• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    FESTER
    FESTER --- ---
    BEOWULF_CZ: done akorat z pozice USA u me proste nektere veci me nesedli ale udelal jsem co muzu :)
    BEOWULF_CZ
    BEOWULF_CZ --- ---
    Zdravim.
    Muj kamarad tvori diplomovou praci zabyvajici se pivem. Pokud mate chvilku cas prosi o vyplneni jedne ankety. Vyplnit ji mohou i "nepijaci" piva. :)

    https://docs.google.com/forms/d/1TqNxq5cwXjpGl8SBUvW4RXE948t4QBRLCy7va9Q-b1k/viewform

    Diky!
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    RADUZA: Jen tak dál! ;-)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    po necelých třech týdnech ležení se už samozřejmě ochutnává - sladkost je pryč, pivo je docela tmavý, silný, takový "bytelný", zkrátka výborný. Mám velkou radost, myslím, že se povedlo.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: jasně, proč ně :) záleží, jak velký jsi profík ;))
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Fajn, díky za poznatky! Já si moc nechci kupovat zvláštní ledničku, takže spodňáky asi jen tak řešit nebudu...

    A co jsem tak koukal jinde, tak tam spodňáky řikali, že schladěj vodou a pak daj do ledničky a až po doschlazení je zaočkujou...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: osobně bych šel do té tenčí
    používal jsem nějakou takovou zhruba 6mm, akorát nerez.. těžko to přepočítat na bm, ale ta "cívka" měla zhruba 20cm průměr a dlouhá byla cca 30-40 cm. 25l mladiny to zchladilo pod 20°C za 2 minuty.

    no jo.. teď si uvědomuju, že já dycky řešil svrchňáky, takže 15°C se dá uchladit vodou z vodovodu, jenže pokud chceš chladit na nějakých 6°C (nebo kolik se to dělá při spodním), tak tam bude asi vhodnější ro dělat obráceně, kdy chladivo = voda s ledem a mladina protéká vnitřkem chladiče.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    HYPNOGEN: Taky mi to přijde mnohem lepší - ač mně to předem nějak nenapadlo. Navíc se to dá jednoduše pouštět do vany a pak se v tom vykoupat:D

    Otázka pak tedy už je jen asi jaká tloušťka trubky je ideální - a jestli se jí dá někde sehnat míň než 50 metrů.)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: no právě já používal ten chladič přesně takhle "opačně"...
    tak, jak to píšeš ty, se snad chladí destiláty (ony vlastně v tom chladiči kondenzují), kdežto pro pivo mi přijde daleko jednodušší chladit tak, že si prostě uděláš spirálu (nebo klubko:), které budeš držet za dvojici trubek "přívod-odvod" chladící vody a tento chladič prostě jen ponoříš do mladiny, popř. s ním tu mladinu chvíli mícháš a za pár okamžiků ji máš parádně zchlazenou

    má to imho hned několik výhod
    1) mnohem lepší kontrola teploty mladiny (rozhodně se líp měří v nějaké nádobě, než na výstupu z chladiče, nehledě na to, že nemusíš dělat 2. cyklus, když by teplota byla furt moc - i když to se dá taky ošéfovat)
    2) jednodušší technické provedení - mladinu tam musíš honit samospádem nebo nějak, kdežto takhle jen uděláš napojení na kohoutek se studenou vodou a výstup na kanál a basta
    3) snažší sanitace - přeci jen čistota povrchu, který přichází do styku s mladinou se líp řeší na povrchu toho chladiče než uvnitř toho potrubí, že
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    HYPNOGEN:
    Já si právě uplně nedovedu představit, jak moc se to, že má 10mm skoro 2x větší povrch než ta 6mm projeví na rychlosti chlazení/spotřebě vody. Určitě by to fungovalo taky, ale...

    ...nicméně na nějakym jinym eshopu jsem našel obecnej popisek k těmhle měkkejm chladícím trubkám, že jdou ohýbat i v ruce - tak by to asi mělo platit i pro tu 10mm.,?

    Naopak ta hornbachová podle mně bude spíš topenářská trubka a ta ohnout v ruce nepůjde.


    .... ... ale co mně zaujalo eště víc, bylo když jsem včera narazil na inverzní použití tohodle chladiče: vždycky jsem viděl, že se píše, že se do něj pustí mladina a on se ponoří do kejble s protejkající vodou. Včera jsem někde narazil na popis toho, že ho někdo použvá naopak - pustí do něj vodu a ponoří ho do hrnce s mladinou...

    Jak to kdo děláte?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: podle mě jde použít i ta 6mm http://www.ekotez.cz/trubka-cu-6x10mm-mekka-f22-p-211.html

    a je opravdu relativně měkká, takže ohýbat jde celkem snadno i za studena
    samozřejmě po zahřátí to jde ještě lépe
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    JANDOUR: Na tenhle chladič mám zálusk, ale když to neumím ohnout, budu muset koupit hotovej výrobek. Jinak jsem viděl trubky v Hornbachu, tuším po čtyřech metrech, cenu už si nepamatuju :-/
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Vyráběli jste si někdo vlastní trubkovej chladič? Prodávaj se za nějakejch 1800, což mi přijde trochu přehnaný, když je to 8 metrů trubky, která stojí normálně 100,- metr. Akorát jsem zatím nenalezl menší odběr než 50m a nejsem si jistej, jestli se to dá v domácích podmínkách ohejbat.... Něco takovýho: http://www.ekotez.cz/trubka-cu-10x10mm-mekka-f22-p-231.html
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    THEO_PHIL:

    Tak abych dal vědět, tak jsem celkem dost spokojenej. Mohlo by to bejt pravda silnější, to nevím, kde přesně došlo k chybě - ale asi jsem to prostě měl udělat koncentrovanější. Dělal jsem poměrně obyč. pale ale chmelenej třema různejma chmelama (ty, který byly v receptu jsem v čr nesehnal, tak jsem podle těchhle stránek http://www.castlemalting.com/CastleMaltingHops.asp?Language=Czech a těch položek "alternative" u každýho chmele převedl recept na cascade, tettnagger a hallertau perle. Je to slabý pivo, trošku nadprůměrně hořký, jemně květová vůně, niak extra plný, ale stále jsem s prvnim pokusem spokojenej. Po tejdnu fermentace ve flaškách bylo na muj vkus ještě trochu moc sladký, ale po dalšim tejdnu je to pryč. (druhotnou fermentaci jsem dělal stranou danym dílem sladiny)

    Tak říště tmavý ale. Nejradši bych zkusil tmavou ipu, ale v receptech nacházim moc velký množství sladů, který nemám - tak s tím ještě počkám. ..
    FESTER
    FESTER --- ---
    It Speaks to me...

    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER
    FESTER --- ---
    Finally. Research shows beer healthier than water « Hot Air
    http://hotair.com/archives/2013/02/09/finally-research-shows-beer-healthier-than-water/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Ja se nerozciluju, jenom upozornuju na vlastni chybu.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    THEO_PHIL: ježíš, tak se nerozčiluj že jsem to nepochopila,odfiltrovat chmel mi problém nedělaol, a kýble, vzheldem k tomu, že začínám a nevím jestli budu pokračovat, se mi nechce zatím dělat. Technologii kýblového cezení chápu.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Sakra, sem psal o filtrovani po chmelovaru (ta netkana textilie). Scezujeme pres kybl, kde sme si do dna navrtali diry! Nejdriv tam davame hlavne mlato ode dna, a kdyz uz tam je nejaka vrstva, slejeme to, co zatim proteklo a nechavame "prekapat"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam