• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    COCKROACH: Při kolika % cukru jsi to slejval? Takhle se chovaly moje první várky, než jsem zjistil že cukroměr měří blbě a slejval jsem při asi 6% cukru. Nezbejvá, než s tím zacházet jak se šampusem a po rychlým otevření mít připravený sklenice.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    Omlouvam se za spam, ale kdyby nekdo z domacich pivovarniku potreboval Isohop, muzu po domluve odprodat. Mam ho pri me spotrebe asi tak na 20 let, tak by se treba nekomu hodil, a nezkazil se mi v lednici. Bezna cena je 320,-/10 ml
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Chmelový extrakt - ISOHOP / Praha / 100 CZK ]
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    JANDOUR: no nechat sednout pochopitelne otevreny :) asi mi nic jinyho nezbyde, jen se obavam, ze kal nestaci sednout dostatecne rychle, nez prijdou lidi zitra na kostovani...holt budou mit pivni burcak co do vzhledu asi :)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jednak určitě vychadit, ale to už asi je, tušim.

    A jednak otevřít, nechat vypěnit a pak nechat sednout - ovšem zase zavřený?

    Obávám se, že jestli se to chová takhle, tak vyšeptalost pak nebude nejzásadnější problém?...
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Ahoj, potřeboval bych poradit. Moje poslední várka extrémně pění. Pri poodšroubování se vyvalí pěna. Co je nejhorší, pivo se v PETce okamžitě zakalí, takze i kdyz otvíram pomalu a nad kyblem, tak ve vysledku dostanu hnedy zakaleny pivo, ktery spis pripomina burcak. Pritom pred otevrenim je videt, ze je cire, ale otevrenim se zbytkove kvasnice strasne rozviri a zakali zbytek piva. Otazka, co s tim? da se s tim vubec neco delat?

    Kvasnice jsou blaticko, prefiltrovat pres nejaky hadrik by asi nepomohlo. Jediny co me napada, je to otevrit nad nejakym kyblem, pockat, az kal sedne a pak prelit, jenze mezitim mi to zvetra... ale lepsi reseni zatim nemam. Co myslite?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    to je strašný. představit si tu nemocenskou napsanou vod doktora. obávám se, že kód nemoci by mu chyběl.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Auto-Brewery Syndrome: Apparently, You Can Make Beer In Your Gut : The Salt : NPR
    http://www.npr.org/...09/17/223345977/auto-brewery-syndrome-apparently-you-can-make-beer-in-your-gut

    Australský domavarník si vypěstoval kvasinky, které mu přežily ve střevech a kvasily!
    MATHEW
    MATHEW --- ---
    LKD: pošlu, už jsem domluvenej tady s panem vedoucím diskuze:)
    LKD
    LKD --- ---
    MATHEW: posli pak odkaz, diky, at se to povede
    MATHEW
    MATHEW --- ---
    MATHEW: přišel bych s diktafonem na místo, tj. nebude to živě, žádný stresy, pohoda
    MATHEW
    MATHEW --- ---
    zdravím, je tady někdo, kdo se vaření piva věnuje už nějakou dobu, má zkušenosti a byl bych ochotnej se mnou pro českej rozhlas natočit krátkou pětiminutovou repku o tom, jak se to dělá, jak se k tomu dostal atd? pošta pls. bude to sranda
    KERRY
    KERRY --- ---
    JANDOUR: Díkes, domluvíme se v poště.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    KERRY:
    Já nějaký mám, ti je kdyžtak můžu dát, jedu už v tekutejch...
    KERRY
    KERRY --- ---
    Díky, ještě se zeptam, kde v praze sehnat sušený svrchní kvasnice - ideálně balení na cca 10 - 20 L mladiny. Ve VUPS maj jenom velky baleni lisovanych a to nevyuziju a nevydrží dlouho... Z pivni rozmanitosti nejak moc nekomunikujou....
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    1) Jo. Řídím se "svou" knihou http://books.google.cz/.../The_Complete_Joy_of_Homebrewing_Third_Ed.html?id=errBZJY1KdIC&redir_esc=y
    , kde zásadně doporučuje uzavřenou fermentaci s kvasnou zátkou.

    2) Mluvíš o svrchnim kvašení? Tady bych nerad moc radil, ale můžu se ti do tý knihy podívat. Určitě doporučuje venku minimálně tejden, ale zásadí pivo od piva. "Komplexnější" modely trvaj dýl, než chutě sesednou. Ale zase jako max. trvanlivost pro udržení čerstvosti radí 3 měsíce (opět ne u extra speciálních těžkejch piv, ty můžou zrát jak víno).
    KERRY
    KERRY --- ---
    Taky bych se zeptal:

    1) Používáte kvasnou trubici/zátku? V návodu na výrobu piva z mladinového koncentrátu od VUPS jsem se dočetl, že to mám nechat vykvasit normálně v kýblu s přístupem vzduchu, což se mi moc nezdá...

    2) Jak dlouho necháváte po skončení kvašení odležet pivko při stejné teplotě (jako kvašení) a jak dlouho je pak necháváte při nižších teplotách (lednička)?

    Díky moc
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak jsem tu zpět se dvěma otázkama.)

    1) jaký používáte svrchní kvasnice? Jste s nima spokojený? Zatím jsem zkoušel jen safale s04. Co si myslíte o nich?

    2) jakej používáte teploměr? začínám se poohlížet po nějakym digitálu s alarmem, ale co vidím, je dost drahý. Třeba máte v merku nějakej levnější než 1500,-..:?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak to by mě zajímalo, kde udělali inženýři chybu. zatim ani jeden pokus nebyl stejně silnej (počáteční hustota ani konečnej obsah alkoholu) tak silnej, jak měl bejt podle receptu. Ale třetí pokus - pokus o jantarovej bitter - skončil věru legračně. Jestli mě hustoměr nešálí, tak výslednej alkohol nebude ani 2 % ;-)
    BEOWULF_CZ
    BEOWULF_CZ --- ---
    Sber dat ukoncen. Vysledky budou brzo. Jmenem autora vam dekuji. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam