• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: Ten navod si dostal k tomu beer kitu? Podle me je to navod na svrchne kvasene pivo a v beer kitu bys mel mit spodne kvaseny lezak.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Hele, voni pivo varili uz v dobach, kdy netusili co jsou mikroby, kvasinky a tak vubec... A taky jim to slo. Jako jo, cistota je dulezita, ale rozkvaseny pivo zase neco prezije. Dulezity je nebejt prase, ne mit vsechno ve sterilite operacniho salu.
    Trocha kalu je jenom drobna zavada, rikej si ze pijes kvasnicak. Nekdy to muze bejt i lepsi.
    Nerozumim, proc tam mas bublaci zatku na druhou fermentaci? Druha fermentace se dela, aby se pivo nasytilo CO2, a ty si ho nechavas unikat do luftu?
    Teplota na zacatku druhy fermentace muze bejt stejna jako pri prvni, ale pak se to presunuje do lezeni, tedy +-4 stupne, cize lednicka.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja se omlouvam, ze tu zas oxiduju (nebo spis fermentuju), ale mam jeste par otazek...

    kdyz se mi stala nehoda pri nasavani, kdy mi to strisklo do drzky a po xichtu jak v pornu a par kapek z my drzky steklo do demizonu, je to velkej pruser? to mi to shnije? ja to vsechno koupal tak pracne v sanitizeru a ted tohle! ach jo.

    a taky mi to asi dvakrat malinko nasalo pri prelejvani ten bilej kvasniccnej kal dole. to je tam dodava vodpornou chut, ne?! bude to pak pitelny? prislo mi to takovy divnejsi horcejsi, nez kdyz sem to dva dny zpatky vochutnaval (pred dvema dny to bylo chutnejsi, ale podle gravity meru i peny to nebylo dokvaseny)

    ted sem tomu nasadil tu zatku s tim bublinkovym ventilem, ve kterym je na radu navodu sanitizer misto obyc vody, teplota z 21.5 C se zvedla na 22.4, ale nic to vubec nedela. mam tam u hrdla demizonu sondu teplomeru, skrinka je uzavrna, aby se tam drzela teplota. je to ok? v navodu prave nepisou u secondary fermentation teplotu, ve ktery to ma bejt.
    u primary fermentation tam byla ta teplota 18-23 stupnu.
    u ty secondary to teda necham nastejno?
    http://www.telusplanet.net/public/finevine/Brewhouse%20Instructions.pdf


    DEVIL
    DEVIL --- ---
    diky diky.
    THEO_PHIL: mam to v takovy skrince zavreny tak 70cm nad zemi. takze az nasaju, tak to potece do skla. na skle mam takovej ten spunt s ventilem nebo sifonem, nebo jak se to jmenuje. jak tam jdou bublinky do vody, ale nic nejde dovnitr.
    v tom kitu je balik dextrose cukru, kterej se tam vhodi a zamicha pred botlovanim, prave kvuli ty karbonaci. aspon to tam pisou tak.
    HAUSNUMERO: 23 litru
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: kolik litru se z toho kitu da uvarit? nejak to tam nikde nemuzu najit.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DEVIL: Cim dil to bude kvasit primarne, tim vic tam bude alkoholu a zaroven min chuti a CO2. To COcko se da dohnat tim, ze tam das trochu cukru. Ale den sem nebo tam bych asi nehrotil. Horsi je, kdyz to das do skla este pekne rozkvaseny, protoze to by to sklo nemuselo vydrzet...

    Asi bych to tam zpatky nelil, ale pokud to bylo cisty, asi by se nic stat nemelo...

    My to normalne nasajem a ono to pak tece samo. Pokud mas teda tu nadobu odkud to tece vejs nez tu kam to tece :-) To misto, kdes nasaval bych neresil, stejne by se teoreticky nemelo dostat do kontaktu s tim pivem. Navic ted, kdyz je to prokvaseny uz to neni tak nachylny jako mladina u ktery hrozi, ze se do ni dostanou nejaky kvasinky driv nez ty, co tam chces mit. Ted uz by tam melo bejt dost alkoholu na to, aby se to pivo ubranilo...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    uz mi kvasi prvni varka teda. koupil sem si ty nadoby (v kitu s ostatnima serepetickama) a tenhle kit https://homebrewsupplies.ca/product/2240-brew-house-pilsner-beer-kit/
    uz 4. den to bubla a jak sem meril nakym tim hustomerem ponornym, tak tomu podle navodu este 1-2 dny dam. gravity je 1.020 a ma bejt mensi nez to a na povrchu maj bejt jen maly bublinky.

    moje otazky sou:
    stane se tomu neco, kdyz zejtra budu mit dve prace a jen pridu domu a padnu do postele a nezmerim tu gravity a neprendam do secondary fermentation skla? v pripade ze to bude jako vyzraly (gravity mensi nez 1.020) a ja jeste den pockam, kdy pak mam volno?

    posral sem neco tim, ze i po osetreni vseho sanitizerm, kterej cepuju ten, co pouzivamev praci (sem kuchar v restauraci) sem ten odmernej valec plnej ty mladiny nebo co to je, po premereni gravity, nalil zpatky do hlavni varky?

    i sem to ochutnal a je to fakt docela dobry, takovy horky, uplne se tesim!

    a v navodu pisou, ze nemam narusit kal dole a mam takovou hadicku na precerpani s takovy jakoby ventilem dole, aby to nenasalo tu sedlinu. jak ale mam donutit tekutinu dovnitr? mam hubou nasat kus, aby se to dostalo za ohyb jakoby, zaskrtit, aplikovat sanitizer tam, kde sem nasaval, plus ponorit do toho hadicku? bude to stacit? nebo to necim infikuju a bude to v prdeli? jak to resite vy?

    omlouvam se, za takovy lama dotazy. pls budte na me hodni
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: je to jedno jestli smatlovanej http://www.azhobby.cz/belis-smaltovany-hrnec-gastro-48-cm-50-l_d38618.html nebo nerez http://www.bergland24.cz/nerezove-hrnce-2/nerezovy-hrnec-s-poklickou-50-litru/
    vyjde to zhruba na stejno. Ja bych med na vareni nepouzival je toxicka.
    Srotuju to na starym srotaku na obilniny. Chce to namlit akorat :) kdyz je to malo namlety je nizka vyteznost sladu, kdyz moc na jemnou, tak to dyl trva nez se ti to scedi. Vetsinou obchody nabizi ze ti slad namelou, takze to taky resit nemusis.
    Kvasnice pouzivam suseny a muzes je tam nasypat rovnou a poradne mladinu provzdusnit michanim nebo si je nastartovat zvlast v trosce mladiny a pak je do toho z vysky nalit. Vetsinou je na pytlicku s kvasnicema napsanej postup jak snima zachazet, vychazi to asi 10g susenejch kvasnic na 20-30l piva. S tekutejma kvasnicema zkusenost nemam.
    Na spoustu otazek uz jsou odpovedi na tomhle foru http://www.varimpivo.cz/ . Treba i na to co se stane, kdyz das kvasnic malo nebo moc.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: hm, no lednici nevim jestli sem (do basementu) dotahnu...
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: kazdopadne stainless, v zadnem pripade hlinik....
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: muze byt, ale ja to nedavam do mrazaku...do lednice....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    XBAHNO: FESTER: takze muj napad s pripojenim dsv kontroleru na mrazak je validni? nastavim tam tech 7 stupnu (ta wiki rika 2 stupne na dozravani) a bude!?
    HAUSNUMERO: dekuju. uz sem si to i napsal do blbniku.
    jaky typy hrncu muzu koupit? stainless steel, nebo jakej? na tak velkej medenej/smatlovanej asi nenasetrim...
    a srotujes jak? jako jabka na most pres takovej ten 'crusher' nebo nakej mixe ci jinej udelator? nebo co? pisou ze se nema poskodit ta slupka, ze je to chtena cast, ktera se vyuzije pri zcezeni...
    a taky si vyrabis a kultivujes ty tekuty kvasnice? kupujes ty tekuty balicky, do kterejch bouchnes, nechas hodinu odlezet, aktivovat a pak vylejes do banky s vodou a svarenym sladem a nechas den za obcasneho michani nakultivovat? nebo tam sypes ty suchy z nakyho balicku, ja to co je k tem kitum?
    rikaj ze je lepsi mit tekutej a vykultivovanej, kterej ma dost sily celou varku poradne prokvasit a nenechat naky fenely nebo nedokvaseny zbytky nebo co tam rikaj. a tim pak pivo nema pachut a tak. co delas ty? nevypada to slozite, ale je to asi taky o teplote. banku si muzu koupit. tu tam v potrebach maj...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: cetl si ty postupy jak ti na ne posilal odkazy Hateman? Jsou tam postupy na vareni z vytazku, koncentratu a posledni je vareni ze surovin. Je dobre si to precist vsechno, protoze jednotlive kapitoly na sebe navazuji a odkazuji na sebe, protoze postupy jsou v nekterych fazich pripravy piva identicke.

    Pro pochopeni pojmu zacni tady
    Slad – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Slad

    a pokracuj tady
    Výroba piva – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_piva

    Ja rmutuju a dal vsechno uvarim na beznym varici na PB v padesatilitrovym smaltovanym hrnci, jen je zaizolovanej skelnou vatou a termofolii co se pouziva v topenarstvi. Kdyz potrebuju vetsi narust teploty pouzivam dva horaky a pri odstavce na udrzovani vetsinou jeden.
    Slad si koupim uz pripravenej. Zadny kliceni, humnovani ani hvozdeni nedelam. Akorat si ho doma nasrtotuju.
    45litru piva ze surovin me vyjde zhruba na 600-700 korun, pricemz cenu nejvic ovlivnuje jakej pouzijes chmel a jak moc chmelis. Nepocitam do toho energie na chlazeni a vareni.
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: lednickz v garazi regulovana extenim regulatorem... nastavim lednicku na maximum ale vrazim do lednicky RTD s regulatorem ktery mi zapina vypina lednicku
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: A jeste - kvaseni se deli podle teploty na svrchni a spodni. Kdyz se kvasi okolo tech 20 stupnu, je to svrchni kvaseni a vede to na piva jako Ale, stout a podobne. Na klasickej lezak plzenskyho typu je treba spodni kvaseni, coz je nejakejch 8 stupnu a ne vic. A to je, alespon pro me, hlavni uskali domavareni lezaku plzenskyho typu.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Na netu v cechach bez vetsich problemu, ale domluvit si dodavku v blizkym (mini)pivovaru je obvykle jednodussi/levnejsi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: tam to ma mit nejak kolem dvaceti stupnu. ja mam v basementu vzdy kolem dvaceti. ty si nekde v kalifornii nebo nekde kde je teplo nebo co? to to dochlazujes? tim kvasenim se to zahrejva ne? staci kdyz ten barel obalim treba bublinkama, aby to bylo izolovany a nevychladalo to prutahem?
    XBAHNO: aha, uz rozumim. ja si prave myslel, ze doma se zacina od syrovyho zrna. a ten slad koupis v cechach po netu? nebo musis nekam zajet? jestli na netu v cechach, tak v kanade pak urcite.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Vlhkej jecmen se rozhazuje a obraci ne aby kvasil, ale aby naklicil a stal se z nej slad - vznikaji enzymy ktery pozdeji budou stipat skrob na cukr. To doma dela malokdo, hotovej slad si kupujou skoro vsichni - byt naklicit zni trivialne, neni to vubec trivialni a nakonec to vyzaduje mechanizaci a kvalitni suseni.
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    DEVIL: Kontaktuj legendu! .)


    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: ne.. je tam daleko vice veci... a hlavne se musi hlidat cas a teplota
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam