JANDOUR: no právě já používal ten chladič přesně takhle "opačně"...
tak, jak to píšeš ty, se snad chladí destiláty (ony vlastně v tom chladiči kondenzují), kdežto pro pivo mi přijde daleko jednodušší chladit tak, že si prostě uděláš spirálu (nebo klubko:), které budeš držet za dvojici trubek "přívod-odvod" chladící vody a tento chladič prostě jen ponoříš do mladiny, popř. s ním tu mladinu chvíli mícháš a za pár okamžiků ji máš parádně zchlazenou
má to imho hned několik výhod
1) mnohem lepší kontrola teploty mladiny (rozhodně se líp měří v nějaké nádobě, než na výstupu z chladiče, nehledě na to, že nemusíš dělat 2. cyklus, když by teplota byla furt moc - i když to se dá taky ošéfovat)
2) jednodušší technické provedení - mladinu tam musíš honit samospádem nebo nějak, kdežto takhle jen uděláš napojení na kohoutek se studenou vodou a výstup na kanál a basta
3) snažší sanitace - přeci jen čistota povrchu, který přichází do styku s mladinou se líp řeší na povrchu toho chladiče než uvnitř toho potrubí, že