• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    FESTER
    FESTER --- ---
    It Speaks to me...

    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER
    FESTER --- ---
    Finally. Research shows beer healthier than water « Hot Air
    http://hotair.com/archives/2013/02/09/finally-research-shows-beer-healthier-than-water/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Ja se nerozciluju, jenom upozornuju na vlastni chybu.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    THEO_PHIL: ježíš, tak se nerozčiluj že jsem to nepochopila,odfiltrovat chmel mi problém nedělaol, a kýble, vzheldem k tomu, že začínám a nevím jestli budu pokračovat, se mi nechce zatím dělat. Technologii kýblového cezení chápu.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Sakra, sem psal o filtrovani po chmelovaru (ta netkana textilie). Scezujeme pres kybl, kde sme si do dna navrtali diry! Nejdriv tam davame hlavne mlato ode dna, a kdyz uz tam je nejaka vrstva, slejeme to, co zatim proteklo a nechavame "prekapat"...
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    POUTTNIK: dík moc, tyhle stránky jsem nečetla, moc mi to pomohlo. Asi hlavní problém je, že jsem namočený slad sama mixovala - čili ne zcela vyhovující konzistence, zpracuju stejně ještě zbývajících 5 kg sladu a budu se snažit shánět našrotovaný, anebo ze sladových výtažků, ale pořád se mi to chce dělat co nejtradičnějc, i za cenu práce navíc :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Jak uz tady bylo receno: netkana textilie. Nicmene to pivo se musi nejakou dobu scezovat, protoze i pritom se uvolnujou cukry. My vzdycky pocitame tak s hodinou a pul + pak vyslazujeme...
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    díky oběma za rady, jen od PYXEL je to na mne dosti odborné, jsem úplný začátečník, pivo zkouším jen z čiré radosti z tvoření :), spíš teď řeším vyhnout se tý děsný práci se scezováním sladiny - máte zkušenosti se sladovými výtažky? Zatím neřeším nějaké zcezovací zařízení, ještě ani nevím, jak pivo dopadně, ale filtrování přes plínu fakt vopruz
    PYXEL
    PYXEL --- ---
    RADUZA: v praxy sa pouziva acidofilny sok pre pranie kvasinie, ale to doma robit nemusis, staci ak ich normalne preperes, cim odstredis zive kvasinky od sajtrajtu a mrtvych kvasiniek. ako nato najdes na internete, pozri napriklad https://www.youtube.com/watch?v=tGvw0JV0oKo

    kvaisnky recyklujem asi 4-5 krat, najproduktivnejsie su pri 2-3 kvaseni, kedze su uz zvyknute na moje prostredie.
    mnozstvo kvasiniek dost zmeni aj chut piva. napriklad ak ich mas malo (under-pitch), bude akceleracna faza propagacie trvat dlhksie a pri tom budu tvorit viac esterov (ovocne chute) co moze byt dobre pri typov piva ako IPA alebo saison ale nie az tak pri ceskom lezaku.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Kvasnice klidne pouzij, chce to ale je proplachnout parkrat ledovou vodou (naplnit, protrepat a kdyz si sednout, vodu slejt). Ted bys jich mela mit vic. My to davkujeme od oka, ale kdyz tam das tech kvasnic trochu vic nebo min je myslim jedno.
    Ono se neco vzdycky vypari pri kvaseni, v nejhorsim to bude silnejsi...a horky je dobry, ne?!! :-)) (ale ono se to este lezenim ve flaskach zjemni)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    jsem zde zase se svými začátečnickými dotazy, dnes jsem stočila do petek a koláč kvasnic na dně spilky - četla jsem, že lze kvasnice ještě použít. Ale jak dávkovat? Je jich stále na to původně uvažované množství 15 l? Nějak jsem nezvládla ztráty - suroviny použila na 15 l a piva je 12l - bude silnější? Neměla jsem to nějak naředit před stočením? Na první ochutnání je dost hořké. Dík, jestli se najde nějaký dobrák s odpovědí :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PYXEL: Dik. Kockovi sem psal uz vcera ale nic, zkusim toho Slezara...
    PYXEL
    PYXEL --- ---
    THEO_PHIL: napis Honzovy Kockovy honza@svetpiva.cz ale popr. Petr Šlezar slezar@seznam.cz.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Mám dojem, že vo nějakym festivalu včera mluvil právě prodavač v Rozmanitosti.... ..ale asi to byl spíš Tábor...

    A slady teda žel měli jen standardní a sádrovec vůbec:/
    (mezitim jsem to eště probral a bylo mi řečeno, že by bylo lepší sehnat sádrovec nějakej potravinářskej, aby tam nebyly nějaký příměsi - který by sádra mohla obsahovat)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Nejedete nahodou nekdo o vikendu na Bielou vranu do Kosic? Potrebujeme tam dodat vzorek...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Prima, díky za odpovědi! To s tou sádrou asi někde eště dozjistim, neb se trochu bojim nějakejch aditiv (např. mi je divný, že sádra bejvá někdy bílá, někdy šedá).

    A za připomenutí Rozmanitosti taky - já ji nějak opomíjim, protože tam před nějakou dobou zrovna skoro nic neměli, tak se mi v hlavě neusídlila jako funkční zdroj..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Este sme nezkouseli, nicmene aley maj radsi tvrdsi vodu, tak se tam tusim dava sadrovec (takze ta sadra).

    Trochu zaimprovizuj. My davame misto cara- sladu vetsinou karamelovej a asi by se dal pouzit i misto toho crystalu. Ten by meli mit v Rozmanitosti na kila. Misto black patentu bych dal barvici, kterej taky sezenes v Rozmanitosti...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Ahoj, řešili jste někdo mineralizování vody? V několika receptech dělanejch přímo ze sladu (nebo takovejch, kde je dochucovanej sladem sladovej extrakt) se v tý mojí knize píše, že se má přidat gypsum. Je to fakt bormálně sádra, nebo je tenhle jedinej překlad, kterej jsem našel, špatnej?

    No pak jsem se chtěl zeptat, jestli tu náhodou někdo pražskej nemáte nazbyt trochu crystal a black patent sladů. Mám je v jednom receptu, kde se jen přidává pár stovek gramů sladů k sirupu - a nechce se mi kvůli tomu kupovat v Kounicích 15 kilo, případně na eshopech menší - ale stále velký - objemy...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam