• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: hm, no lednici nevim jestli sem (do basementu) dotahnu...
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: muze byt, ale ja to nedavam do mrazaku...do lednice....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    XBAHNO: FESTER: takze muj napad s pripojenim dsv kontroleru na mrazak je validni? nastavim tam tech 7 stupnu (ta wiki rika 2 stupne na dozravani) a bude!?
    HAUSNUMERO: dekuju. uz sem si to i napsal do blbniku.
    jaky typy hrncu muzu koupit? stainless steel, nebo jakej? na tak velkej medenej/smatlovanej asi nenasetrim...
    a srotujes jak? jako jabka na most pres takovej ten 'crusher' nebo nakej mixe ci jinej udelator? nebo co? pisou ze se nema poskodit ta slupka, ze je to chtena cast, ktera se vyuzije pri zcezeni...
    a taky si vyrabis a kultivujes ty tekuty kvasnice? kupujes ty tekuty balicky, do kterejch bouchnes, nechas hodinu odlezet, aktivovat a pak vylejes do banky s vodou a svarenym sladem a nechas den za obcasneho michani nakultivovat? nebo tam sypes ty suchy z nakyho balicku, ja to co je k tem kitum?
    rikaj ze je lepsi mit tekutej a vykultivovanej, kterej ma dost sily celou varku poradne prokvasit a nenechat naky fenely nebo nedokvaseny zbytky nebo co tam rikaj. a tim pak pivo nema pachut a tak. co delas ty? nevypada to slozite, ale je to asi taky o teplote. banku si muzu koupit. tu tam v potrebach maj...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: cetl si ty postupy jak ti na ne posilal odkazy Hateman? Jsou tam postupy na vareni z vytazku, koncentratu a posledni je vareni ze surovin. Je dobre si to precist vsechno, protoze jednotlive kapitoly na sebe navazuji a odkazuji na sebe, protoze postupy jsou v nekterych fazich pripravy piva identicke.

    Pro pochopeni pojmu zacni tady
    Slad – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Slad

    a pokracuj tady
    Výroba piva – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_piva

    Ja rmutuju a dal vsechno uvarim na beznym varici na PB v padesatilitrovym smaltovanym hrnci, jen je zaizolovanej skelnou vatou a termofolii co se pouziva v topenarstvi. Kdyz potrebuju vetsi narust teploty pouzivam dva horaky a pri odstavce na udrzovani vetsinou jeden.
    Slad si koupim uz pripravenej. Zadny kliceni, humnovani ani hvozdeni nedelam. Akorat si ho doma nasrtotuju.
    45litru piva ze surovin me vyjde zhruba na 600-700 korun, pricemz cenu nejvic ovlivnuje jakej pouzijes chmel a jak moc chmelis. Nepocitam do toho energie na chlazeni a vareni.
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: lednickz v garazi regulovana extenim regulatorem... nastavim lednicku na maximum ale vrazim do lednicky RTD s regulatorem ktery mi zapina vypina lednicku
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: A jeste - kvaseni se deli podle teploty na svrchni a spodni. Kdyz se kvasi okolo tech 20 stupnu, je to svrchni kvaseni a vede to na piva jako Ale, stout a podobne. Na klasickej lezak plzenskyho typu je treba spodni kvaseni, coz je nejakejch 8 stupnu a ne vic. A to je, alespon pro me, hlavni uskali domavareni lezaku plzenskyho typu.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Na netu v cechach bez vetsich problemu, ale domluvit si dodavku v blizkym (mini)pivovaru je obvykle jednodussi/levnejsi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: tam to ma mit nejak kolem dvaceti stupnu. ja mam v basementu vzdy kolem dvaceti. ty si nekde v kalifornii nebo nekde kde je teplo nebo co? to to dochlazujes? tim kvasenim se to zahrejva ne? staci kdyz ten barel obalim treba bublinkama, aby to bylo izolovany a nevychladalo to prutahem?
    XBAHNO: aha, uz rozumim. ja si prave myslel, ze doma se zacina od syrovyho zrna. a ten slad koupis v cechach po netu? nebo musis nekam zajet? jestli na netu v cechach, tak v kanade pak urcite.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    DEVIL: Vlhkej jecmen se rozhazuje a obraci ne aby kvasil, ale aby naklicil a stal se z nej slad - vznikaji enzymy ktery pozdeji budou stipat skrob na cukr. To doma dela malokdo, hotovej slad si kupujou skoro vsichni - byt naklicit zni trivialne, neni to vubec trivialni a nakonec to vyzaduje mechanizaci a kvalitni suseni.
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    DEVIL: Kontaktuj legendu! .)


    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: ne.. je tam daleko vice veci... a hlavne se musi hlidat cas a teplota
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: z videa sem pochopil. hodis kejdu do kyble, zalejes vodou, zamichas, posypes kvasnicema, nechas pokvasit a stocis.
    HATEMAN: no jasne. to je jen v podstate smichani komponentu.
    HAUSNUMERO: no to rmutovani prave. kde to ty delas? v pivovarech ten vlhkej slad rozprostrou na cihlovy podlaze nekde a vobracej to aby to neshnilo, ale jen pokvaslo. jak tohle delas doma?
    a to vareni, aby to melo nakej objem, (aby nevaril po petilitrech), to normalne uvaris na 4 horaku doma v nakym mega hrnci se zapnutejma vsema horakama? nebo mas externi butanovej velkej horak s hadickou a bombou na nem?
    zase chci, aby se mi to rentovalo. dejme tomu, ze ten premix bez vareni stoji s postovnym 50 dolaru a je na 5 galonu...cca 19 litru. s nakejma ztratama treba 18 litru a kdyz bych vyrobil pitelnejsi pivo nez naky coors/kokanee/budy/molsony atp., to by vyslo tudiz v prepoctu 1.4 dolary na pullitr. oproti kupovany plzni pullitr za temer 3 dolary a oproti steam whistle, coz mi chutna a vari to ceskej sladek v torontu, jez vsak 0.3l flaska stoji v base 2.5 dolaru a zasyci do me na posezeni..

    dekuji za podnetne rady. vyzkousim chut tech dvou premixu. tak toho honey stoutu, tak toho lageru a uvidim dal
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: ja sem treba nikdy z koncentratu a vytazku nevaril. A toho vybaveni tolik nepotrebujes. Na jednouduchou infuzi ti staci jeden velkej hrnec v kterym to uvaris, velka varecha a dva kyble- z jednoho udelas zcezovacku a do druheho zachytavas sladinu. Pak je jeste dobry mit treba velkou naberacku, ale poradis si i bez ni treba dvoulitrovym kastrolem(nebo si koupis potravinarsky cerpadlo :)). Hadicku na staceni. Varic vykon podle toho jaky varis mnozstvi. V podstate si na male mnozstvi vystacis stim, co ma mama doma na vareni knedliku :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: ve vetsine pripadu kupuji toto :

    Jason Breatt's Honey Stout - Extract Beer Kit | MoreBeer
    http://www.morebeer.com/products/jason-breatts-honey-stout-extract-beer-kit.html
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    na úvod doporučuju naštudovat tohle, je to tam celkem pěkně popsaný - jak koncetráty, výtažky tak i ze základních surovin
    Domácí vaření piva: Začínáme — Pivní recenze
    http://pivnirecenze.cz/3126-domaci-vareni-piva-zaciname

    koncentrát má výhodu v tom, že si vyzkoušíš kvašení bez dalšího sraní kolem, ale výsledek asi moc jako pivo chutnat nebude (nezkoušel jsem). V podstatě hotová mladina, kterou jen rozmícháš ve vodě a zkvasíš

    jestli to chápu, tak to co jsi linkoval je výtažek. to je asi lepší volba, proti základním surovinám odpadá rmutování (zcukřování škrobů ze sladu), ale děláš už i chmelovar - hodinu až hodinu a půl vaříš - tzn. navíc to pak potřebuješ nějak schladit (já to teda ze začátku jen strkal do vany se studenou vodou)
    + se tam dá přidávat malý množství speciálních sladů navíc kvůli chuti
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: Premix, dark beer, nic na mereni nepouzivam
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: a co varis ty? taky premix? a jakej si kupujes/doporucis?
    na ty premixy v podstate zadnej var nepotrebuju ne? zadny refraktometry a tak. jen ten cukromer? nebo co to je?
    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER: premix prijde I levneji... potrebujes jenom jeden hrnec

    na klasicky postup ( ne premix ) potrebujes daleko vice equipment... 3 hrnce, pokud mas vertikalni verzi a prelivas z hrnce do hrnce gravitaci... pokud mas horizontalni verzi tak potrebujes navic pumpy a podobne...

    vertical verze :


    Horizontalni verze :
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: pokud nemas zadny zkusenosti tak pro zacatek premix
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no jasne, ja si tu ale koupim sadu, kde priplatim o 20 dolaru a tam bude vinuti. no ja si to najdu, od segry sem k narozeninam dostal dve takovy mocny knizky. ale zajima me, jestli teda si kupujete jednotlivy zrna a pak to cely delate jak v pivovare, nebo si kupujete ty premix 'kity' co sem linkoval....
    co?
    UZEL
    UZEL --- ---
    DEVIL: jinak medeny svinuty muze byt klidne zahradni hadice :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam