacie trvat dlhksie a pri tom budu tvorit viac esterov (ovocne chute) co moze byt dobre pri typov piva ako IPA alebo saison ale nie az tak pri ceskom lezaku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Kvasnice klidne pouzij, chce to ale je proplachnout parkrat ledovou vodou (naplnit, protrepat a kdyz si sednout, vodu slejt). Ted bys jich mela mit vic. My to davkujeme od oka, ale kdyz tam das tech kvasnic trochu vic nebo min je myslim jedno.
    Ono se neco vzdycky vypari pri kvaseni, v nejhorsim to bude silnejsi...a horky je dobry, ne?!! :-)) (ale ono se to este lezenim ve flaskach zjemni)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    jsem zde zase se svými začátečnickými dotazy, dnes jsem stočila do petek a koláč kvasnic na dně spilky - četla jsem, že lze kvasnice ještě použít. Ale jak dávkovat? Je jich stále na to původně uvažované množství 15 l? Nějak jsem nezvládla ztráty - suroviny použila na 15 l a piva je 12l - bude silnější? Neměla jsem to nějak naředit před stočením? Na první ochutnání je dost hořké. Dík, jestli se najde nějaký dobrák s odpovědí :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PYXEL: Dik. Kockovi sem psal uz vcera ale nic, zkusim toho Slezara...
    PYXEL
    PYXEL --- ---
    THEO_PHIL: napis Honzovy Kockovy honza@svetpiva.cz ale popr. Petr Šlezar slezar@seznam.cz.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Mám dojem, že vo nějakym festivalu včera mluvil právě prodavač v Rozmanitosti.... ..ale asi to byl spíš Tábor...

    A slady teda žel měli jen standardní a sádrovec vůbec:/
    (mezitim jsem to eště probral a bylo mi řečeno, že by bylo lepší sehnat sádrovec nějakej potravinářskej, aby tam nebyly nějaký příměsi - který by sádra mohla obsahovat)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Nejedete nahodou nekdo o vikendu na Bielou vranu do Kosic? Potrebujeme tam dodat vzorek...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Prima, díky za odpovědi! To s tou sádrou asi někde eště dozjistim, neb se trochu bojim nějakejch aditiv (např. mi je divný, že sádra bejvá někdy bílá, někdy šedá).

    A za připomenutí Rozmanitosti taky - já ji nějak opomíjim, protože tam před nějakou dobou zrovna skoro nic neměli, tak se mi v hlavě neusídlila jako funkční zdroj..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Este sme nezkouseli, nicmene aley maj radsi tvrdsi vodu, tak se tam tusim dava sadrovec (takze ta sadra).

    Trochu zaimprovizuj. My davame misto cara- sladu vetsinou karamelovej a asi by se dal pouzit i misto toho crystalu. Ten by meli mit v Rozmanitosti na kila. Misto black patentu bych dal barvici, kterej taky sezenes v Rozmanitosti...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Ahoj, řešili jste někdo mineralizování vody? V několika receptech dělanejch přímo ze sladu (nebo takovejch, kde je dochucovanej sladem sladovej extrakt) se v tý mojí knize píše, že se má přidat gypsum. Je to fakt bormálně sádra, nebo je tenhle jedinej překlad, kterej jsem našel, špatnej?

    No pak jsem se chtěl zeptat, jestli tu náhodou někdo pražskej nemáte nazbyt trochu crystal a black patent sladů. Mám je v jednom receptu, kde se jen přidává pár stovek gramů sladů k sirupu - a nechce se mi kvůli tomu kupovat v Kounicích 15 kilo, případně na eshopech menší - ale stále velký - objemy...

    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Eště že kvasím svrchně a můžu už v naděli lahvovat a o dva tejdny pozdějc zkoušet.)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    tak už mi to krásně kvasí a jak to voní! Teď přežít těch pět šest týdnů :))
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    dík, ted jsem do mladiny dala kvasnice podle rady od id Hypnogen ateď už se budu jen modlit, aby ta práce nepřišla vniveč, sterilitou si nejsem vůbec jistá, musím nějak vychytat to scezování, ručně přes plínu - děsná práce. Mám hodně studenej špajz - 9 stupňů, tak to snad bude dobrý.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    S-23 by měly v pohodě vystačit jedno balení na 20 litrů. Jestli můžu doporučit, kvasnice je dobrý rozmíchat v půlitru mladiny okolo 20 stupňů, dobře rozmíchat a několikerým přelitím provzdušnit už třeba hodinu před nalitím do mladiny. Kvasnice se pěkně rozběhnou a pak nalít do spilky a zamíchat. Pak nechávám mladinu ještě tak hoďku při pokojový teplotě a pak šup do lednice. Tyhle kvasnice je lepší nechat kvasit při nižší teplotě 9-12 stupňů, při vyšší dělají příchutě. Co se zákalu týká, slyšel jsem hezkou poučku: "Něco vyjde s dekou a sebere se a zbytek zůstane v kvasnicích" A nakonec i kalný pivo může chutnat skvěle ;-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    RADUZA: tak o scezování jsme se tady relativně nedávno bavili...
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    HYPNOGEN: matou mne návody, kde se uvádí - čirá sladina. Moje dílo vypadá jsko rozvířený dno bahnitýho rybníka _))
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    RADUZA: tak úplně čirá asi nikdy nebude...
    bohužel nevím, zda (a proč) by vadila kalnější sladina
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    omlouvám se, asi se ptám jako blb, ale ač jsem se snažila to dlouho koumat z různých zdrojů, je to poprvé...všude se píše čirá sladina, mám vůbec šanci v takto domácích podmínkách to vyčiřit nebo se mám smířit s ne zcela čirou tekutinou, ovlivní to výsledek?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    díky díky a ještě jeden dotaz, po scezení je sladina poměrně kalná, filtrovala jsem přes plínku, je to ok nebo je třeba nějak odkalit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam