• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    Prosím o radu: budu vařit teprve podruhé (poprvé ze zákl. surovin, nyní ze slad. výtažku). Mám tři pixly slad. výtažku na cca 27 l piva. Chtěla bych přidat maltozu pro plnější chuť a nemůžu nikde dočíst kolik a v které fázi se dává. Může mi někdo poradit?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Bez lednice se pri vareni piva neobejdes...my uz mame dve...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    THEO_PHIL: Mel jsem prave za to, ze po primarnim kvaseni a nalhavovani uz zadne kvaseni neprobiha, prave vzhledem k vyssi koncentraci alkoholu a hlavne absenci zkvasitelnejch cukru. To co me zajimalo je prave zminena autolyza kvasinek a nasledny vznik "pachuti" (vybuchu lahvi bych se nebal, lahvoval jsem az po tom, co hustota nekolik dni neklesala, takze uz tam moc cukru byt nemuze). Pri jake teplote nechavate lezet pivo vy? Kupovat kvuli tomu lednici se mi zda uejty :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Kvasi, dokud tam jsou zive kvasnice, co maji co zrat. Tim snizenim teploty jenom snizis jejich aktivitu. Kterou teda este snizuje obsah alkoholu. To pivo by se kazit nemelo, jenom pak zacne probihat autolyza kvasinek (kdyz nemaj co zrat, poziraj samy sebe) a to udela takovou trochu neprijemnou chut...ale pit se to da :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    DRCRABAKLES: pivo kvasi ve dvou stazich.. v kadi a potom ve flasce...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    THEO_PHIL: Opravdu? Mel jsem za to, ze pivo po ukonceni primarniho kvaseni dokvasuje uz jen pouze "kosmeticky". Nedojde k jeho predcasnemu kazeni?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Nezkazi ale vic ti prokvasi. Takze vic alkoholu ale min chuti. Muze to bejt taky dost vybusny...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Dik za radu :) Jeste mam dalsi dotaz, co s stane, kdyz necham pivo (spodne kvasene) lezet pri teplote cca kolem 10°C? Zkazi se driv, nez staci dozrat?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Pena to pivo chrani, takze staci sbirat jenom ty hnedy oka...ale ten tejden, co to kvasi by ti mela vydrzet...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Moc to tu nejde, ale stejne se zeptam. Pri sbirani deky berete pouze hneda oka, nebo berete vse? Diky
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Zdravim,

    mate nekdo predstavu, kde by se dala sehnat sadba chmele? Z institutu z Zatce mi odepsali, ze uz je vsecko pryc :/ Diky

    Za odpovedi o etiketach diky, dam pak vedet, jak jsem to provedl.
    ELIASS
    ELIASS --- ---
    Ja to resim napsanim identifikatoru na vicko a podrobnosti mam vedle na papire.
    KACIR
    KACIR --- ---
    Kartonovou cedulku přivázat špagátkem k hrdlu jak svýho času na Strahově...
    FESTER
    FESTER --- ---
    ja napepky vybec nepouzivam.. zbytecne boleni hlavy pri pristim plneni flasek, odstranovat stare nalepky....
    URANOS
    URANOS --- ---
    DRCRABAKLES:zkus etikety z obyčejnýho papíru a lepit je škrobovym lepidlem na tapety. dělal jsem to jen jednou, ale přišlo mi to dobrý a snadný
    UZEL
    UZEL --- ---
    DRCRABAKLES: tj v reportazi o pivu matuska tam rika snad neco kolem dvou kurun za jednu samolepku vode odolnou..ale on uz ma.celkem produkci tak bych rek ze mensim mnozstvim pujde cena nahoru...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Zdravim pivni souputniky, chtel bych se zeptat, jak resite tisk vlastnich etiket.
    Rozhoduju se, jestli si je nechat natisknout v tiskarne v nejake "semi-vodeodolne" variante, nebo si to poresit sam doma na nalepovaci A4.
    Nemam predstavu, na kolik muze vyjit cca 100 ks. Mejte se! :)
    LODYHA
    LODYHA --- ---
    Zdravím pánové.
    Sháním minipivovárek, respektive varnu (od 50 l).
    Nevíte někdo o něčem?

    Díky.

    Petr
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Nabízím spodně kvašenej encián. Kvalitka, dobře uzrálej. Praha!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    ZUZKAOU: Nevim, jestli ti někdo odpověděl, já jsem zjevně obstojnou dobu nyx vynechával.)

    Ale neni problém. Sladinu po vyslazení potřebnýho objemu na chleba taky používám - ale mívám jí moc. Jestli myslíš kvasnice, tak ty čas od času taky dávám stranou.

    A výroba marmitu by mě setsakra zajímala:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam