• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    KERRY
    KERRY --- ---
    JANDOUR: Díkes, domluvíme se v poště.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    KERRY:
    Já nějaký mám, ti je kdyžtak můžu dát, jedu už v tekutejch...
    KERRY
    KERRY --- ---
    Díky, ještě se zeptam, kde v praze sehnat sušený svrchní kvasnice - ideálně balení na cca 10 - 20 L mladiny. Ve VUPS maj jenom velky baleni lisovanych a to nevyuziju a nevydrží dlouho... Z pivni rozmanitosti nejak moc nekomunikujou....
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    1) Jo. Řídím se "svou" knihou http://books.google.cz/.../The_Complete_Joy_of_Homebrewing_Third_Ed.html?id=errBZJY1KdIC&redir_esc=y
    , kde zásadně doporučuje uzavřenou fermentaci s kvasnou zátkou.

    2) Mluvíš o svrchnim kvašení? Tady bych nerad moc radil, ale můžu se ti do tý knihy podívat. Určitě doporučuje venku minimálně tejden, ale zásadí pivo od piva. "Komplexnější" modely trvaj dýl, než chutě sesednou. Ale zase jako max. trvanlivost pro udržení čerstvosti radí 3 měsíce (opět ne u extra speciálních těžkejch piv, ty můžou zrát jak víno).
    KERRY
    KERRY --- ---
    Taky bych se zeptal:

    1) Používáte kvasnou trubici/zátku? V návodu na výrobu piva z mladinového koncentrátu od VUPS jsem se dočetl, že to mám nechat vykvasit normálně v kýblu s přístupem vzduchu, což se mi moc nezdá...

    2) Jak dlouho necháváte po skončení kvašení odležet pivko při stejné teplotě (jako kvašení) a jak dlouho je pak necháváte při nižších teplotách (lednička)?

    Díky moc
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak jsem tu zpět se dvěma otázkama.)

    1) jaký používáte svrchní kvasnice? Jste s nima spokojený? Zatím jsem zkoušel jen safale s04. Co si myslíte o nich?

    2) jakej používáte teploměr? začínám se poohlížet po nějakym digitálu s alarmem, ale co vidím, je dost drahý. Třeba máte v merku nějakej levnější než 1500,-..:?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak to by mě zajímalo, kde udělali inženýři chybu. zatim ani jeden pokus nebyl stejně silnej (počáteční hustota ani konečnej obsah alkoholu) tak silnej, jak měl bejt podle receptu. Ale třetí pokus - pokus o jantarovej bitter - skončil věru legračně. Jestli mě hustoměr nešálí, tak výslednej alkohol nebude ani 2 % ;-)
    BEOWULF_CZ
    BEOWULF_CZ --- ---
    Sber dat ukoncen. Vysledky budou brzo. Jmenem autora vam dekuji. :)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jinak jsem o víkendu založil na porter, tak jsem zvědav, jak se použití českejch sladovejch výtažků (a toho, že mi dvěstě gramů chybělo a doplnil jsem to třtinovou melasou:) projeví na výslednym charakteru. Každopádně to jede celkem divoce, přesto že v demižonu zbejvá tak 7 litrů volnýho prostoru nad mladinou, vyjelo to hned první den kvasnou zátkou ven, kaže jsem udělal improvizovanou "mega kvasnou zátku" - vyvedl jsem to dezinfikovanou trubičkou do plastový nádoby s vodou - a z tý to teda taky pěkně chrchlá ven.)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Hele já musim říct, že mi to taky vůbec nesedí, a to jsem v Čechách.) Je to dělaný čistě na půdorysu majoritního českýho trhu a vývoji směrem k radlerum a spol. Nezajímá se vůbec o rivo v jeho různejch podobách, ale jenom o ten českej trh. Takže moc nemám co odpovídat, protože moje preference budou často buďto jiný, nebo vůbec ne jednoznačný...
    FESTER
    FESTER --- ---
    BEOWULF_CZ: stalo za malo:)
    BEOWULF_CZ
    BEOWULF_CZ --- ---
    FESTER: diky :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    BEOWULF_CZ: done akorat z pozice USA u me proste nektere veci me nesedli ale udelal jsem co muzu :)
    BEOWULF_CZ
    BEOWULF_CZ --- ---
    Zdravim.
    Muj kamarad tvori diplomovou praci zabyvajici se pivem. Pokud mate chvilku cas prosi o vyplneni jedne ankety. Vyplnit ji mohou i "nepijaci" piva. :)

    https://docs.google.com/forms/d/1TqNxq5cwXjpGl8SBUvW4RXE948t4QBRLCy7va9Q-b1k/viewform

    Diky!
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    RADUZA: Jen tak dál! ;-)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    po necelých třech týdnech ležení se už samozřejmě ochutnává - sladkost je pryč, pivo je docela tmavý, silný, takový "bytelný", zkrátka výborný. Mám velkou radost, myslím, že se povedlo.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: jasně, proč ně :) záleží, jak velký jsi profík ;))
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Fajn, díky za poznatky! Já si moc nechci kupovat zvláštní ledničku, takže spodňáky asi jen tak řešit nebudu...

    A co jsem tak koukal jinde, tak tam spodňáky řikali, že schladěj vodou a pak daj do ledničky a až po doschlazení je zaočkujou...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: osobně bych šel do té tenčí
    používal jsem nějakou takovou zhruba 6mm, akorát nerez.. těžko to přepočítat na bm, ale ta "cívka" měla zhruba 20cm průměr a dlouhá byla cca 30-40 cm. 25l mladiny to zchladilo pod 20°C za 2 minuty.

    no jo.. teď si uvědomuju, že já dycky řešil svrchňáky, takže 15°C se dá uchladit vodou z vodovodu, jenže pokud chceš chladit na nějakých 6°C (nebo kolik se to dělá při spodním), tak tam bude asi vhodnější ro dělat obráceně, kdy chladivo = voda s ledem a mladina protéká vnitřkem chladiče.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam